Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam,

jak nam wiadomo jest w Polsce wiele szkół pod i oficerskich. W związku z tym kieruje do Was zapytanie- jakie te szkoł mają wymagania, oczywiście fizyczne jak i intelektualne. Czy biorą pod uwage z jakich przedmiotów była zdawana rozszerzona matura? Jak trudno jest dostać się na desantowo-szturmowe i rozpoznawcze kierunki i czy wogóle są takie kierunki. Pytam się, ponieważ na stronach szkół informacje są bardzo skąpe, co mi nie wystarcza. Jeżeli ktoś ma jakiekolwiek informacje, proszę o napisanie ich tutaj. Proszę również o to, aby osoby które gdzieś coś usłyszały a nie siedzą w temacie i nie miały styczności z wojskiem nie zabierały głosu.

Pozdrawiam

Wilk

[ Dodano: Pon 06 Mar, 2006 ]

Dodam jeszcze jedno: gdzie barzdiej opłaca się iść w celu osiągnięcia kariery wojskowej, dostania się do jednostek specjalnych. Czy w szkole podoficerskiej szanse na dostanie się do elitarnych jednostek są o wiele mnieszje? Jak wygląda przebieg nauki w szkole oficerskiej, jakie sa wymogi zdrowotne?

Posted

Naśćie lat temu podchodziłem do egzaminów w podoficerskiej szkole wojsk zmech. w Poznaniu. Wtedy wyglądało to tak: egazminy sprawnościowe (dla średnio sprawnego człowieka spoko do zaliczenia obowiązkowa umiejętność pływania) 50 metrów na czas w basenie, bieg na 1000, drążek, i to chyba wszystko. Reszta to egaminy "teoretyczne" czyli wiedza o świecie współczesnym, język obcy, psychotesty i testy IQ, test z wiedzy "technicznej" czyli fizyka, matma i takie tam połączone w jedno.

A i za maturę duuuże przody przed tymi co byli bez.

Egzaminy trwały tydzień, było fajnie ale ppo zaliczeniu i "dostaniu się"

odkręcalismy wszystko z kumplem żeby wócić do domu a nie do armii :) Wtedy bł tamjeden wielki bajzel może teraz jest przjemniej w armii :) :)

Pozdrawiam

Posted

W Poznaniu w podoficerce jest kierunek dzialania specjalne i rozpoznanie, czy cos takiego. Rok temu ta szkolka ruszyla i zeby cywil dostal sie na ten kierunek to musi byc niezly kozak. Jeden znajomy dostal sie na ten kierunek jako jedyny cywil bez odsluzenia zasadniczej.

Posted
W Poznaniu w podoficerce jest kierunek dzialania specjalne i rozpoznanie, czy cos takiego. Rok temu ta szkolka ruszyla i zeby cywil dostal sie na ten kierunek to musi byc niezly kozak

Kierunek rozpoznanie był już jak ja tam się męczyłem na egzaminach. I procedura co do dostanie się na ten kierunek była taka:

Zdac egzaminy na conajmniej dobry (suma) zadeklarowac w czasie rozmowy kwalifikacyjnej po egazminie że ten kierunek się wybiera, przez pierwsze pół roku zajęcia w szkole o chrakterze "ogólnym" i po weryfikacji przez ten okres trafiao się na kierunek rozpoznanie.

To tyle z historii tej szkoły i egzaminow do niej :)

Posted

Nie wiem jak bylo kiedys i nie jestem pewien czy jest tak dzisiaj jak napisalem, tak mi mowiono. Wiem, ze napewno szkolka trwa 11 albo 9 miesiecy dla cywilow. Jest to bardziej "kurs" niz jakas szkola.

Posted

A moze ktos wie, jak jest ze szkolami obrony narodowej. Zalozmy, ze bede studiowal te 10 smestrow, zdam egzamin dyplomowy i uzyskam tytul magistra na wydziale wojsk ladowych. Co pozniej, jak sie starac o prace i gdzie?? (pytam, bo moze ktorys z forumowiczow juz to przerabial )

Pozdrawiam!!

Posted

Powiedzialem szkoly, chodzilo mi o akademie obrony narodowej np: http://www.aon.edu.pl/ . Widze, ze sa tu rozne wydzialy np Wojsk ladowych.

Sa tam piecioletnie studia. Po zdaniu egzaminu dyplomowego uzyskuje sie tytul magistra. Moje pytanie brzmi: Co mozna robic po takich studiach??

Posted

Być magistrem.

Możesz np. podpisać konrakt na służbę w wojsku, jeśli o to Ci chodzi, ale to samo możesz zrobić równie dobrze po studiach w cywilu.

Posted

A powiedzcie, jak z tym zdawaniem fizyki i matematyki? Na jakim poziomie są pytania? Osobiście jestem humanistą i z matematyką i fizyką średnio sobie radzę.... Jakieś podstawy? Fizyka i matma rozszerzona- jak to wygląda Thor?

[ Dodano: Wto 07 Mar, 2006 ]

Królik- z adresami nie mam większych problemów.Chce się dowiedzieć o szzcegóły i opinie ludzi którzy mieli z tym do czynienia a nie stricte ścisłe informacje ze stron na których już byłem...

Jeżeli możecie podajcie więcej informacji dotyczących testów z przedmiotów ścisłych- na czym polegają (test wyboru, czy test pisemny, może ustny?), co przydałoby się umieć i wszelkie podobne informacje. Powtarzam- matma i fizyka to moje słabe strony w nauce, wolę wiedzieć to wcześniej i odpowiednio się przygotować do tego testu już kilka lat przed przystąpieniem do szkoły- przezorny zawzse ubezpieczony jak wszystkim wiadomo...

Posted

Wiem, ze kiedys po szkole oficerskiej dostawalo sie stopien podporucznika i przydzielano do jednostki, jak jest teraz?? W jaki sposob mozna uzyskac stopien oficerski po ukonczeniu studiow??

Posted
A powiedzcie, jak z tym zdawaniem fizyki i matematyki? Na jakim poziomie są pytania? Osobiście jestem humanistą i z matematyką i fizyką średnio sobie radzę.... Jakieś podstawy? Fizyka i matma rozszerzona- jak to wygląda Thor?  

Królik- z adresami nie mam większych problemów.Chce się dowiedzieć o szzcegóły i opinie ludzi którzy mieli z tym do czynienia a nie stricte ścisłe informacje ze stron na których już byłem...

$%^# mać!

Z adresami problemów nie masz, ale z czytaniem ze zrozumieniem już tak.

STRONA ZMECHU

Zjedź na sam dół. Widzisz zakładkę "przykładowy test z..."?

Człowieku, więcej samodzielności i zaparcia, a nie nowy topic na forum, bo nie chce mi się szukać!

[ Dodano: Wto Mar 07, 2006 2:06 pm ]

Dokładnie w taki sam.

A także poprzez podpisanie kontraktu i odbycie "kursu oficerskiego". Podszukajcie sobie na stronach MON. Link jest powyżej.

Posted
Osobiście jestem humanistą i z matematyką i fizyką średnio sobie radzę....
Jeśli "nie umiesz bo nie było w szkole" to zawsze przed egzaminem nadgonisz. Jeśli jednak "nie jest to Twoja dziedzina i sobie nie radzisz" odpuść jakiekolwiek studia techniczne bo nawet jeśli jakimś cude się dostaniesz, to się długo nie utrzymasz.

Matematyka i fizyka to podstawa wszelkich przedmiotów technicznych - elkrycznych, elektronicznych, mechanicznych itd.

Posted

A powiedzcie mi jeszcze czy, że tak ujme - w "zwykłej" szkole podoficerskiej- tak samo patrza na mat/fiz?? Pytam, ponieważ ZMECH mnie wogóle nie interesuje.

Przepraszam za ewentualne zamieszanie, nie dogadaliśy się z tym ZMECHem. Podkreślam- nie tam wiedzie moja droga.

Posted

Co do poziomu, wiedzy i nauki to o ile jest tak jak było kiedyś to jedną fajną sprawą było to że jak miałeś problemy z jakiegośprzedmiotu to "z rozkazu" byłoddelegowywany gość który miał pomóc na tyle skutecznie żęeby udało sięzaliczyć egzaminy i nie chodziło wcale o przepychanie, ściąganie czy "załatwianie" egzaminu tylko o prawdziwą pomoc w nauce. Sprawdzało się to o tyle że jak Ty nie dawałeś rady to koleś był rozliczanyze źle wykonanego zadania :) więc robił wszystko żebyś zrozumiał i pojął. Nie wiem czy nadal tak to funkcjonuje ale tak było kiedyś.

Posted

A jak dawno to było? Teraz tyle ludzi pcha się na szkoły podoficerskie, że wysyłają chyba takich ludzi co by zniechęcili potencjalnego kandydata do służby wojskowej ;)

Posted

Informacje sprzed 4 - 5 lat są już całkowicie nieaktualne, bardzo wiele zmienia się w szkolnictwie wojskowym ostatnimi czasy i jeszcze wiele ma się zmienić, obecnie najlepszym sposobem aby zostać oficerem jest pojawienie się już z dyplomem magistra, - roczne (około) przeszkolenie i już mamy świeżego oficera ;)

Jeżeli mogę coś doradzić to polecałby wizytę w Wojskowej Komendzie Uzupełnień, tam powinni mieć najświeższe informacje, a ich obowiązkiem jest dzielenie się nimi.

Posted
A jak dawno to było?
Naśćie lat temu podchodziłem do egzaminów w podoficerskiej szkole wojsk zmech. w Poznaniu.

Dziękujemy za czytanie ze zrozumieniem.

Posted
Informacje sprzed 4 - 5 lat są już całkowicie nieaktualne, bardzo wiele zmienia się w szkolnictwie wojskowym ostatnimi czasy i jeszcze wiele ma się zmienić, obecnie najlepszym sposobem aby zostać oficerem jest pojawienie się już z dyplomem magistra, - roczne (około) przeszkolenie i już mamy świeżego oficera ;)

Jeżeli mogę coś doradzić to polecałby wizytę w Wojskowej Komendzie Uzupełnień, tam powinni mieć najświeższe informacje, a ich obowiązkiem jest dzielenie się nimi.

Z jakim dyplomem magistra? Ekonomia może być? Żeby nie było, serio pytam :)

Posted

A porównując szkołę podoficerską ze szkołą oficerską. Czy gdy jestesmy na PODoficerskiej mamy podobne szanse dostać się do jednostek elitarnych? I jeszcze na jakimś konkretnym kierunku. WOgóle kto jest teraz najbarzdiej poszukiwany w wojsku- informatyk matematyk ;)/? Jak patrzą na człowieka pod kątem przyjęcia jeżeli ma ukończone szkolenia spadochronowe, nurkowe, taternictwa jaskiniowego plus do tego mamy odznakę strzelecką, byliśmy w grupie paramilitarnej, regularnie strzelamy z bronii palnej i pneumatycznej oraz jesteśmy oczywiśie zapisani na strzelnicy sportowej??

Posted

Od kiedy "naście" to jest 3, 5 lub 10? Mnie już w podstawówce nauczono, że "naście" jest z przedziału 11-20. Jeśli masz matematykę na takim poziomie to nawet nie startuj do tych uczelni.

Posted
Z jakim dyplomem magistra? Ekonomia może być? Żeby nie było, serio pytam :)

Z każdym. Wymogiem zostania oficerem jest ukończenie studiów wyższych.

Jak patrzą na człowieka pod kątem przyjęcia jeżeli ma ukończone szkolenia spadochronowe, nurkowe, taternictwa jaskiniowego plus do tego mamy odznakę strzelecką, byliśmy w grupie paramilitarnej, regularnie strzelamy z bronii palnej i pneumatycznej oraz jesteśmy oczywiśie zapisani na strzelnicy sportowej??

Nijak nie patrzą - przynajmniej jeżeli chodzi o szkoły oficerskie. Liczy się zdanie egzaminu, a niekiedy tzw. ZiP.

Posted

No więc widzę, że nie opłaca się w takim razie robić tych kursów :/ bo nic to nie daje? A reszta pytań odnoście podoficerskiej VS oficerskiej które sa powyżej?

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...