Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witajcie !

Choć już trochę śledzę zarówno stronę jak i forum dopiero teraz się zarejestrowałem.

Przymierzam się pomału do rozpoczęcia zabawy w ASG, a co za tym idzie rozważam różne opcje jeśli chodzi o zakup sprzętu. Dodam również iż obrałem już ścieżkę wzorowania się na jednostka AT :)

Wiem także iż moją pierwszą i do tego, zapewne przez dłuższy czas, jedyną bronią będzie elektryk MP5A2 TLF w wykonaniu Classic Army :) Mam jednakże wątpliwości co do wyboru "serii". I dlatego też piszę. Jestem ciekaw czy ktoś miał już fizyczną styczność , a możę wręcz możliwość porównania wersji niedawno wypuszczonych przez CA (oznaczanych w machinegun'ie jako B&T) z wersją starszą ?

Czy metalowa komora hop-up poprawia w jakikolwiek sposób osiągi repliki czy też ma służyć raczej zwiększeniu wytrzymałości tego elementu ?

Czy otwierana za pomocą rączki przeładowania komora zamkowa jest tylko dodanym bajerem czy też spełnia jakąś pożyteczną funkcję (poza umiejscowieniem w tym miejscu regulacji HU) ? I czy , jak to już ktoś pytał w jednym z wątków, w związku z tym dodatkiem wzmocniona została rączka przeładowania ?

Muszę przyznać, iż różnica w cenie między starszą, a nowszą serią jest dość znaczna i nie chciałbym bez sensu dopłacać za mało przydatne bajerki. Zamiast tego wolę szybciej sprawić sobie buty/kombinezon/helm czy też inny element oprzyrządowania. Nadmienię również, iż nie dąże do idealnej zgodności z "oryginałem".

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie opinie i doradztwo :)

Pozdrawiam

Michał "MikeTNK" Macoch

• Replies 76
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Nowa wersja jest dużo lepsza. Kwestia HU to akurat mało ważny aspekt, chociaż noa wersja jest wygodniejsza w użytkowaniu. Najważniejeszy jest nowy sposób rozbierania repliki, który zaoszczędza Ci konieczności rozkładania całego body (przy okazji body jet jednoczęściowe) oraz fakt, że to nowy model. CA z każdym modelem robi duże postępy jeśli chodzi o niezawodność, dokładność wykonania itp. Metalowa HU chyba raczej nic nie daje :), wszystkie mp5 TM z powodzeniem strzelają na plastikowej.

Poprzednia wersja mp5 była bardzo przyzwoita, ale jeszcze poprzednia - do bani. Ogólnie można się spodziewać, że GB będzie po prostu lepiej wykonane. W między czasie CA opracowało nowe zębatki, zdaje się piaskuje GB (na zdjęciach wygląda jakby był w b&t).

Różnica 200 złotych to nie jest w airsofcie żadna różnica :) lepiej poczekać miesiąc i kupić replikę nowszej generacji. Zwraca się to potem przy serwisiwaniu :) oraz ew. odsprzedaży.

Posted

Chociaz, tez prawda taka, ze jezeli dla ciebie to 200 zl jest roznica to wg mnie nie warto, przynajmniej jezeli nie zalezy ci na orginalnych oznaczeniach b&t :) hop up powiedzmy, ze jest tylko bajerem, ktory latwiej sie reguluje ale ja w moim sd2 nie narzekam :]

Posted

Witam,

Mieliśmy ostatnio na testach MP5 SD z nowej serii (podziękowania dla ASG Shopu :) ). Osobiście strzelałem z niej krótko ale uważam że jest to najlepsza mp5 dostepna w Polsce (akurat mieliśmy SD ale myślę ze cala seria jest tak wykonana).

Strzela rewelacyjnie, wyraźnie lepiej od poprzedniej wersji, rozwiązanie hopup - w końcu zrobili to tak jak powinno być. Wyglada bardzo dobrze.

Więcej użytecznych informacji będzie można znaleźć wkrótce w opisie autorstwa mości Czopera.

Pozdrawiam Cappuccio

P.S. Faktycznie cena jest straszna a w dodatku technologicznie nie uzasadniona, jedyne co może ja tłumaczyć to to ze jest to nowość... sam nie wiem czy bym się na nią skusił.... ale pewnie tak :)

Posted

Nie mialem okazji sie nią pobawić ale bardzo mi sie podoba, zaluje ze kupilem aega tak wczesnie (chociaz tak na prawde to nie :P ) bo bym teraz kupil B&T, osobiscie uzywam mp5sd2 CA od prawie pol roku i zadnej awarii, poza okreceniem sie selektora ognia po jakis 2 miechach (naprawione w 5 min :wink:)

Posted

Trzymałem. strzelałem... z wersji A4 TLF. Niepowiem, zrobiła na mnie wrażenie, niesie bardzo ładnie, odgłosy przy strzelaniu (może poza silnikiem) przyjemne. Ogólnie model zrobił na mnie dobre wrazenie, komora otwierana rączką przeładowania - fajny bajer koniec ery kiedy wpierdzielimy sie w krzaczory i HU mamy do regulacji od nowa...

Jeszcze co do rączki przeładowania - niezostała (przynajmniej ze wstępnych oględzin) wzmocniona ani nic... tak jak we wszystkich mp5 jest, czuje ze to będzie w nowej seri MP5 najczęstrza usterka tak jak we wszystkich dotychczasowych mp5.

Pozdrawiam!

Posted

Dziękuję za wszystkie wypowiedzi :) I z niecierpliwością czekam na opis Czopera o którym wspomniał Cappuccio :) gdyż mimo tak znacznej róznicy w cenie wersja B&T mocno mnie kusi. Chyba głównie tym o czym pisał Szalony Jack - łatwiejszym demontażem (aczkolwiek z drugiej strony nie spodziewam się abym często korzystał z tego "udogodnienia") i ogólnie "nowością". Choć nie należy zapominać iż dość często "lepsze jest wrogiem dobrego" i nowsze wersje okazują się bardziej problemowe niż sprawdzeni poprzednicy :) co mam nadzieję sprawdzi i podzieli się spostrzeżeniami wspomniany wcześniej Czoper :)

Jeszcze raz dzięki i serdeczne pozdrowienia dla wszystkich :)

Posted

Witam ,

A ja mam pytamie odnośnie tego czy tłumik w seri SD coś daje (wyciszenie) czy jest ładnym elementem dekoracyjnym ???

Pozdrawiam ,

Fizia

Posted

Daje i to całkiem sporo. Ladnie wycisza, a raczej zniekształca dzzwięk w taki sposób, że jest o wiele trudniej zlokalizować strzelca.

Inna sprawa, że grip w tym modelu wygląda jak rura do odkurzacza :) Ale to już kwestia gustu

Pozdr

Posted

Dla mnie najwiekszym minusem gripu w mp5sd jest to, ze nie da sie do niego nic przykrecic :/ nachodzi on tak ciasno na caly "modul" sd, ze nie ma szans wcisnac tam nawet najmniejszej srubki :/

Posted

a ja mam takie pytanie, posadam MP5SD6 ze starej serii CA i wkurza mnie strasznie tlumik... mam na nim zamontowana latarke i potrafi sie skbaniec niebezpiecznie odkrecac... czy mont tlumika w nowej serii jest taki sam jak w starej? czy moze inaczej to rozwiazano?

Posted

Jako, że recki cuś nie widać pozwolę sobie wrzucić jedno chyba ciekawe spostrzeżenie po dzisiejszym "obmacaniu" mojej wymarzonej mp5a2tlf b&t w firearms'ie :) Otóż ku mojemu i nie tylko mojemu zdziwieniu w nowej serii selektor trybu ognia ma wyraznie odczuwalny skok i klik :)

• 3 weeks later...
Posted
Otóż ku mojemu i nie tylko mojemu zdziwieniu w nowej serii selektor trybu ognia ma wyraznie odczuwalny skok i klik

W mojej a4 coś się poluzowało i klikać przestało (z safe na semi, i z auto na semi). A nie mam takiego małego śrubokręta (to chyba imbus musi być), żeby dokręcić selektor :( Czy może to być spowodowane czymś innym?

[ Dodano: 13 Kwi 2006 09:07 ]

Naprawiłem selektor !

Potrzebny był imbus 1.3mm. Po odkręceniu selektorów, zauważyłem 3 małe dziurki w chwycie. Dzięki nim selektor klika. U mnie zostały zapchane "wykruszonym" od przesuwania tworzywem. Wystarczyło psiknąć w nie olejem silikonowym (sprężonego powietrza nie mam :twisted: ) i po sprawie. Podejrzewam, że stało się to, bo mp5 jest nowy i selektor musiał się dotrzeć.

Pozdro

• 5 months later...
Posted

Kupiłem MP5 B&T i pojechałem na moją pierwszą strzelankę.

Nowi koledzy a starzy wyjadacze ASG oglądali i strzelali z mojej broni i dostała bardzo dobre recenzje. Głównie za zasięg i celność.

To chyba mówi samo za siebie :D

Posted
Dla mnie najwiekszym minusem gripu w mp5sd jest to' date=' ze nie da sie do niego nic przykrecic :/ nachodzi on tak ciasno na caly "modul" sd, ze nie ma szans wcisnac tam nawet najmniejszej srubki :/[/quote']

Da rade. Ja mam szynę Ris wkręconą od m4(na foregripa). Co prawda nieznacznie trzeba odchylić "rurę odkurzaczową" w mp5 aby ją zdjąć/założyć. Ale to nie przeszkadza.

a ja mam takie pytanie' date=' posadam MP5SD6 ze starej serii CA i wkurza mnie strasznie tlumik... mam na nim zamontowana latarke i potrafi sie skbaniec niebezpiecznie odkrecac... [/quote']

Co do tłumiku, to można spróbować go trochę "wepchnąć". Mam na myśli gwint, miejsce którym wkładasz tłumik do karabinu. Mi zdarzyło się to przez przypadek i teraz ten gwint tłumika mam trochę wgięty do wewnątrz, ale tłumik wchodzi Ciężko i trzyma się mocno.

Pozdrawiam

[literówki]

Posted

Witam

No ja kupilem mp5 A3 B&T i replika doszla w poniedzialek(18.09.2006). Wystrzelala ok 1000kulek i wlasnie mam zamiast repliki wiertarke. Chyba zmielilo mi zebatki:-/.Przez te 1000kulek wrazenia wyjatkowo pozytywne, ale to zmielenie nastapilo w bardzo smiesznym momencie bo strzelalem z low capa i wystrzelalem ze 20 kulek i poszlo w pizdu, dzwiek tak jak by w hi-capie sie kulki skonczyly a potem to juz tylko mielenie silnika slycha. Cala replika stockowa nie dotykana od sroda, zadnej prec lufy a kulki z jakich walilem to blastery. Wkurzylem sie troszke:-/

Posted

Replike zakupilem oczywiscie na asgshopie. Nosilem sie z zamiarem kupienia na mg ale jak poczytalem o tym co sie tam wyprawia i pogadalem z kumplem o ciekawych praktykach "ulepszania" stykow w stockowych replikach to podziekowalem. Replika juz poleciala UPSem do asgshopu i najpozniej w srode dotrze do serwisu.Dam znac jaki dalszy rozwoj wypadkow i co tak naprawde sie stalo.

Pozdrawiam

EDIT:

Jest piatek dzis replika do mnie wrocila, smiga jak dawniej, szalona bestia:-).Panowie z ASGSHOPU powiedzieli ze sypnely sie zebatki (nie wiem ktore bo tego mi nie powiedzieli) Mowili ze to przypadek 1/1000 wiec mozecie juz spokojnie kupowac mp5 B&T :-) ten jeden przypadek jest juz wyeliminowany;-). Faktem jest ze Panowie zalatwili to szybko i sprawnie.

Pozdrawiam

• 4 months later...