Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Od dwóch lat jestem szczęśliwym użytkownikiem repliki SMLE od firmy S&T, a gdy dowiedziałem się o zamiarze wdrożenia przez nich modelu „Elfa 4” to od razu zapałałem entuzjazmem! Ale nie tylko dla posiadania repliki typowo pod stylówke, ale przedewszystkim z zamiłowania do majsterkowania…

Bo stety lub niestety, ale Enfieldy od ST na start zawsze wymagają odrobiny (często trudnej) miłości, i nie są to repliki gotowe do gry „prosto z pudełka”.

Ale po kolei.

Replika jest zapakowana w długie dwuczęściowe dość ładne pudło wypełnione pianką i karimatką. W zestawie karabin, magazynek, kartą przeglądu od TG i… INSTUKCJA OD SMLE xD

Tak, widocznie nie ogarnęli manuala z nowymi grafikami, a że mechanicznie są bardzo podobne, to dali kartę ze śmierdziela i dobre jest. (Mi to tam nie przeszkadza)

Replika prezentuje się dobrze.

Jest ciężka, dobrze wyważona, pozbawiona większych luzów, a wykończenie jest całkiem ok. Odwzorowanie szczegółów i samej konstrukcji jest naprawdę satysfakcjonujące.

Problemy mogą się zaczynać niestety już przy próbie działania mechanizmu. Pierwsze 3 przeładowania na pusto i zacinka… dalsze 2 próby przy operowaniu bezpiecznikiem i zaciska spustu. Meh…

Wiem że problem nie dotyczył tylko mojego egzemplarza więc obytym wspominam.

Jednak byłem na to przygotowany jako posiadacz SMLE i od razu wiedziałem gdzie leżą usterki. Szybka rozbiórka repliki wymiana sprężyny, podpiłowanie kilku elementów, dokręcenie śrubek, smarowanko i replika pracowała już jak należy.

Replika wyposażona w komorę i lufę w standardzie VSR10 nawet na stocku strzelała w miarę równo.

Ogólnie jest potencjał. Można tą replikę ogarnąć technicznie i tuningować pod swoje potrzeby, ale szkoda że producent nie wyciągnął wniosków z poprzedniego modelu i nie poprawił tych kilku irytujących mankamentów.

Nie mniej, polecam tą replikę. Trzeba przy niej trochę podłubać, ale później myślę że przyniesie sporo radochy.

Stosunek ceny do jakości jeśli chodzi o materiały jest na prawdę w porządku, a i na pewno będzie bardziej przystępny niż No4 od Aresa czy G&G.

IMG_6333.jpeg

IMG_6339.jpeg

IMG_6341.jpeg

IMG_6343.jpeg

IMG_6342.jpeg

Posted

Moje modyfikacje mechaniczne:

-zmodyfikowana płytka ładująca L96  (AirsoftPro)

-zmodyfikowana zapadka komory HU (AirsoftPro)

-zmodyfikowane ramię docisku gumki HU (AirsoftPro)

-sprężyna M130 do L96 w standardzie TM

-podpiłowane elementu x45 mechanizmu spustowego

-wykonanie nowego klipsa „C” mocującego płytkę na dyszy.

IMG_6459.jpeg

IMG_6370.jpeg

IMG_6367.jpeg

IMG_6366.jpeg

IMG_6350.jpeg