Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

http://www.wp.mil.pl/galeria_wiecej.php?la...1&idgaleria=472

16 marca br. w Dowództwie Wojsk Lądowych na warszawskiej Cytadeli odbył się pokaz nowoczesnego umundurowania dla Wojska Polskiego. W prezentacji udział wzieli: minister obrony narodowej Radosław Sikorski, dowódca Wojsk Lądowych gen. broni Edward Pietrzyk oraz przedstawiciele Sztabu Generalnego WP. W czasie spotkania szefowi resortu obrony przedstawione zostały informacje dotyczące perspektyw wdrożenia nowoczesnego umundurowania w Siłach Zbrojnych.

Jest sporo fotek - niestety w firefoksie znikają przy próbie ich zapisania, więc nie wklejam na razie :)

Galeria jest pod linkiem

Posted

LOL, a ktos oglądał wczoraj TV? Bo wreszcie był porządny komentarz do tego - wypowiedziany przez żołnierza tam stojącego :)

80% tego co tam było to był sprzęt zakupiony przez żołnierzy za prywatne pieniądze lub samoróbki i używane w Iraku :)

To było to co oni chcieliby mieć + kilka "nowości" z MONu.

Posted

w zasadzie to się dziwię dlaczego w naszej armii nie jest tak:

Idziesz z pobory do wojska, na siłę bo nie udąło się wykręcić a tu razem z "biletem" dostajesz wykaz "umundurowania/wyposażenia wraz z adresami sklepów i masz np tydzień na skompletowanie tego wszystkiego i oczywiście za własne pieniądze bo to przecież OBOWIĄZEK każdego Polaka służyć krajowi :) :)

Więc idziesz do rodziny pożyczyć kase na mundurek, rodzina nie ma to robisz skok na bank bo przecież masz tylko 7 dni na zakupy.... i wtedy Cię łapią i wsadzają za kratki i udało się uniknąć woja :) :) :)

Posted
LOL, a ktos oglądał wczoraj TV? Bo wreszcie był porządny komentarz do tego - wypowiedziany przez żołnierza tam stojącego

80% tego co tam było to był sprzęt zakupiony przez żołnierzy za prywatne pieniądze lub samoróbki i używane w Iraku

To było to co oni chcieliby mieć + kilka "nowości" z MONu.

Ja to oglądałem, już liczyłem że wyjdą teraźniesze WuPeki z uzycia i mozna by kupic je za smieszne pieniadze w Agencji Mienia Wojskowego a tu nic, pokazali tylko mundury ktore juz sa w uzyciu od jakiegos czasu i pare nowości z oparządzenia.

Jakoś typowy WP mi się nie podoba ale te goreteksowe dla lepszych jednostek MIODZIO!!

Swoją drogą znam osobe w swoim mieście ktora szyje mundury dla wojska, ciekawe ile by chciala za takie cacko w goretexie...

Posted
Czyli jest tak jak myślałem, dużo szumu mało mundurów. Pewnie tylko nielicznie będa mogli pochodzić w nowych kurtkach i bluzach a napewno już nie pochodza w tym poborowi.

Jak poborowy dostanie na cały okres swej służby komplet wz.93 to się cieszyć będzie.

Posted

A mnie cały czas zastanawia dlaczego czarny polar ma lepsze wlasciwości maskownicze niz zielony?

Zakładam też, że kieszenie na udach dzielnie zniosą wszelkie mundurowe reformy i nie przesuna się na bok, gdyż tak jak jest jest ładnie i wygodnie ;-)

Posted

Moim zdaniem czarny polar nie jest niedobrym wyjściem, bo zazwyczaj w czasie ćwiczeń/operacji itp. noszony jest pod czymś. W bazie noszony na wierzchu może się wybrudzić, a jak wiemy nie ma nic gorszego niż niechlujnie wyglądający żołnierz. Na czarnym polarze plam tak szybko nie dostrzeżesz. :wink:

Posted

Witam. Kto mi powie dlaczego na jednym ze zdjęć na stole leży marpat ??? No i jescze znalazłem na innej fotce coś (bo nie widać dokładnie co to) uszytego z najnowszego fińskiego digital camo (które jeszce nie weszło do ich woja) ??? kto mi powie o co tu chodzi ???? pozdro.

Posted
Witam. Kto mi powie dlaczego na jednym ze zdjęć na stole leży marpat ??

Dokładnie nie MARPAT tylko ciuch w CADPATcie, a ciekaw też jestem. Porównanie kroju, kamuflażu?

Posted
Witam. Kto mi powie dlaczego na jednym ze zdjęć na stole leży marpat ??? No i jescze znalazłem na innej fotce coś (bo nie widać dokładnie co to) uszytego z najnowszego fińskiego digital camo (które jeszce nie weszło do ich woja) ??? kto mi powie o co tu chodzi ????
80% tego co tam było to był sprzęt zakupiony przez żołnierzy za prywatne pieniądze lub samoróbki i używane w Iraku
A od osoby, która była na miejscu dowiedziałem się, że trochę więcej niż 80% ;)
Posted

Spójrzcie na pierwsze zdjęcie "Stan dotychczasowy":hahaha:

Już to jest przecież nie osiągalne. Większość polskich żołnierzy niema nawet takiej kurtki tylko w misiurze biega, a pod nią ma gazety (coby cieplej było). Co do oporządzenia to na pewno nieśmiertelne "szelki dusicielki" a nie tak lansowny sprzęt. :wink: