sjzmisiek Posted February 15, 2024 Report Posted February 15, 2024 Witam, pomijając problemy z drukarką 3d ( prace idą powoli i koślawo ) , wydrukowałem kilka części do pm63 . Planuję zrobić od zera replikę gbb ... zobaczymy co z tego wyjdzie . Tu "moje wypociny" : Quote
sjzmisiek Posted May 24, 2024 Author Report Posted May 24, 2024 Drukarka względnie ogarniętą, teraz tylko poprawki przy modelu , żeby nieistotne części pasowały ;) no i podzespoły asg... Quote
sjzmisiek Posted June 8, 2024 Author Report Posted June 8, 2024 Rama poprawiona. Po symbolicznym pasowaniu części wchodzą i działają jak trzeba . Pogrubiłem też szyny i zmieniłem orientację modelu podczas druku , żeby ich nie uszkodzić ( tym razem potrzebowały minimum podpór i są w całości ). Zamek się drukuje , tym razem w całości , powinien swobodnie pracować w ramie . Zrobię update jak to ogarnę . Quote
sjzmisiek Posted June 9, 2024 Author Report Posted June 9, 2024 Zrobiłem lufę z komorą na gumkę hu w standardzie VSR/gbb, ma wycięcie na popychacz kulek dyszy. Wstępnie lufa wewnętrzna będzie przykręcana po bokach , od góry będzie śrubka do regulacji hopka , coś jak tdc . Rama jest wydrukowana poprawnie, nieistotne części od ostrej pasują i pracują jak należy. Narazie borykam się z wydrukowaniem zamka. Po wielu pubach drukarka nie dała rady przekroczyć 80% wydruku , ale sprawdziłem czy niekompletny zamek będzie pracował z ramą i czy da się go założyć ( czy nie ma jakichś błędów w wymiarach co by utrudniało założenie zamka i jego swobodną pracę w szynach) I okazało się , że jest ok ;) . Ukręciłem jakiś filmik z tego wszystkiego ( sory za bałagan), muszę jeszcze zamówić sprężynę zamka , żeby po wydrukowaniu sprawdzić czy bangla ( prawdopodobnie od 1911/hi capy będzie śmigał z orginalną prowadnicą od pm63, ale jeszcze przypasuję dla pewności od mojego armiaka r32 ) . Jeśli chodzi o magi , postaram się wydrukować i uszczelnić "wkład" do skorupy magazynka od pm63 z miejscem na gaz , kulki , zaworki i mechaniz blokady po ostatnim strzale ... Ale tu muszę jeszcze trochę popracować w programie 3d i dopracować sam mechanizm ;) . Zobaczymy co z tego wyjdzie . Quote
sjzmisiek Posted June 11, 2024 Author Report Posted June 11, 2024 Potrzeba tylko delikatnego szlifu , żeby wszystko gładko pracowało, sprężyna powrotna zamka jedzie , zamek i lufa siedzą dobrze na ramie, muszę w wolnej chwili opracować jakiś bbu/dyszę i magazynki , tak , żeby po ostatniej kulce łapało zamek. Patent na zbijak zaworu maga jakiś wstępny już mam ... A na foto to , co udało mi się do tej pory ulepić. Quote
sjzmisiek Posted June 17, 2024 Author Report Posted June 17, 2024 Z góry dziękuję za łapki w górę na YT, narazie jest 12 ;) motywacja rośnie , magazynki powoli nabierają kształtu, projekt powoli jedzie do przodu ;) jeśli wszystko wyjdzie jak trzeba , udostępnię projekt gotowej repliki na internety ;) Quote
sjzmisiek Posted June 18, 2024 Author Report Posted June 18, 2024 Wczoraj przeprojektowałem dyszę kwc , żeby pasowała do zamka , ale potrzebne są dalsze prace , żeby dysza współpracowała z ramą przy składaniu ... Dla chętnych moje wypociny na filmie poniżej : projekt narazie "raczkuje" ale jakieś postępy są ;) . Quote
sjzmisiek Posted June 18, 2024 Author Report Posted June 18, 2024 (edited) Poprzedni film wyleciał do kosza, poprawiłem dyszę , tu efekty mojej pracy z dziś: Edited June 18, 2024 by sjzmisiek Quote
sjzmisiek Posted June 21, 2024 Author Report Posted June 21, 2024 (edited) Kolba , szczerbinka i sprężyna dyszy założona : https://youtube.com/shorts/aHGlTaTAT3c?si=kjjpL8UQj8Dw867I Edited June 21, 2024 by sjzmisiek Quote
sjzmisiek Posted June 25, 2024 Author Report Posted June 25, 2024 (edited) Wydrukowałem wkład ( na gaz I kulki ) , który wejdzie do skorupy magazynka, przerobiłem w programie 3d szczęki maga od glocka asg , żeby pasowały do całości i poskładałem wstępnie. Mimo sporej odległości szczęk maga od lufy/gumki HU, po małej modyfikacji niema problemu z ładowaniem kulek. Muszę kupić "krótki" zaworek górny do maga (1911/hi-capy jest odrobinę za długi, podejdzie coś ala beretta lub glock) i przerobić trochę budowę samego "wkładu" i go uszczelnić, no i wydrukować podajnik kulek. Następnie zabiorę się za dopracowanie dyszy i zbijaka zaworu oraz uszczelnie mag z dyszą. Jak to opanuję projekt powinien strzelać. Mechanizm zatrzymania repliki po ostatnim strzale zostawię chyba na koniec ( ale będzie wstępnie na niego miejsce we wcześniejszej fazie projektowania maga ). Poniżej film "short" , na którym raczek pobiera kulkę do lufy. https://youtube.com/shorts/cFVOfwrK4Cs?si=RNuYR5N26D6TeBLG Edited June 25, 2024 by sjzmisiek Quote
sjzmisiek Posted August 27, 2024 Author Report Posted August 27, 2024 Aktualnie magazynek , zbijak i dysza przeszły drobne modyfikacje, żeby usprawnić blowback i niezawodną pracę repliki , niestety skończył mi się greengas i czekam na paczkę ;) jak ogarnę temat gazu i dopracuję pracę repliki dodam aktualizację. Może będą pierwsze strzały... Quote
sjzmisiek Posted September 9, 2024 Author Report Posted September 9, 2024 Kolejny update, drobne poprawki , zaś czekam na greengas XD , mam nadzieję, że replika zacznie banglać i zamek zrobi pełen cykl . Jak wszystko pyknie będzie już "z górki"... Quote
sjzmisiek Posted September 11, 2024 Author Report Posted September 11, 2024 Mechanizm zbijqnia zaworu dopracowany , teraz muszę się zająć dyszą i drobnymi poprawkami w zamku. Może poszerzę kanał w magu doprowadzający gas do dyszy , zobaczymy . Testy na sucho bez sprężyny powrotnej wyszły obiecująco, a narazie wygląda to tak Quote
sjzmisiek Posted October 1, 2024 Author Report Posted October 1, 2024 (edited) Po małych przeróbkach replika ... powiedzmy działa :) Edited October 1, 2024 by sjzmisiek Quote
Buniek92 Posted November 16, 2024 Report Posted November 16, 2024 Wow! Chylę czoła. Dawno nie widziałem tak dopracowanego i przemyślanego projektu. Z niecierpliwością czekam na więcej :) Nie myślałeś o zasilaniu HPA, tak by w magazynku mieściły się wyłącznie kulki? Quote
sjzmisiek Posted March 24, 2025 Author Report Posted March 24, 2025 (edited) Dzięki, Przeszło mi to przez myśl z tym hpa, nawet sporo ludzi chciało mnie namówić , ale za bardzo lubię klasyczne gaziaki bez węży . Replika jak coś skończona , teraz rozkminiam odlanie części ze znalu/ zamak5 . Chyba , że znajdę kozaka co wyskrobie mi to na cnc XD. https://youtube.com/shorts/Jh8kyh-IIN0?si=hGMhJEoF7cjK8F-r Edited March 24, 2025 by sjzmisiek Quote
sjzmisiek Posted May 19, 2025 Author Report Posted May 19, 2025 Pierwszą metalowa część diy zrobioną. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem następny będzie zamek i lufa zewnętrzna ;) . Quote
sjzmisiek Posted June 4, 2025 Author Report Posted June 4, 2025 (edited) Dziś odlewałem lufę z metalu w formie silikonowej, z powodu problemu z odpowietrzeniem jedna strona komory hop up i górną część lufy nie odlała się w całości. Po drobnych korektach w formie wszystko powinno odlać się jak trzeba , po wstępnym czyszczeniu cześć wygląda obiecująco a forma posłuży napewno na kilka odlewów . W weekend dodam update jeśli następny odlew będzie w 100% udany. Edited June 4, 2025 by sjzmisiek Quote
sjzmisiek Posted June 11, 2025 Author Report Posted June 11, 2025 Poprawiony odlew lufy: Pierwsza część formy na zamek stygnie ;) Quote
Recommended Posts