Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Radiokomunikacja - pytania i odpowiedzi

Recommended Posts

Posted

Nie mam kabla do pc aby sprawdzić czy w baofengu seria 5 lub 88 jest opcja wyłączenia jednego kanału w sensie aby radio chodziło na jednej częstotliwości a drugi kanał był głuchy i nie odbierał?

• Replies 2.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Szalom. Słuchajcie koledzy, programowałem ostatnio swoje Baz komputera, wszystko weszło, poza kanałami. W menu się pokazują jako zapisane, ale nie da się ich wybrać. Do tego (w menu) dowolnie można sobie zmieniać między nazwą, numerem, a częstotliwością - tylko po wyjściu z menu niezależnie od ustawień, mam cały czas częstotliwość.

Wina Bałofengów (chociaż jeden wcześniej śmigał po programowaniu) czy obecnego Chirpa, z początku czerwca?

Dodano przez Tapatalk. Post zatwierdzony przez Europejską Komisję do Zatwierdzania Postów - podwydział Wojskowości i Ogrodnictwa

Posted

Obstawiałbym, że jakie się trafi :icon_wink:

Chcesz coś lepszego i w dobrej cenie, to kup Wouxuna.

Szalom. Słuchajcie koledzy, programowałem ostatnio swoje Baz komputera, wszystko weszło, poza kanałami. W menu się pokazują jako zapisane, ale nie da się ich wybrać. Do tego (w menu) dowolnie można sobie zmieniać między nazwą, numerem, a częstotliwością - tylko po wyjściu z menu niezależnie od ustawień, mam cały czas częstotliwość.

Wina Bałofengów (chociaż jeden wcześniej śmigał po programowaniu) czy obecnego Chirpa, z początku czerwca?

82?

Może to i głupie, ale masz włączony tryb kanałów? :teethh:

Posted (edited)

Zwróć też uwagę, że wtyk antenowy jest inny niż w Bao.

Czy aby na pewno ? Baofengi 5R i 82 mają taki sam jak Wouxuny serii KG-UV. czyli SMA-F. Tylko UV-3 ma SMA-M o ile pamiętam

Edited by kugelblitz
Posted

Zrobiłem jakiś tysięczny już reset ustawień, uruchomiłem starszego Chirpa i poszło :) Wygląda na to, że obecna wersja jest jakaś nie teges, w sumie świeżutka, więc można się było tego spodziewać :)

Posted

W tym Navcomma po kilku użyciach ułamie ci się klips, który jest zresztą za mały żeby trzmać się na palsie. Co do zastona to nie wiem, jest droższy niż najtańsze chińskie gruchy wiec moze bedzie w miarę trwały.

A po co Ci dioda, w nocy tylko dekonspiruje ?

Posted

Bo przymierzam się do zakupu Howard Leigh Impact sport, tam w zestawie jest kabel 3,5, a do tego nie wystarczy byle jaki kabel. Uznałem więc, że prościej będzie kupić PTT z innym wtykiem niż bawić się w dorabianie kabli

Posted (edited)

A to też propozycja warta rozważenia. Nie znam się na elektronice, ale jakbym dał ten PTT jakiemuś panu Zenkowi co sobie dłubie przy elektryce i naprawia piloty do TV to mi to zrobi? To prosta operacja?

Edited by Obi-Wan