Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Bo je wykupili :D

E-militaria.pl to dystrybutor ciuchów Helikona, zapytaj u nich co i jak ;)

Dodano przez Tapatalk. Post zatwierdzony przez Europejską Komisję do Zatwierdzania Postów - podwydział Wojskowości i Ogrodnictwa

• Replies 676
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

• 1 month later...
Posted (edited)

W temacie combat shirtów Helikona nic się nie zmieniło ostatnio, nie?

Chciałbym sobie kupić cały czarny CS, pierwszy - więc nie mam standardów, byłby przeznaczony tylko i wyłącznie na gry, które najczęściej nie przekraczają kilku godzin, raz na tydzień albo i rzadziej. Odzież Helikona nosi mi się bardzo dobrze od lat i mógłbym od razu zamówić na Specshopie i kosić zniżki :icon_biggrin:

Czy CRH nie robiło kiedyś czarnych? Czemu teraz same ataksy i multikamy znajduję ;<?

Edited by Mixon
  • 3 months later...
Posted

Ja polecam odzież helikona. Mam od nich bluzę w camogromie, i dwie pary spodni, jedne w wuzecie a drugie w cg. Spodnie w wz tyram od ponad 2 lat i nie robi to na nich wrażenia, nic nie jest sprane ani podarte. Tak samo kurtka w cg, wygląda jak nowa po roku użytkowania. Spodnie w cg mam krótko więc co do wytrzymałości sie nie wypowiem.

Posted

Mundur w WZcie mam od już dobrych kilku lat, nic nie jest sprane nic nawet mocniej przetarte. Mundur znosił trudy biegania po chaszczach, ulewne deszcze w górach, przecieranie o skały aż w końcu bezlitosne traktowanie przeze mnie w ASG. Mundur w Camogromie mam krótko bo od nie całego roku ale nie raz już były brudne lecz nie są sprane, nie są przetarte choć w CQB były używane oraz w lesie. Często gram agresywnie i się rzucam. Mundur znosił ulewne deszcze oraz śnieg i błoto. Co do maskowania to pomimo że to kopia MC to dal chcącego nic trudnego, w Polsce w jesień, zimę (bez śniegu), wiosnę sprawdza się idealnie. W lato polecam jednak wzbogacenie go o liczne zielone lub ciemne elementy, no chyba że gramy w mocnym słońcu pośród łąk lub spalonej ściółki leśnej.

• 2 months later...
Posted

Spodnie SFU Next (nieprodukowany już CS miał ten sam materiał). Różni się - zimniejsze i mniej nasycone kolory, aczkolwiek nie ma tragedii jak u Milteca np.

BTW, mi ten Helikonowy ripstop w woodlandzie okropnie nie leży, jest strasznie sztywny, nieprzyjemny. Jakbym miał na tyłku worek :teethh:

Posted

Worek na tyłku to sobie daruję, interesuje mnie w dalszym ciągu jak bardzo odbiega kolorystycznie od oryginału :)

Opis zrozumiałem, ale chciałem sam ocenić, czy różnica jest w akceptowalnym zakresie :)

Posted

Yahalom- pamiętaj że kontrakty mogą mieć bardzo różne kolory. Miałem w rękach tony tego towaru i zdarzały się spodnie uszyte z dwóch rożnych odcieni materiałów (dwie różne nogawki). Najlepsza była opcja może nie z WDL a z UCP bo kolega miał wzmocnienie na nogawce z materiału trudno palnego przez co po roku wszystko na około wyblakło, a łata miała kolor jak nowy. Ogólnie nowe partie helikona wyglądają bardzo ładnie jeśli chodzi o rip-stop, zwłaszcza najnowsze dostawy bdu i sfu next- możesz to poznać po czarnych firmowych metkach gdzie już nie udają kontraktów.

Posted

Mam to również na uwadze - niemniej jednak różnice UCP z Helikona a kontraktem były tak duże, że gołym okiem było widać, które jest podróbą ;)

W takim razie przyceluję w SFU :)

I pytanie z innej beczki. Próbował ktoś upchać w SFU Next wkładki D3o?

Posted

Koledzy którzy używacie bluzy SFU Next, powiedzcie proszę jak jest z jej szerokością na wysokości pasa w stosunku do na przykład kontraktowego BDU? Szukam jakiejś bluzy, którą można by było wpuścić w spodnie i zastanawiam się czy SFU Next po odpruciu dolnych kieszeni się do tego nada, czy trzeba by było ją zwężać. Dodam, że szukam bluzy koniecznie w woodlandzie, dlatego jestem dość mocno ograniczony, w innym wypadku sięgnąłbym pewnie po CPU, albo coś w tym klimacie.

Posted

Moim zdaniem SFU Next nie bardzo się nada w tej roli. Owszem, upchniesz ją w spodniach, ale będzie to pozostawiało wiele do życzenia... przynajmniej takie mam wrażenia po użyciu bluzy w rozmiarze L :teeth:

Z woodlanda to polecam bluzę ACU firmy Tru-Spec - jest kapitalna.

• 3 months later...
  • 2 months later...
Posted

ja używam od 1,5 roku.

całkiem ok, materiał to zwykły ripstop. co do rozmiaru to w tym przypadki na 100000% musisz sam przymierzyć, wg rozmiarówki powinienem mieć 2 rozmiary mniejsze niż w rzeczywistości mierzyłem w sklepie :D