Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted (edited)

Po raz pierwszy w "karierze" zdarzyło mi się trafić na sprzedającego, przed którym czuję się w obowiązku ostrzec innych.

21.01.2024 skontaktowałem się z użytkownikiem @fklauza8w sprawie ogłoszenia sprzedaży metalowej komory hop-up do repliki M4 ICS. Umówiliśmy się na kwotę 67 zł za komorę i wysyłkę paczkomatem. Przesyłkę odebrałem 26.01.2024 rano, tuż przed pracą, i otworzyłem dopiero w pracy, dzięki czemu mam świadka na potwierdzenie stanu komory w chwili rozpakowania przesyłki. Komora opakowana była w folię bąbelkową i stretch.

Niestety komora dotarła do mnie uszkodzona. Jak widać na zdjęciach fragment, w który wchodzi lufa, jest wygięty do tego stopnia, że materiał zaczął pękać na załamaniu. Natychmiast skontaktowałem się ze sprzedającym w celu wyjaśnienia sytuacji. Jak widać po załączonych screenach kontakt ze sprzedającym był dość trudny - w kilku przypadkach moje wiadomości do niego nie docierały, a moje prośby o zmianę kanału komunikacji pozostały bez odzewu. Ponieważ sprzedający nie poczuwał się ani do przyjęcia z powrotem uszkodzonej komory czy też złożenia reklamacji w inPoście jako strona umowy przewozowej, skorzystałem z przysługującego mi prawa (art. 556 i 560 KC) i oświadczyłem sprzedającemu, że odstępuję od umowy ze względu na istotną wadę zakupionego przedmiotu. Sprzedający obiecał zwrot pieniędzy, jednak od tamtego momentu kontakt się urwał i sprzedający zupełnie zignorował ostatnią wiadomość z początku marca.

Kwota nie jest duża, ale chodzi o sam fakt, że sprzedający, poza obietnicą zwrotu pieniędzy, której nie dotrzymał, nie poczynił żadnych kroków w stronę rozwiązania sytuacji. Nie wykazał własnej inicjatywy ani zainteresowania, oraz notorycznie ignorował moje wiadomości.

Wydźwięk tego posta jest następujący: jeśli chcesz robić interesy z @fklauza8 to pamiętaj, że jeśli coś pójdzie nie tak, to @fklauza8 może Cię po prostu olać.

Użytkownikowi @fklauza8 zapowiadam, że nie zostawię tej sprawy i skorzystam z wszelkich dostępnych legalnych środków, by odzyskać pieniądze.

IMG_8019.PNG

IMG_8020.PNG

IMG_8021.PNG

IMG_8022.PNG

IMG_8023.PNG

IMG_8024.PNG

IMG_8025.PNG

IMG_8026.PNG

IMG_8027.PNG

IMG_7872.jpg

IMG_7870.jpg

Edited by Pietracha
Posted

Aktualizacja:

Użytkownika fklauza8 zwrócił mi 40,01 PLN, w dwóch przelewach BLIK. Każdy z nich raczył okrasić komentarzem...
Skąd taka kwota? Nie mam pojęcia. Wciąż brakuje 26,99 PLN, o czym napisałem sprzedającemu w SMSie. Póki co brak odzewu, o przelewie brakującej kwoty nie wspominając.

IMG_8041.jpg

IMG_8040.jpg