Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie!!!!

Przeglądając forum doszedłem do wniosku, że powinno się zrobić topic o replikach dla purystów :wink: Widzę, że nie tylko ja lubię realizm, więc można by zrobić "ostateczne starcie". Oto przykładowe cechy jakie mogłyby być respektowane przy wyborze "najbardziej realistycznej" repliki:

-trademarki

-waga

-zamek blokujący się w tylnej pozycji

-dodatkowe cechy (np.otwierane okno wyrzutnika łusek, jasne oznaczenia na przyrządach celowniczych)

Nie możemy zapominać o walorach użytkowych "broni" !!!!

Padawajcie swoje typy, wyłonimy najlepszą replikę na rynku.

Z poważaniem

DaVID AntiTerrorist

Posted
-zamek blokujący się w tylnej pozycji

Wiesz, sam fakt że sprężyny wymagają przeładowania po każdym strzale dyskwalifikuje je jako realistyczne a zamek blokujący się po opróżnieniu maga jest przy tym mało znaczącą pierdołą ;)

pozdrawiam

Posted

Bez przesady z tym "realizmem"; Gdyby zbyt dosłownie wymagać "realizmu", to wszyscy miłośnicy ASG musieliby sie "przesiąść" na broń ostrą, bo tzw. syfonowanie gaziaków z blow backiem na mrozie również niewiele ma w sobie z "realizmu"; Tymczasem wiele pistoletów sprężynowych bardzo wiernie odwzorowuje oryginały, i to jest w nich ciekawe (osobiście wolę nawet sprężyny od gazówek, bo są niekłopotliwe i przyjemne, a jeżeli mam już stosować gaz, to wybieram wiatrówki na CO2, mimo że na ogół są jeszcze mniej "realistyczne"; ale to wszystko rzecz gustu i przeznaczenia "broni");

A co do blokującego się zamka, to nie jest to aż taka znowu "pierdoła", bo zapobiega strzelaniu na pusto, co przecież dla żadnego pistoletu nie jest zdrowe; Blokujący się zamek jest bardziej przydatny niż otwierjące się okno "wyrzutnika łusek" (choć i ten element nie jest bezużyteczny)

Ja proponuję Desert Eagle 50AE CG/KWC - posiada trademarki, blokadę zamka i otwierające się okno (choć nieczupełnie, bo "komora" nie jest widoczna); Jest dużo mocniejszy od SW 1911, a regulowany hop up daje duży zasięg skuteczny; Waga również niczego sobie; SW 1911 jest pięknie wykonany, zasięg ma rewelacyjny, ale - niestety muszę powiedzieć, że jest awaryjny i nietrwały; Po jaqkichś 5 miesiącach stracił mniej więcej o połowę zasięg (energię też), a dwa miesięce później oberwała się sprężyna kurka, tak że nie daje się już całkiem strzelać; Poza tym od samego początku zauważyłem mocne zużywanie się (ścieranie) tego czegoś, w czym siedzi sprężyna tłoka (w normalnej wiatrówce nazywa się to prowadnicą sprężyny, nie wiem, czy tu też można użyć tej nazwy);

To samo dzieje się z "prowadnicą" sprężyny w Colcie National Match (praktycznie od pierwszych dni użytkowania);

Gdybym miał typować najlepszy pistolet sprężynowy, to kolejność byłaby taka: 1) Desert Eagle 50AE CG/KWC, 2) Beretta M92 Tokyo Marui, 3) Colt National Match CG, 4) seria HPA CG/KWC, 5) Socom Tokyo Marui, 6) Beretta M92 UHC

pozdrawiam

Posted

SAM WOLĘ SPRĘŻYNY OD GAZIAKÓW, widomo że idealnego "typa" nie ma. Wiadomo, że nie mają blow-backu itp pierdół, ale tu chodzi raczej o kwestie odwzorowania, a nie techniczne typu; "po każdym strzale trza go przeładować". Ja też mam swoje typy, a nimi są:

SMITH&WESSON 1911

(dość realistyczny, ładnie strzela i wogóle jest wspaniały :wink: )

HECKLER UND KOCH USP

(nie ma on wagi,ale PODOBNO świetnie strzela-no i ma trademarki zresztą jak wyżej)

P.S. Czy USP TMa ma otwierane okno wyrzutnika łusek????

Posted

Moim faworytem jest S&W Sigma KWC ;)

Pozatym wszystkie pistolety KWC z przedziału cenowego >150zł posiadają wszystkie wymienione przez DaVIDa cechy (może z wyjątkiem 1911 - okno wyrzutnika łusek), a jako dodatkowy plus - sporo metalowych części :mrgreen:

Co do serii HPA to jej wykonanie jest nie na najwyższym poziomie :roll:

To samo TM... (co do osiągów to nie mam wątpliwości, dobre są, ale wykonanie, użyte materiały i waga pozostawiają wiele do życzenia :F ).

Posted

OLO ale miales w lapach wszystkie modele HPA ? moim zdaniem wykonanie Colt'a M1991A1 HPA KWC to ideał,nic bym do niego nie dodał i nic bym mu nie ujął ,nie ma się do czego przyczepić poprostu.

Posted

Według kryteriów, wymienionych przez DaVIDa, TEMU Coltowi daleko do ideału ;) (nie wiem jak to postrzegają inni, ale na pierwszy rzut oka widać, że to zabawka :roll: ).

Posted

witam!!

a ja zaproponuje M24 CA Miltary Type

waga jak oryginał, wykonanie jak oryginał(te same materiały), detale jak szyna jak w oryginale, i wiele wiele innych rzeczy.

Posted

OLO, Colt 1991 to nie taka znowu zabawka. Energię ma identyczną (również ten dawniejszy, bez hop hupa), jak wszystkie sprężynówki Cyber Guna (poza Desertem!). ABS, z którego wykonane są "cyberguny" jest świetny - twardy, metalicznie połyskliwy, mocny i nie trzeszczy (jak np. rękojeść w Socomie TM); Do tego metalowa lufa zewnętrzna (w serii HPA, jak i w tych droższych modelach CG); chciałbym, aby z czegoś takiego były wykonane wszystkie pistolety TM; Przy ich zasięgu i otwieranych zamkach (DaVID: USP od TM ma otwierane okno "wyrzutnika" :wink: ) byłyby niezrównane. Co z tego, że nie są za ciężkie, przynajmniej nie są uciążliwe w noszeniu.

Jayhawk, zgadzam się, że Colt 1991 to jeden z najładniejszych pistoletów (pod względem estetyki to akurat CG jest chyba najlepszy). Gdyby miał jeszcze przynajmniej blokadę zamka, byłby genialny. A tak zdecydowanie najciekawszy pozostaje dla mnie Desert 50 CG, tuż (niewiele) przed Berettą TM (w tej akurat nic nie trzeszczy, abs jest solidny)

Posted
Chciałbym jeszcze wiedzieć, czy zamek w Bereccie M92 od UHC pozostaje w tylnym położeniu po wystrzeleniu ostatniej kulki????

Z tego co wiem to nie zostaje :D .

Pozdrawiam.

Posted

Beretta 92F UHC - zamek nie zostaje w tylnym położeniu - informacja 100% pewna - posiadam tą replikę.

Temat jest bardzo ciekawy, nawet powiem że dobrze by było aby powstał osobny dział - najwierniej odwzorowane repliki.

mam już "swoje lata" he he, nadal czynnie biegam z AEG-iem, ale prędzej czy później na pewno wycofam się z czynnego strzelania, a wtedy mam zamiar zostać kolekcjonerem replik, osiągi będą dla mnie mało istotne, ale ważne będzie jak najwierniejsze odwzorowanie oryginału, dlatego pistolet z brzydkiego plastiku z wytłoczonym napisem "made in Taiwan" odpada na dzień dobry, choćby strzelał na 40 metrów.

• 7 months later...
Posted

Zaciekawiło mnie, że nikt nie wymienił Glocka. Glock TM ma niezłe osiągi, ale nie otwiera mu sie okno wyrzutnika łusek, a Glock KWC nie ma orginalnych napisów (choć sprytnie podrobionych). Czy jakaś firma produkuje replikę glocka 17 (sprężynową) z wszystkimi zaletami wymienionymi przez DaVID AntiTerrorist? Moze być powyżej 150 zł.

Posted

może P990 Walther KWC model KA25HW (mam) - waży 650g ma fajną faktóre zamka, w miare dobrze strzela (o tym juz nie chce mi sie pisać) ma trademarki, zamek sie blokuje ale nie ma otwieranego okna...ma tak ja Desert .50AE...

W magazynku 12 kulek czyli tyle ile w prawdziwym P99 (lub P99 DAO czyli P990)kalibru .40S&W - nie ma tez wskaźnika naładowania i kropek na szczerbince tylko na muszcze, ale łatwo na tym pierwszym namalować.

Spluwa naprawde wyglada jak prawdziwa, ale jeśli chcesz cos takiego naprawde, naprawde realistycznego to chyba tylko S&W Sigma KWC, ale nie wiem, nie wiem...chyba tylko pistolety z KWC....

• 4 months later...
Posted

Witam. Pozwolę sobie odświeżyć temat

Czy ktokolwiek z was widział AutoMaga 44 od Tokio Marui? Bo na zdjęciach wygląda ładnie, jednak zdaję sobie sprawę, że są one retuszowane. A właśnie potrzebuje repliki na ścianę, do ładnej gabloty wyściełanej czerwonym aksamitem ;)

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...