Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

A magu albo w butli się nie zapali, bo nie będzie miał tlenu do spalania. Ale jeśli będzie ci butla przeciekać i wnętrze namiotu wypełni mieszanina propanu z powietrzem, to przy byle iskierce może być nieciekawie. Ale moim zdaniem nie ma się czego obawiać, bo taki wyciek można poczuć (substancje zapachowe dodane do gazu). A jeśli chodzi o ewentualne rozerwanie się magazynka, to lepiej nie zostawiać go na słońcu, bo niestety wtedy ciśnienie gazu może stać się zbyt duże.

• Replies 138
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Aha ale to od nagrzewania się plastiku wynioskuje, a przecież w namiocie czasami jest tak gorąco dosłownie jak w saunie parowej :/. Ekch Gazówka poczeka chyba lepiej pierw kupie jakieś rzeczy z ubioru taktycznego :D. Pewnie taki przypadek może się zdarzyć raz na XXX dziesiąt razy, znając życie z moim szczęściem był bym tym XXX dziesiątym razem ;).

Posted

Nie chodzi o nagrzewanie się plastiku, ale gazu w metalowym magazynku. Temperatura jeśli mocno wzrośnie, to magazynek może eksplodować. Moim zdaniem wystarczy w namiocie broń czymś przykryć, tak samo jak magazynki.

Posted

Nerpa może tak, ale wiem jak jest w namiocie bo rok temu z kolegą w namiocie trzymaliśmy ser to był tak miekki jak by się stopil ; /. Wiadomo że to, ze mag wybuchnie to mała szansa ale zawsze jakaś jest a nie chciał bym się obudzić z kawalkiem reki na twarzy :).

Posted

Ale tutaj chodzi o rozerwanie magazynka przez ciśnienie par. Moim zdaniem ryzyko też jest bardzo małe. Raczej zostawiając magazynek na słońcu. Na pewno jeśli dajecie radę wytrzymać w takim namiocie, to nie ma tam temperatury, która spowoduje rozerwanie magazynka. A ryzyko samozapłonu jest raczej zerowe, bo do spalania potrzeba dużej ilości tlenu, której nie ma w magazynku.

Posted

Podczas V edycji Basry - jak niektórym wiadomo - był dramat, takich upałów na manewrach dawno nie przeżyłem. Pole namiotowe w pełnym słońcu, a w samym namiocie, po prostu sauna. Mimo to butle z GG trzymałem w środku i nic się nie stało, jednakże butla była zawinięta w ręcznik i wsadzona głęboko do torby, co dość skutecznie izolowało ją od gorąca. Natomiast jeden magazynek pozostawiony w środku nie wytrzymał takich warunków i popuścił sobie dolnym zaworem. Przypuszczam, że gdybym go też zawinął w jakiś grubszy materiał (prowizoryczna izolacja) to nic by mu nie było.

Jako przestrogę przytoczę trochę odmienną sytuacje. Dawno temu, jeden z moich kolegów pozostawił w aucie butle z GG - nie pamiętam już czy w bagażniku, czy na tylnej półce - w dość słoneczny dzień. Butla pierdyknęła, całe szczęście w aucie nikogo nie było. Straty to tylna szyba, 'tuba' i półka.

Z moich doświadczeń wynika więc, że można trzymać butle z GG w namiocie, ale musi być dobrze "zaizolowana".

• 2 months later...
Posted (edited)

Czy ktos sprawdzał jak replika działa na gazie chłodniczym R134A? Wydaje sie byc dobrym kompromisem miedzy smierdzacym ale tanim propanem a drogim gg.. cena gg 50 zł a tego R134A wychodzi 30 zł za kg. Aha i czy ktos wie jakie cisnienie jest w butli gg ultaira?

Edited by Widmo34
  • 1 month later...
Posted

Nie strzelaj w namiocie to nie pierdyknie ;) poza tym wszystkie jednorazowe pojemniki pod ciśnieniem nie powinny być wystawiane na temperatury wyższe niż 50*C, wszystko powinno być na etykietach.

• 1 year later...
Posted (edited)

Witam.

Powracam do użytkowania replik pistoletów zasilanych green gazem i interesuj mnie czy ten GAZ rzeczywiście nadaje się do obu rodzai replik.

Czy lepiej kupić do każdej z osobna? a jak tak to co ewentualnie. Nadmieniam że nie interesują mnie inne opcje tylko sam Green Gaz dostępny w sprzedaży do AS.

Edited by Snipernr1
Posted

Eee? Bier ten gaz. Co za różnica który dajesz? Nie ma rozróżnienia na gazy do klamek z i bez BB. To jakiś wymysł dziwny jest ale nie ma żadnego znaczenia dla klamki. Z tym, że tego konkretnie gazu nie polecam bo ma za dużo olejku na mój gust.

Posted

Hm mówisz że jest tyle że wręcz brudzi gumkę HU ? a wiadomo co daje olej na gumce.

Jednak gdzieś czytałem ze lepiej power gazu nie używać do pistolsów bez BB.

Dex dzięki za info ale może ktoś jeszcze się wypowie .