Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam

mam pytanie bardziej dla elektroników. Czy macie jakies schematy chronografu?? próbował już ktoś zrobić chronograf na własną ręke?

bardzo bym prosił o linki ze schematami.

Pozdrawiam

Posted

kupić?? cena to kilka stów (wole je wydać w inny sposóB). a jak zmierzysz takim sposobem na strzelance?? no chyba ze bedziesz wozil ze soba laptopa.

a po drugie chciałem zobaczyć czy to jest opłacalne ile beda kosztować elementy

Posted

1) Ja ściągam ze stanów. 300 zeta, jak ma ci go kto przywieźć.

2) Podejrzewam, że chodzi Ci o chronometr.

3) Owszem widziałem gdzieś na sieci:

o tutaj: http://kopernik88.republika.pl/chrono/chrono.htm

ale to zdaje się paintballowy. Normalne chronometry działają na innej zasadzie. Przy śrucie/bb jest kłopot z czułością / dokładnością wykonania. Bo sama elektronika jest dość prosta.

BTW wierz mi, prościej jest zrobić zrzutę po 60 - 80 zeta, niż robić to samemu.

Posted

Przepraszam, a co się mierzy chronografem? Pomijając już fakt, że to urządzenie jest właśnie dokładnym zegarkiem, bo mierzy czas przelotu pocisku?

Z tego co tu widzę, to różnica jest taka, że chronograf czas lub jego wyliczone pochodne zapisuje w jakiejś graficznej formie. Albo pokazuje na wykresie. Przez analogię do miernika i oscyloskopu, urządzenie typu F1 Shooting Chrony raczej należałoby nazwać chronometrem, ponieważ ono niczego nie zapisuje, tylko pokazuje jednorazowo zmierzoną wartość.

Posted

Z PWN:

chronograf m IV, D. -u, Ms. ~fie; lm M. -y

1. «przyrząd samopiszący do rejestrowania w sposób ciągły przebiegu zjawisk lub procesów w czasie, używany w astronomii, fizyce, meteorologii..

Zatem nasz poczciwe urządzonko nie pasuje do defincji, bowiem nie zapisuje prędkości pocisku w sposób ciągły.

i dalej

chronometr m IV, D. -u, Ms. ~trze; lm M. -y

1. «przenośny zegar o dużej dokładności pomiaru, nie podlegający wpływom magnetyzmu ani zmian temperatury, wyposażony w regulator balansowy, napędzany sprężynowo lub elektrycznie, stosowany głównie w astronomii, geodezji i nawigacji»

Δ Chronometr morski a. okrętowy «precyzyjny zegar o napędzie sprężynowym i specjalnej konstrukcji, stosowany w nawigacji przy określaniu pozycji statku na morzu»

I tu jak widać nasze poczciwe urządzonko pasuje, bo nie robi nic innego jak mierzy i wyświetla czas (podzielony przez jakąś stała, ale to rzecz wtórna).

[ Dodano: Pią Maj 05, 2006 1:58 pm ]

Chronometr to chronograf + trochę innych podzespołów poporstu.

Akurat odwrotnie chronometr to chronograf - trochę innych podzespołów.

Tak czy owak dyskusja w dobie powszechnej elektroniki, gdzie filmy można kręcić telefonem, jest raczej akademicka.

• 4 weeks later...
Posted

3) Owszem widziałem gdzieś na sieci:

o tutaj: http://kopernik88.republika.pl/chrono/chrono.htm

ale to zdaje się paintballowy. Normalne chronometry działają na innej zasadzie. Przy śrucie/bb jest kłopot z czułością / dokładnością wykonania. Bo sama elektronika jest dość prosta.

BTW wierz mi' date=' prościej jest zrobić zrzutę po 60 - 80 zeta, niż robić to samemu.[/quote']

A powiedz wielki modzie czy masz linka do tej strony gdzie jest opisany cały schemat i opis produkcji, mój ojciec jest elektronikiem i zrobienie czegoś takiego nie jest dla niego problemem.

• 4 weeks later...