Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Jak w temacie, czy istnieje coś takiego, jak letnia kominiarka leśna? Chodzi o coś lekkiego, ale w oliwce albo leśnym kamo. Szukałem, ale znalazłem tylko kominiarki Spław'u w kamuflażu leśnym, ale są ciepłe (wełniane), także nijak wg mnie na lato, a czarne AT choć prawie idealne mają jedną wadę - no właśnie są czarne, a w lesie to raczej widać. Są jeszcze farby, ale to mnie nie interesuje.

Jakieś sugestie? :wink:

Ps. Wiem, troszkę zakręciłem się z tłumaczeniem, ale chyba wiecie co mam na myśli :)

• 4 years later...
Posted

Świadomie odkopuję!

Potrzebuję ochrony twarzy na lato, siatka odpada ze względu na to, że będę fotografował - będzie przeszkadzać i rysować aparat.

Pozostaje więc chyba kominiarka. Może ktoś z was polecić coś dobrego co aktualnie jest na rynku?

Posted

Ja mam taką:http://www.6mm.com.pl/details.html?id=632. Całkiem niezła, (niby-)termoaktywna tzn: schnie dość szybko, i odprowadza powolutku ten pot na zewnątrz. Do pracy z okularami chyba lepszy by był analogiczny 3 otworowy model. Niestety producent -firma PolandEx stoi trochę d*pą do klienta i 6mm to jedyny sklep który posiada oliwkowe i termoaktywne kominiarki tej marki. Niestety trzeba zapłacić sporą kasę jak na taki sprzęt.

Posted

Tak, tylko w wersji letniej za 59. Na prawdę, to się opłaca.

Bezszwowe, delikatne w dotyku, doskonale odprowadza pot (suche włosy - a pocę się ponadprzeciętnie), szybko schnące, nie śmierdzi (za szybko ;) ). Robi jako frotka do otarcia lub szalik. Wady ma oczywiście. Białe od wewnątrz, średnio wytrzymałe, mechaci się z czasem. Ale mój ma 3 lata i żyje. Używany, powiedzmy, że tak 120 dni w roku.

Mam taki

http://www.design-a-cover.com/Images/Buff%20Camuflaje.jpg

Posted (edited)

Powiedzcie Panowie czy takie kominiarki mogą chronić twarz przed urazami od kulek? Spełniają one w ogóle taką rolę, czy raczej bardziej nadają się do kamuflażu?

Edited by durdziak
Posted

Cześć. Lato to nie tylko ciepło, ale i komary. Dlatego kominiarka nie może być cieniutka jak pończoszka. Ja przetestowałem nawet kominiarkę strażacką z Nomexu - krój standardowy, kolor ciemny granat (prawie czarna). Oddychalność ok i co najważniejsze - ani jednego ugryzienia. Siedzisz sobie w lesie na zasadzce, na samej lufie siedzi ze 30 krwiopijców i masz świadomość, że są na całym ciele. I nic :) Dlatego warto pomyśleć nie tylko o oddychalności.

Posted

Od komarów to są repelenty. Ja polecam buffa, choć jak ktos sie uprze na kominiarkę to na taiwangunie mają dobrą, cienką i wygodną. Pot odprowadzi wystarczająco dobrze, ale szycie mogłoby być lepsze. No i ta durna czaszka na czole :rolleyes: