Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam

Wybrałem się wczoraj postrzelac i zabrałem ze sobą całą butlę gazu (Ultraair Power Gas z machinegun.pl). Na początku było ok, ale potem gnat zaczął strasznie syfonowac (magazynek byl cholernie zimny). Stwierdzilem ze nie ma sensu strzelac dalej i wróciłem do domu. Dzisiaj napełniłem maga gazem i w tym momencie strasznie zzimniał ;) Stał się lodowaty... Czy możliwe, że to gaz w butli się wyziębił??? Pytam, bo jest taki zimny, ze nie ma na tyle mocy zeby odrzucic zamek na tyle, aby zablokowal sie po ostatniej kulce...

Posted

Gaz w niskich temperaturach ma niższe ciśnienie. Czasem spada ono do wartości uniemożliwiających prawidłowe działanie blow-backu. To normalne.

Dzisiaj napełniłem maga gazem i w tym momencie strasznie zzimniał

To, że mag robi się zimny, to poprostu efekt tego, że gaz rozprężając się robi to kosztem własnej energi wewnętrznej i przez to traci nieco na temperaturze. Normlane prawo fizyki. Jeśli jednak mag zimnieje tak bardzo podczas napełniania, to znaczy, że gaz ucieka gdzieś bokiem.

Czy możliwe, że to gaz w butli się wyziębił???

Jeśli butla stoi na zimnie, to spada w niej ciśnienie. Jak postawisz butle w pokoju, to zagrzeje się i ciśnienie w niej wróci do normy.

Jeśli naładujesz mag w pomieszczeniu z butli o pokojowej temperaturze to wszystko powinno być ok. Jeśli nie jest, to znaczy albo gaz w butli już się kończy, albo pistolet/mag jest uszkodzony.

Posted

Dzieki za odpowiedzi. Juz jest wszystko ok. W pomieszczeniach strzela jak nalezy, ale na polu jak zziebnie to syfi (ale podobno w ujemnej temperaturze to nic nadzwyczajnego;)).

Pozdrawiam

Posted

Uważaj na jeszcze jedną rzecz. Jak nabijesz magazynek gazem na dworze, to postrzelaj z niego zanim wniesiesz pistolet do pomieszczenia. W wyższej temp. gaz zwiększy swoją objętość (a więc także ciśnienie). Może tego nie wytrzymać zawór, a szkoda by było...

Posted

Hmmm... i możliwe, że wedy mag nie będzie chciał się wcisnąć do pistoletu?? Pytam, bo dziś miałem coś takiego jak dałem maga na kaloryfer. Pomogło doładowanie zimnym gazem;)

Posted

:ściana: No, wiesz... metal raczej się nie rozszerzy. Jak już to zawór puści...

Posted

porpostu gaziaki i zimno niezbyt sie lubią. Ogolnie airsoft to hobby bardziej na cieplejszą porę. Przy -5 sporo gaziakow syfonuje, przy -10 robi to ruger :P, przy -15 zdychaja baterie, przy -20 pękają gb a springi plują na mneijsze odleglosci :). Ale co do gaziakow - propan rlz !!! :P i tak musisz smarowac wiec siem fajniej oplaca i wogole miodzio.

Posted

Kamil a z jakiego to cudownego i nikomu nieznanego metalu masz magazynek ze po polozeniu na kaloryferze az tak bardzo zwieksza swoja objetosc :D toz to wynalazek na miare Nobla :D

PS : zgodnie z opinia cerbera PROPAN rulez :D

• 2 weeks later...