Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• Replies 676
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Poliester z bawełną z zasady powinien oddychać lepiej niż nyco, pod warunkiem że nie jest jak u proppera pokryty teflonem.

Z jakiej zasady powinien? Czegoś nie wiem? Co przesądza o oddychalności materiału?

Posted

1. Poliester lepiej oddycha niż nylon, pisał o tym ostatnio tu na forum Orkan. Z racji profesji mam prawo mniemać że wie o czym pisze.

2. Sam kiedyś w czasie awantury z kangurem pisałeś ze niema żadnych dowodów o wyższości nyco nad pesco. Coś się zmieniło?

Posted

Z materiałów z szafy najlepiej oddycha mi 100% nylon w spodniach Hannah. :) Ja bym był daleki od snucia ogólnych teorii, za dużo zmiennych jest. Porównywać można tylko dwa konkretne materiały.

Posted

There's a few uniforms from Kama on Allegro.pl now.

i know, i know, but all kind of to big for me.

I am 1,80m and about 70kg, so very slim. Helikonsize i have all S (okay helikon makes really big cut xD)

Tshirts i normally buy about Size M, clothes size 46/48 arround.

I have here a KAMA uniform in wz93, new: 92/178/90.

Pants are okay but the Shirt is for me "to big" (arm is okay but the rest...looks like O in o xD)

I try a GORETEX 98/169/94 and it was great. but i dont know if pants are than to short. thats my "problem" :/ dont wanna spend 400pln in something that doesn´t fit my size.

Posted

You can ask the seller to measure pants and shirt. This is the best way to buy polish genuine stuff ;)

the size of the helikon gear is 110cm in breast-area. but i have only arround 90 xD but its perfect. so for me best would be to buy thinks seperat (different sizes) or in shop where i can try this and this... but there is no official store where to get it new :(

it would be awesome if there is some big store in warszawa (warschau xD) of krakau for example...

Posted

I have the same sizing as yours ;) Problem with polish stuff is that the shirts are a little bit "baggy" for us. There are two solutions, buy smaller and pray it will fit or go to the gym and make some muscles :cool:

Posted

Witam , mam pytanie Co sądzicie o tej odzieży ?

http://www.e-militaria.pl/p-656/bluza-camogrom-helikon-nowosc

http://www.e-militaria.pl/p-655/spodnie-bojowki-camogrom-ripstop-nyco-helikon-nowosc

Czy nadaje się na lato , zimę , wiosnę , jesień , ponieważ nic tam nie pisze o takich rzeczach

2 pytanie . Czy ten mundur będzie współgrał z kamizelkami typu ciras, plate carier, chest rig , w oliwce , lub Cb

Z góry dzięki za pomoc .

Posted

Na zime za zimno ci będzie a w szególności w spodniach bo to rip stop. Nie wyobrażam sobie jak ty chciałeś chodzić w tym mając pod sobą tylko bluzkę.A czy będzie współgrało to zależy od ciebie czy takia różnica kolorów ci odpowiada.

Posted

W sumie to też zależy od osoby. Mi gdy jest ponizej zera stopni to w samych spodniach jest za zimno i musze mieć coś pod spodniami. Znałem nawet osoby które na nartach jeździły w krótkich spodenkach. Więc kolega Laster sam będzie musiał ocenoć czy mu zimno. Ja akurat nie wyobrażm sobie noszeni samych spodni w zime.

• 1 month later...
  • 1 month later...
Posted (edited)

Witam.

Mam pytanko odnośnie plecaka takiego jak tutaj na aukcji http://allegro.pl/plecak-taktyczny-helikon-25l-pl-woodland-wz-93-i2567915490.html Czy ktoś miał z nim styczność? Osobiście słyszałem że te gąbki od strony pleców nie są dobrej jakości.Jak jest z samym materiałem, czy jest trwały i zbytnio nie przepuszcza wody.

Jeżeli macie inne lepsze propozycje w podbnych cenach byłbym wdzięczny za podrzucenie linków.

Z góry dzięki za pomoc.

PS. Pytanie, które zadałem najprawdopodobniej już się tu pojawiło, ale nie za bardzo mam czas przeszukiwać owy temat.

Edited by marianos
  • 3 weeks later...
  • 4 months later...
Posted

Ktoś miał do czynienia z kurtkami "Level 5 APCU" Helikona?

Jakieś opinie? Warte to swojej ceny?

Przymierzam się do ciuchu właśnie w rodzaju windshirta, niestety kontraktowe Level 5 PCU dostępne są u nas rzadko, a na Ebay'u też tak sobie, za to za kwoty, które generalnie są dla mnie nie do przełknięcia. Plus z reguły albo w foliage green, albo w UCP, wybór kolorów Helikona bije je na głowę w moich oczach.

Ale właśnie - kolor to nie wszystko. Jak z trwałością i walorami użytkowymi?

Doprecyzowując - wynalazek ma mi uzupełnić zestaw: polar (ciepłe, nieźle wentyluje, kompletnie do kitu w razie wiatru, drobnego deszczu się nie boi), goretex (wentylacja zupełnie do niczego, ale przynajmniej deszcz mnie nie rusza, samo z siebie nie grzeje) o to trzecie, co zatrzyma wiatr i nieszczególnie mocny deszcz. Jak będzie fest zimno, polar pod spód, jak będzie fest lało, gore na wierzch.

Posted

Ja mam ten co udaje LEV 5 w kolorze Alpha Green.

Kupiłem go z tego samego powodu dla którego ty się nad tym zastanawiasz - koszty oryginału. I jeszcze w takim rozmiarze jaki ja mam,ciężko dostać.

Ale co do samej kurteczki. Na pogodę jak teraz panuje noszę pod tym Polartec 300 i jest mega cieplutko ;)

Z lekkim deszczem sobie radzi ale z większą ulewą polegnie. Jest to kurtka która chroni przed wiatrem i to robi ;)

Posted

To by było to, o co mi chodzi. Na większą ulewę mam gore.

Jak z trwałością w warunkach leśnych? Pierwsze przejście przez kolczaste krzewy nie skończyło się aby płaczem i zgrzytaniem zębów?

Prawdę mówiąc, waham się między coyote a olive. Brałem pod uwagę jeszcze vegetato, ale będę tego używał także "po cywilnemu".

Posted

Jako posiadacz softa lvl.5 z PCU Block1 stanowczo odradzam zakup tejże kurtki do ciorana w lesie. Miałem APCU helikona i materiał jest o wiele solidniejszy od epica z którego jest lvl.5 z PCU.