Michu_Śrem Posted August 24, 2006 Report Posted August 24, 2006 Thor_ Może ty masz wersje LUX czyli samosmarujące M6 :wink: Quote
thor_ Posted August 24, 2006 Report Posted August 24, 2006 Moze ale w zasadzie tro zaczynam się bać ją pierwszy raz nasmarować ;) już tyle razy sobie to obiecywałem ale teraz się boję ;) Bo albo po przesmarowaniu będzie miała 700 fpsów :mrgreen: albo przestanie strzelać kompletnie ;) Quote
Strzala90 Posted August 24, 2006 Report Posted August 24, 2006 militarius5 - może jeśli na boisz się rozbierać hopa to po prostu napisz do military i niech oni naprawią, a końcu jest na gwarancji. A jak sam coś nie tak złożysz, to będzie z gwarancą gorzej. Chociaż to rozkałądanie to nic strasznego, trzba tylko uwagi i dokładności. Quote
militarius5 Posted August 24, 2006 Report Posted August 24, 2006 wysłać im i zapłacić 15 zł za przesyłkę :ściana: już wole naprawić samemu :D Quote
kubex Posted August 24, 2006 Report Posted August 24, 2006 panowie czytam czytam czytam pogubilem sie na ktorejs stronie i teraz niewiem co kupic M6 czy APS2 a i pytanie nobowskieale jak pisalem pogubilem sie w którym jak uszczelni sie komore hop-siupa zwiekasza sie moc o 40 fps'ów Quote
thor_ Posted August 25, 2006 Report Posted August 25, 2006 Nie nooobowskie pytanie tylko gamońskie :( APS2/M6 to dokładnie to samo różnice to chyba powtarzam chyba tylko kwestia lufy w APS ponoć jest o większej średnicy niż w M6. A skoro reszta to to samo to chyba tak samo sie uszczelnia i tyle samo to daje. Quote
Michu_Śrem Posted August 25, 2006 Report Posted August 25, 2006 Oj i tu się nie zgodzę z tobą Thor_ Wersja APD-2 DE od M6 CG różni się nie tylko lufą! Aps-2 ma inny cylinder. De zastosowało cylinder z jakiegoś metalu i pochromowali go W M6 cylinder jest metalowy i polerowany bez chromu Drugą różnicą jest to że Aps'owy da się otworzyć wiertarką a M6'owy nie W m6 są dwa wgniecenia na całym obwodzie cylindra Aps ma tylko jakieś piny Quote
l4m3r Posted August 25, 2006 Report Posted August 25, 2006 Hmm... 2 dni temu dostałem swojego APS'a (kupionego na taiwangun.com) i może mam jakiś inny niż wszyscy ale o ile pamiętam z pomiarów lufy wynikało (suwmiarką elektroniczną, dokładność pomiaru taka sobie +/-0,03mm) że ma ona ~6.08mm średnicy. Cylinder nie wygląda wcale na chromowany tylko poprostu wypolerowany, z tego co pamiętam (mogę się mylić bo nie zwracałem na to uwagi) nie ma pinów tylko wgniecenia. Quote
Michu_Śrem Posted August 25, 2006 Report Posted August 25, 2006 Chodziło mi o te wgniecenia ale nie wiedzialem jak to nazwac Ale nie ma takiego rowka na obwodzie cylindra Z wypowiedzi sirwiza wynikalo ze jest chromowany Quote
kubex Posted August 25, 2006 Report Posted August 25, 2006 jezeli M6 ma lepsza lufe to kupuje go thx Michu_srem i Thor_ Quote
l4m3r Posted August 25, 2006 Report Posted August 25, 2006 @Michu_Śrem: Chrom nie powinien się tak łatwo rysować, raczej wypolerowany w miare mozliwości alu czy jakiś inny stop. Ale jeszcze sprawdze bo też do końca nie jestem pewien. @kubex: Problem w tym że w tym APS'ie który kupiłem lufa nie odbiega średnicą od tej z M6, tyle że z opisów które można tutaj znaleźć wynika że sztuka sztuce nie jest równa więc to jaka Ci się trafi dużo zależy od szczęścia (dot. to tak M6 jak i APS'a). Ja np. zauważyłem w swoim APS'ie że końcówka cylindra ledwo wchodzi w gumkę hop-up'a co może powodować niepotrzebne ubytki powietrza w tym miejscu. Quote
Michu_Śrem Posted August 25, 2006 Report Posted August 25, 2006 Trzymam właśnie w rękach cylinder Aps'a Rzeczywiście nie jest to chrom :F lecz różnice konstrukcyjne są widoczne gołym okiem Quote
l4m3r Posted August 26, 2006 Report Posted August 26, 2006 Michu_Śrem mógłbyś przedstawić te różnice bo oglądając mojego APS'a i zdjęcia M6 specjalnych różnic nie widze... Quote
Mendi Posted August 27, 2006 Report Posted August 27, 2006 Panowie chciałbym się podzielić spostrzeżeniem dotyczącym APS2. W czerwcu tego roku zakupiłem w Krakmanie 2 sztuki APS2, posiadały drobne różnice w wykonaniu ale ogólnie były identyczne zarówno w wyglądzie jak i zasięgu strzału. Zespół tłoka z metalu "mosiądzowatego" chromowany. Nadmienie tylko że jedna z replik nie miała plastikowego białego pierścienia, który robi za uszczelke i stabilizuje tor posuwu zespołu tłoka- widocznie wypadł technikom po przestrzelaniu i nie włożyli go do pudła. :| Były to 2 sztuki sprzed czasu, gdy produkt był chwilowo niedostępny. Na dniach znajomy kupił APS2 z tego samego miejsca, na strzelance wziąłem to do ręki i zdziwiłem się: naciąganie by ło normalne, natomiast aby cylinder powrócił na swoje miejsce by umożliwiś strzał, trzaba było bić nim o drzewo. DOSŁOWNIE! Z miejsca rozkręciłem replike. Co się okazało? Jakiś magik wkręcił w środkowy otwór łoża za długą śrubę, która wkręcona wgniotła obudowe zespołu tłoka - wgniecenie haczyło o zaczepy na tłoku. Replika jutro rano wraca na serwis. Poza tą ewidentną wadą zauważyłem sporo różnic względem mojego niedużo starszego modelu: -tłok nie jest zapinowany, lecz zastosowano wgniecenia wokół końcówek, -materiał obudowy zespołu tłoka jest miękki, nasuwa się myśl o jakimś stopie aluminium, -wszystkie 3 śruby w łożu do mocowania mechanizmu mają takie same główki (w starszym modelu ta o najmniejszym gwincie, mocowana do hu, miała mniejszą główke), -jakość wykonania kolby spadła, latający prent zbrojeniowy dopełnia obrazu sielanki :roll: [/img] Quote
thor_ Posted August 27, 2006 Report Posted August 27, 2006 Jakiś magik wkręcił w środkowy otwór łoża za długą śrubę, która wkręcona wgniotła obudowe zespołu tłoka Jakiś ?? To APS nie jest sprzedawany jak M6 rozłożony ?? B jak tak samo, to tym magikiem mógłbyć tylko własciciel repliki i niestety nie zostanie to uznane w serwisie jako naprawa gwarancyjna. Quote
bonesnapper Posted August 27, 2006 Report Posted August 27, 2006 Hehe. Nie śmiejcie się, ale ja to samo zrobiłem na pierwszej strzelance z M6 i zastanawiałem się, czemu nie da się naciągnąć tłoka :P APS chyba nie jest sprzedawany w jednym kawałku. Jeśli się mylę, powiedzcie. Quote
Larsen Posted August 27, 2006 Report Posted August 27, 2006 No ja w czwartek dostałem APS 2 od krakmana i był w kartonie, w stanie rozłożonym. W pudełku nie było instrukcji, ale szczerze powiedziawszy nie wiem czy powinna się ona tam znajdować :) Zestaw 3 śrub do mocowania mechanizmu w łożu ma 2 typy główek (najmniejsza ma mniejszą główkę). Mechanizm naciągania tłoka działa bez problemu. Quote
esco Posted August 29, 2006 Report Posted August 29, 2006 a bawiliście się już coś z bebechami? :) michu pisał że aps-owskie da się roziwercić... ale czy napewno w każdym aps-ie? bo jak narazie z tego co czytam to loteria... :) Quote
Medi Posted August 29, 2006 Report Posted August 29, 2006 Nie, nie bawili sie z bebechami. Napewno nie w tym temacie :evil: :evil: :evil: Quote
bonesnapper Posted August 30, 2006 Report Posted August 30, 2006 Hehehe :D Mam pytanie... Czy ktoś strzelał z naszego M6 kulkami cięższymi niż .28g? Jaki daje nam to zasięg? Czy nie daje wrażenia "męczenia strzału"? Quote
hellmans Posted August 30, 2006 Report Posted August 30, 2006 Stzrelali 0.30 i bylo dobrze a pisali o tym w tym temacie.... Quote
1337 Posted August 30, 2006 Report Posted August 30, 2006 Tyle rzeczy już wiemy o tych dwóch repikach, dlatego prosze kogoś kto miał możliwość porównania tych karabinów (ver. stock) o wystawienie oceny, oraz wrdykt, który z tych karabinów jest lepszy. Quote
thor_ Posted August 30, 2006 Report Posted August 30, 2006 Nie mając doczynienia "fizycznie" z APS2 DE mimo to na podstawie postów w tych kilku tematach moje subiektywne zdanie jest takie że na dobrego APSa trzeba trafić (kwestia lufy przedewszystkim) a z M6 trzeba trafić na wadliwy egzemplarz. Generalnie i tak w zasadzie wychodzi na jedno co by się nie kupiło i tak trzeba w tym grzebać. Choćby uszczelniając HU, doważając. Więc pierwszym czynnikiem decydującym o zakupie pewnie będa pieniądze. Ja co prawda jakbym miał kupić teraz to i tak kupiłbym M6 CG (pewnie dlatego że mam pod nosem sklep i mogę pomacać) No i na kożyść M6 (mojego) przemawia to że strzela piknie bez ani kawałka smarowania ;) Quote
Recommended Posts