Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

1. Ja osobiście nie widzę sensu.

2. Nie ma sensu, z datasheetu jasno wynika, że tranzystor przy napięciu Ugs = 10V oraz temp. Tc = 25*C jest w stanie pracować przy prądzie Id = 202A a przy Tc = 100*C, przy prądzie Id = 143A.

Prąd przy rozruchu silnika sięga ok. I = 40A (Największy jaki widziałem przy pomiarach, zresztą zależy też od tego co ma pociągnąć) potem spada pobór, więc masz jeszcze sporo zapasu, no i jeszcze nie dusisz tego spustu non stop, przez powiedzmy 30 min.

3. Za późno żeby to analizować teraz. ;-)

4. Jeżeli nie możesz przylutować radiatora (co jest dziwne, oczywiście mówimy tutaj o fabrycznym) to masz dwa rozwiązania.

• Spróbuj papierem ściernym, przejechać po radiatorze, powinna się pokazać miedź.
  • Lub możesz kupić konektor na przewód (oczko miedziane, pozłacane czy jakieś inne) i skręcić to do radiatora, możesz dać jakiś smar miedziowy lub inną pastę przewodzącą

5. Możesz wyfrezować w płytce podłużny otwór montażowy dla jednego "bieguna", a drugi "biegun" lutujesz powierzchniowo.

Możesz też położyć T-connector na płytce, a do pinów wyprowadzić kawałki drutu miedzianego.

6. Tak, możesz sobie dodatkowo, je pobielić grubszą warstwą cyny, lub też powierzchniowo przylutować kawałki drutu miedzianego (sprawdzałem raz i bardzo dobrze działa).

• Replies 857
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Dzięki bardzo ruffin, z tymi radami udało mi się zlepić coś takiego:

Według schematu z adtive break (nie SW-AB). Mosfetem jest IRF1404. Wtyczki deans-T najpierw spiłowane, później odtłuszczone i przyklejone do płytki. Spust jest na dwa piny "komputerowe" i najcieńszy kabelek jaki znalazłem. Transile zastosowałem trochę większe, rezystor 30k. Testowałem na zasilaczu i działa, jeszcze będę musiał przetestować z repliką. Radiator przyklejony na klej termoprzewodzący.

dsc00306z.jpg

dsc00305f.jpg

dsc00303n.jpg

dsc00301zq.jpg

Posted

Faktycznie cudo to nie jest, ale raz że nie mam praktycznie przy sobie narzędzi (leathermana, pistolet na klej i lutownica która ma więcej lat ode mnie) a dwa że to w sumie drugi układ jaki robiłem w życiu ;)

Gdybym miał luksusy jak wiertarki, termokurcz, drukarkę/wytrawiacz albo imadło to pewno lepiej by to wyglądało, ale gdybym musiał cały ten złom kupić taniej by wyszło zdobyć gotowy ;)

Posted

Powinny być dobre. A jeżli chodzi o tranzystor 3205 to rzeczywiście często trafia się feler. Mój przepuszczał prąd nawet bez bramki pod prądem. Czyli strzelał bez naciśnięcia spustu. A gdy podłączałem styki to silnik jakby próbował ale nie mógł, no i do tego tranzystor się gotował.

• 2 weeks later...
Posted

@cziman: możesz napisać jak Ci się mosfet sprawdza? A także podzielić się jakimś schematem? Rozumiem, że ten mosfet jest z AB?

Generalnie szukam jakiegoś "przyjaznego" schematu mosfetu z AB.

Posted

@cziman: możesz napisać jak Ci się mosfet sprawdza? A także podzielić się jakimś schematem? Rozumiem, że ten mosfet jest z AB?

Generalnie szukam jakiegoś "przyjaznego" schematu mosfetu z AB.

Sprawdza się świetnie, nie grzeje się, reakcja spustu szybsza, ROF większy, cud miód. I nawet nic nie odpada, nic nie chybocze - solidnie udało mi się bydlaka zrobić.

Gdzieś w tym wątku jest schemat z hamowaniem z jednym mosfetem.

W tym tygodniu będę robił SW-AB z dwoma mosfetami wg schematu extreme-fire do P90 ale będę mógł go też wpiąć do emki - zobaczymy jak będą banglać. Może tym razem uda mi się zrobić ładniejszy montaż - jakieś porady, panowie specjaliści?

Posted (edited)

Zapytam mądrzejszych: czy IRL3713 i IRL3713PBF mogą być stosowane zamiennie? Znalazłem tranzystory IRL3713PBF i IRF5210PBF i zastanawiam się czy mogę ich użyć do budowy mosfetu z AB? (wg. tego schematu http://www.airsoftforum.com/board/Aeg-Elec...e-t104376.html)

Z elektroniką miałem w życiu tyle wspólnego co nic, więc pytam :)

BTW. czy ten rezystor będzie ok:

http://sklepelektroniczny.com/product-pol-...R-rezystor.html

Dzięki!

Edited by Klecor
Posted

Popraw link,a najlepiej daj bezpośredni link do obrazka,IRL3713 i IRL3713PBF to samo. Użyj IRF4905 i IRL3713 najlepiej wypadają póki co, jeżeli chodzi o Rds.

Rezystor jak rezystor, nie mogę zobaczyć schematu, więc nie powiem Ci czy parametry są OK.

• 1 month later...
Posted (edited)

Przy doborze tranzystora - trzeba brać pod uwagę charakterystykę Id=f(Ugs).

Prąd drenu w funkcji napięcia bramki. W dokumentacji tranzystorów są takie charakterystyki. Im większy prąd Id przy niskim napięciu Ugs tym lepiej.

Np. IRF3706 przy Ugs=4.5V ma rezystancję 7.3mR.

8-)

Edited by radecek
Posted (edited)

IRL3713 ma max 4mOhmy przy Ugs=4,5V ;) Przy większości wszystko jest podane w Datasheetach ale większości nie chce się szukać ;)

Edit: IRF3706 ma Max 10mOhm przy Ugs=4,5V ;P

Edited by KicpA
  • 7 months later...