Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Czy ktoś wie jak sprawuje się kombinacja tych dwóch urządzeń? Czy refleksy z soczewki kolimatora nie są rozjaśniane przez noktowizor do tego stopnia, że bardziej utrudnia to celowanie? Zastrzegam, że chodzi mi tu o osprzęt dostępny dla przeciętnych, miekkopowietrzowców (bo oddziały specjalne z taką kombinacją sprzętu widziałem)- powiedzmy noktowizor za około 2tysiace i kolimtor za około 300zł.

Mam po prostu dylemat czy kupić gogle czy też monokular i z jednego oka celować, drugim obserwować teren 8)

Posted

Żeby optoelektornika (kolimator, pointer, holosight, latarka z filtrem IR) działała z noktowizorem, musi mieć odpowiedni tryb pracy lasera (podczerwien). Normalnej plamki lasera w pasmie widzialnym przez NVD nie zobaczysz. Foka napisał prawdę - jest to cecha sprzętu wojskowego, aczkolwiek (pralka) nie tylko celowników holograficznych - kolimatory takie jak Aimpoint również posiadają tryb pracy IR.

Jeśli chcesz możemy temat rozwinąć ale powiem tak - do kierowania pojazdami gogle, do działań DA monokular plus pointer, do precyzyjnego strzelania monokular lub przystawka mocowana na szynie za celownikiem bojowym, względnie dedykowany celownik nokto.

A co do dylematu - kup monookular i poćwicz chodzenie i poruszanie się w NV. To zajmie ci wystarczająco dużo czasu. Czemu mono? Bo nie kupisz raczej nic wyższego niż generacja I+ więc być może jak ci ktoś przypadkiem zaświeci w oczy to cię nie oślepi całkiem. :wink:

Posted

Dodam od siebie. Szukaj ruskiego sprzętu. Mam rosyjskie gogle + maska na ryjek. Że tak powiem świetne do obserwacji i poruszania się po budynkach. Do lasu natomiast lepszy będzie monokular - do obserwacji.

Po 40min w lesie za zwyczaj lepiej widzisz gołym okiem niż przez NV z IR na skuteczne 15m. Oczywiście mowa o I+.

Natomiast zabawki typu okularki a`la Splinter Cell włóżmy na półkę pomiedzy bajkami ;) .

Pozdrawiam!