Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• Replies 170
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted (edited)

głupi pomysł bo:

+nie wiadomo czy przyłbica jest wystarczająco mocna

O to właśnie pytam.

+zdaje mi się że hełm będzie zsuwać się z głowy

...

+można dostać kule obok przyłbicy

Jak już to teoretycznie pod, np. gdy będę leżał na plecach, ale akurat zabezpieczenie tego to nie problem.

+będziesz wyglądać głupio, tak jakby w kasu motocyklowym

Nie sądzę. Policja używa osłon na twarz i jakoś nie wygląda "głupio"...

LINK

LINK

Wygląd czy realizm stawiam za funkcjonalnością i bezpieczeństwem.

Ciekaw jestem jak miałoby wyglądać celowanie z broni długiej w czymś takim...

I to jest argument ;)

Dzięki za wypowiedzi.

pozdrawiam

wesoły

Edited by wesol
Posted

Boże człowieku to że policja chodzi w czymś takim to nie znaczy że Ty nie będziesz wyglądał w tym przekomicznie :mrgreen: Ciekawe jak Ty w tym się na brzuchu położysz? Ciekawe jak zabezpieczysz taką powierzchnie przed parowaniem? A poza tym do ASG to pasuje jak świni siodło :-F

Posted

A dlaczego ma parować? przeciez jest od dołu otwarte, więc przepływ powietzra jest dość duży... Co do leżenia na brzuchu, też nie widzę raczej problemu, przecież i tak leżąc podnosisz głowę żeby coś widzieć. Inna sprawa, że wugląda to jakoś niespecjalnie i sam bym sobie czegoś takiego nie sprawił.

Co do samego hełmu w ASG - przydaje się, o czym przekonałem się już dwa razy. Raz ściana w słabo oświetlonym pomieszczeniu pod wieczór, a raz zwalony pień drzewa, który spostzregłem za późno biegnąc za kolegą - za późno się schyliłem i aż mi sciągnęło hełm z głowy. Ale łeb cały hehe

Posted

Dodatkowy argument brzmi następująco:

Jeśli kulka Ci się dostanie pod "Przyłbice", to może zacząć rykoszetować od niej i od twarzy, co by nie przyniosło pozytywnych skutków. AirSoft to taki sport gdzie ochrona oczu powinna bardzo ściśle przylegać do twarzy, przy czym dobrze chronić oczy. Dla tego właśnie powodu w CQB uzywa sie przeważnie gogli.

Pozdrawiam RoNiN691

Posted

Dodatkowy argument brzmi następująco:

Jeśli kulka Ci się dostanie pod "Przyłbice", to może zacząć rykoszetować od niej i od twarzy, co by nie przyniosło pozytywnych skutków.

I ile razy zrykoszetuje?

Parę razy dostałem w twarz i nie zauważyłem, aby kulka odskakiwała od niej na kilka metrów.

Posted

Też mi się z tym rykoszetowaniem nie widzi - zresztą żeby kulka dostała się pod przyłbicę to teżmało prawdopoodbne, bo ona ma przecież zakrzywiony kształt i obejmuje twarz zarówno z przodu jak i z boku. jedyna możliwość jaką widzę żeby kulka wleciała do środka jaką widzę, to żeby ktoś strzelał od tyłu z ukosa - wtedy możliwy byłby ryukoszet od wewnętrznej strony przyłbicy, ale to chyba ekstremalnie mało prawdopodobne... Równie dobrze kulka może wlecieć pod okulary, których wielu używa zamiast gogli.

Posted

I zdarza się, że wlatuje, co sugeruje, aby używać jak najściślej przylegającej do twarzy ochrony oczu. Gogle przylegają najlepiej, zaraz po nich okulary, a przyłbica? Ja osobiście nie kusiłbym losu i różnicę w cenie pomiędzy hełmem z przyłbicą a bez dołożyłbym do sprawdzonych okularów.

Posted

do rekonstrukcji - yeaaah! klimat nieziemski! narysujesz na nim czerwona gwiazdę i nawet możesz udawać Rosjanina...

do użytkowania - (opinia moja i kolegów z teamu) żenada, nie wygodne ciężkie i do dupy. A jak dostaniesz to ci będzie strasznie dzwoniło w uszach.

Posted

Nie ma bata niestety. Próbowałem wszelkimi możliwymi sposobami, a i tak musiałem oddać go do krawca (koszt 20 PLNów). Dałem na wzór polski pokrowiec wz.2000 i wszystko jako tako teraz się trzyma. Wprawdzie jak to kobiszcz z wojskiem mający tyle wspólnego co ja z filatelistyką, krawcowa przerobiła go o jakiś 1 cm za krótki, ale lepiej mieć taki niż nie mieć w ogóle.;p A hełmu i tak używam jeno na zimę. No i do CQB.

Posted

Po przeróbce prezentuje się całkiem nieźle, jednak w paru miejscach kończy się idealnie z krawędzią hełmu, ergo - jest za krótki i trzeba go podwiązać kocimi oczami albo innym pdobnym badziewiem, żeby przyzwoicie się trzymał.

• 1 month later...
Posted

Witam

Mam pytanie odnośnie hełmu armii brytyjskiej Mk. VI. Otóż gdzie dostanę jakaś tanią podróbkę(80zł max) tego hełmu w polskich sklepach internetowych(proszę o linki)