Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam, jakiś czas temu zainstalowałem mosfet (własnej roboty) i li-pol po przestrzelaniu paruset kulek replika przycinała się (wystarczyło poruszać zębatkami i się odwieszała) lecz później stanęła na dobre. Przeleżała w szafie z 2-4 lata lecz nadszedł czas by ją naprawić. Prawdę powiedziawszy nie pamiętam jaki mosfet zamontowałem gdyż wyszedłem z wprawy. Proszę o pomoc w zweryfikowaniu mosfetu, co poskładałem nie tak? i co zawiodło w jego pracy. 

20230522_222200.jpg

20230522_222410.jpg

Posted (edited)

Witam po przerwie, w ramach testów wyeliminowałem mosfet i podłączyłem li-poda 7.4v 300mAh do wtyczki jak na zdj. GB bardzo powoli naciągnął kurek ok 3 sekund(towarzyszyło temu dumek z silnika i styków odpalających silnik, to normalne???)  i replika wystrzeliła po kolejnych strzałach GB chodziła prawidłowo(szybko bez dymka). Wlutowałem z powrotem mosfet i replika po wystrzale zostawia kurek w różnych poziomach naciągniętej sprężyny. do tego po dźwięku słyszę że dysza zasłaniała wylot sprężonego ciśnienia z cylindra tak jak by brakowało synchronizacji między otwarciem dyszy a pracą tłoka, czyżby zęby tłoka się zużyły ? Dodam że replikę kupiłem używana lecz wątpię by była rozkręcana, sam do tej pory nie ruszałem GB. Poniżej wrzucam filmik pracy repliki. Proszę o pomoc bardziej doświadczonych kolegów.

Edited by hobbista
Posted

Podejrzewam, że za dużo niewiadomych, aby dać jednoznaczną odpowiedź.

Czyli bez mosfetu działa normalnie ? Strzela singlem i auto, ma ok. 200 fps ?

Jeżeli tak, to wywal ten mosfet, daj jakiegoś Peruna i po sprawie.

Te cymoklamki są niedzięczne w serwisowaniu, brak do nich części mechanicznych, a jak są to drogie.

Nigdzie nie widziałem u nas np. silniczka, podobno można dopasować modelarski RC.

AEPy w zakupie są względnie tanie, więc jak padną, to kupuje się nastepną.

Sam kupiłem sobie kiedyś taką z ciekawości, co da się z niej wycisnać.

Niewiele, z 200 doszedłem do 230 fps po dobrym uszczelnieniu, więcej się nie da, bo takie są fizyczne ograniczenia, np. objętości powietrza w cylindrze.