norb Posted January 11, 2006 Report Posted January 11, 2006 Co myslicie o tej broni jako snajperce i moze wiecie o niej cos wiecej???pozdrawiam!!
sebas Posted January 12, 2006 Report Posted January 12, 2006 Jesli jetses pasjonatem ww2 i masz w hu* to znaczy duzo kasy to kup. A jak nie to kup se jakas sprezynowa snajpe np. VSR i stuninguj efekt bedzie podobny do Kar-a. Pozdro.
norb Posted January 12, 2006 Author Report Posted January 12, 2006 W brew pozorom nie jest taki drogi :) i ponawiam pytanie czy jest doby jako karabin snajperski?? :?: ??
Irwin Posted January 15, 2006 Report Posted January 15, 2006 Norb, technicznie rzecz ujmując, poza snajpieniem to on się do innych zadań nie nadaje. Ma sporą moc, 8mm drogie kulki , mały 5 nabojowy magazynek i atrapy łusek. Przy 470 fps strzelanie zbliska naraża cię na opi***dol od ofiary a mała pojemność magazynka i te nieszczęsne łuski skuteczniwe utrudniają dynamiczne strzelanie (no chyba że łusek ci nie żal i masz ich duużo). Do tego to gaziak i to z gatunku gazożernych. Czyli chyba wszystko jasne?
Ukesu Posted January 15, 2006 Report Posted January 15, 2006 Irwin jemu chodzi o model Tanaki a nie Maruzena, a różnica jest wielka: Tanaka: -6mm a nie 8mm jak w Maruzenie -nie ma łusek tylko mag -z komentarzy na angielskich forach wynika że jet to najlepszy model mausera na rynku. -według opini ludzi którzy z tego strzelali to nadaje sie do snajpienia.
Julas Posted January 16, 2006 Report Posted January 16, 2006 nie ma łusek tylko mag O pojemności bodajże 10 kulek :)
dzikki Posted January 16, 2006 Report Posted January 16, 2006 Model jest b.dobry. Oczywiście jak każdy gaziak może znarowieć zimą, ale to zależy od egzemplarza też. Tutaj opis użytkownika Smoczego : Tanaka Kar98k : mini review 1. mechanicznie perfect = bicia tam gdzie trzeba i w miare prawidlowe, meltal w miare ok ( nie jest te stal ale stop miekich matali - mysle ze ok do tego typu zastosowan ), drewno lepiej niz bdb, okucia - dobrze - trzymaja sie kupy ale nie sa stalowe tylko ze stopu takiego jak cala reszta . Przyrzady celownice maja regulacje - zarowno muszka jak i szczerbinka . Jedyna moja uwaga odnosi sie do lufy - jest to cienka rurka, w ktorej osadzona jest mosiezna lufa wlasciwa ( 6mm ) na plastikowych, walcowych dystanserach. Troche trzeba uwazac, by nia w cos nie uderzyc, bo moga byc wgniecenia. -> Generalnie to bdb ( w porownaniu do wyrobow TM to lepiej niz bdb ). Waga - 4 kg. 2. Performance ( czyli to co mozna uzyskac z niego ) : na kulce 0,2g - 560 fps, 0,43g - 460 fps . Generalnie - lepiej niz ok. Giwera jes poteżna. Jedyny jej feler jest taki ( a to po zmianie lufy na prec. ) ze nie moge dojsc do konca z hop-up'em do porozumienia - raz daje dobrze, raz ponizej krytyki ( jest to spowodowane "ciasnym" ukladem lufa<> hop-up i troche nieprecyzyjnym i niestabilnym ukladem regulacyjnym hop-up'u) -> uzycie "bojowe" : na przestrzeniach otwartych >20 m < 80 m + ok. W typowych polskich lesnich krzakach to slabo- po prostu nie ma gdzie i skad strzelac - za blisko zeby kogos trafic -> za duze ryzyko. Aczkolwiek kiedys mialem lesny pojedynek - moj Kar ( bez optyki ) i M700 Tanaki z optyka ( moim drogim adwersarzem byl Czlopiur ) - i tu, moim zdaniem ( Czlopciu popraw, jesli sie myle ) bylem lepszy pod wzgledem - sily, donosnosci i precyzji ( chociaz ten duell zakonczyl sie bez rozstrzygniec ... ) 3. mozliwe upgrade'y - lufa precyzyjna jest dostepna, sa tez sprezyny do bijnika ( zwiekszajace moc do 250% ( !! )ale w sumie niedostepne ) i dlawiki do dyszy ograniczajce predkosc wylotowa kulki. Jak na gaziaka - calkiem duzo. Gumka hop-up- jest dosc twarda i krucha. Dobrze jest ja wymienic na czerwona gume G&G do M700 - sa wymienne. 4. Dodatki - jest dostepna optyka zf41 ( nie oszalamiajaca swoimi parametrami, ale moim zdaniem bardzo przyzwoita ) choc odbiega od pierwowzoru lub tez montaz Marushina ( wymagajacy modyfikacji kolby ) ale pod dowolny typ optyki. 5. Jeszcze raz drewno -> wykonane jest w sposob perfekcyjny. Jest jasne - aczkolwiek jego barwa jest kwestia partii produkcyjnej. Ciekawe jest to, ze oryginalne drewno wymaga dosc niewielkich zmian by obsadzic w nim "cala" mechanike tanaki. I jeszcze to ze okucia sa zamienne z oryginalem. Ale nawet na fabrycznych bagnet trzyma sie dobrze i dodaje niewatpliwego uroku calosci 6. Koszty : dosc drogi - obecnie ponad 500$ ( + koszty transportu i cla) Zdaje sie ze teraz na redwolfie jest promocja dla wersji krotkiej gorskiej/spadochronowej g33/40 - 398$ ( +transport i clo ) Podsumowanie : Kar98K jest bronia specyficzna, nadajaca sie do zastosowan w specyficznych warunkach i ograniczonym zakresie ( ze wzgledu na moc ). De facto - tylko dla pasjonatow. Nie mialem w rekach marushina wiec o nim za wiele nie wiem. Faktem jest ze system luskowy jest fajny ale wyjatkowo niepraktyczny w asg ( 5 lusek > 30$ ).
pawcyk12 Posted February 3, 2006 Report Posted February 3, 2006 Witam Chciałbym zkaupić Masuera Kar 98k.Znalazłem jeden model który wpadł mi w oko.Zdjęcia na stronie: http://wwiiguns.com/shop/products.php?p=374752 Ponieważ nie jest to tania zabawka chciałbym zaczerpnąć waszych porad. Czy jest to broń na gaz?Jaki ma zasięg?Itd ,Itp. Chciałbym do niej zakupić lunete.Chodzi mi dokładnie o taki model jak miał major Koenig w filmie "Wróg u bram",troche tej lunety widać na tym zdjęciu : http://www.arniesairsoft.co.uk/?filnavn=/r...98k_review2.htm niestety w necie znlazłem jedynie to: http://www.airsoftshop.com/airsoftshop/cat...014c3f9b5bbe3bd Ta luneta kompletnie mi nie pasuje. Jeżli mielibyście jakieś informacje na temat takiej(jak miał major) lunety lub podobnej byłbym bardzo bardzo wdzięczny. Z góry dziękuje za wszelakie informacje i przepraszam jeżeli źle umieściłem posta(nie w tym dziale) Dzięki
Recommended Posts