Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

komplet m-65 - co wchodzi w skład ?

Recommended Posts

• Replies 55
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Myślę, że referowanie się do mnie z użyciem mojego nicka wystarczy...

Zrozumiałem, że spodnie bojowe M65 można nosić w komplecie z koszulą garnizonową, które posiadam, i bardzo dziękuję za tę informację.

Po czym Deimos twierdzi, że istnieją jakieś spodnie do kompletu z koszulą garnizonową. Pytanie następne brzmi, co to za spodnie i czy to te same co bojowe M65?

Gdzie tu niejasność?

Posted
Myślę, że referowanie się do mnie z użyciem mojego nicka wystarczy...

Nie powiedziałem "słuchaj, Jezus", gdybyś nie zauważył.

A teraz mówię: "Słuchaj, Kret".

Bzdura. Do M-65 była noszona WEŁNIANA KOSZULA.

Spodnie M-65 są/były elementem zestawu Cold-Wet Weather Uniform i NIE BYŁY używane w Wietnamie!

Po czym Deimos twierdzi, że istnieją jakieś spodnie do kompletu z koszulą garnizonową.

Istnieją

Pytanie następne brzmi, co to za spodnie i czy to te same co bojowe M65?

Gdyby tak było, to by Ci napisał wprost. A tak nie jest.

Koszula (późny model)

1014a.jpg

Spodnie:

spodnie8aa.th.jpg

Gdzie tu niejasność?

Już wiesz?

Posted

witam wszystkich :-)

jako, że od dawna ,,szęśćpiątka'' to mój ulubiony ciuch (choc na chwile obecną nie mam w szafie żadnego z elementów tego odzienia :-( dorzucę moje 3 grosze (centy?)

zestaw m65 to spodnie, kurtka oraz parka z kapturem obszytym sztucznym futerkiem (we wczesniejszych wersjach futrem jenota) i wzmocnionym drutem. Kaptur jest na tyle duży, że spokojnie mozna go narzucić na hełm m1. W wersji na chłodniejsze dni zakłada się na spodnie i koszulę garnizonową (była o tym mudurze mowa wyżej, znam przynajmniej trzy modele koszuli garnizonowej i dwie wersje spodni, ale to jest temat na odrębny watek) spodnie m65 i kurtkę m65. Jeśli temperatura spada, dopinamy pikowaną podpinkę do spodni i kurtki (sweter też sie przyda). Jak robi się NAPRAWDĘ zimno zakładamy parkę, która ma być obszerna lecz nie krępująca ruchów.

Mundur m65 zastąpił wcześniejszą wersję umundurowania m51 składającą się z kurtki i parki i podobnie jak swój poprzednik, pomyślany był na zimną i bardzo zimną porę.

Dodatkiem do tego muduru były długie do łokcia rękawice arktyczne i buty od swoich kształtów nazywane Mickey Mouse, podobno PIEKIELNIE ciepłe :-)

Tak więc, jak już to padło wcześniej, jeśli chcieć trzymać się realiów to do spodni m65 można nosić sweter (OG oczywiście), koszulę garnizonową lub kurtkę, ale nie zielone BDU (które - moim zdaniem - jest cywilną kopią woodlandu, nie było bowiem zakontraktowanego dla US Army zielonego munduru kroju BDU), zaś do kurtki m65 - TCU (stawiam na drugi i trzeci model, jeśli pierwszy, to jeszcze m51) tudzież garnizonowe spodnie.

pozdr

w

• 3 weeks later...
Posted

o, albo to, że garnizonówki to były dwa modele, wczesniejszy M51 bez mankietów i z wklęsłymi guzikami z prostymi klapami na kieszeniach oraz późniejszy M65, z mankietami, wypukłymi guzikami oraz innymi klapami kieszeni.

to też ma się nijak do tematu :lol:

Posted

Nie kojarzę żadnych fotek z początkowego okresu drugiej wojny w Indochinach by młodzi GI nosili mix TCU i garnizonowy, ale stary już jestem i pamięć może nie fungować należycie :-) W każdym razie w pozycjach mi dostępnych pp. Lylesa i Stantona tego nie dojrzałem, jakieś fotki lub wskazanie źródeł byłoby więc wskazane :-)

pozdr

w

Posted
Nie kojarzę żadnych fotek z  początkowego okresu drugiej wojny w Indochinach by młodzi GI nosili mix TCU i garnizonowy, ale stary już jestem i pamięć może nie fungować należycie :-) W każdym razie w pozycjach mi dostępnych  pp. Lylesa i Stantona tego nie dojrzałem, jakieś fotki lub wskazanie źródeł byłoby więc wskazane :-)  

pozdr

w

K.LYLES, US INFANTRY VIETNAM, ss. 27, 33.

K.LYLES US AIRBORNE VIETNAM, ss. 25, 33, 35, 42.

czy mam szukać w innych 8)

[ Dodano: 09 Maj 2006 00:38 ]

Fajnie, a co to ma wspólnego z tematem?

jest to info dla tych którzy kojarzą Nam mylnie zresztą tylko z kompletem TCU lub OG107, bywały także mixy.

Posted

a więc stary już jestem :-) zwracam honor sprawdziłem u Lylesa, zgadza się, a Stantona mam ,,u ludzi'' ale domyslam się, że u niego będzie to samo :-)

faktem jest, że w Namie nie siedzę już od dawna i to i owo mi umknęło...

tak czy siak, jak mówi Prawo Murpy'ego: ,,Żadna kompania zaprawiona w boju nie przeszłaby pozytywnie inspekcji mundurowej.'' Co oznacza, że pole walki wymusza kombinacje w umundurowaniu, o jakich nie śniło sie kwatermistrzom

pozdr

w

btw: cześć Darek :-D

Posted

święta racja Wojtku. Częste mixy to spodnie OG bluza TCU - garnizony był mocniejsze 8) ale może by tak tematy wietnamskie przenieść na oddzielny wątek?

pozdrawiam

• 2 months later...
Posted

sluchajcie, spodnie m65 oliwkowe czesto oznaczane sa, a wlasciwie ich kolor oznaczany jest jako OG, co to znaczy?

A co znaczy gdy jest OG-107 ? Czy istnieje OG-xxx z jakims innnym numerem rowniez?

Posted

sluchajcie, a jak to z ta rozmiarowka jest, gdy kupuje przez internet nie zawsze moge przymierzyc i nie wiem czy szukac wersji regular czy long spodni m65, tak więc czy to prawda ze regular jest do wzrostu 170-180, a long 180-190 ?

Posted

Oryginalne spodnie M-65 posiadają owe 'patki'.

Gdybyś podał więcej szczegółów odnośnie spodni, o które pytasz byłbym w stanie coś napisać ;)

Uprzedzę Królika i napiszę, że DTC = Desert Tri Color.

Posted

kurcze, ciezko mi wyglad spodni opisywac....

ja je widzialem w wersji olwikowej, kieszenie przy pasie bez patek, dwie cargo, z tyłu jak mnie pamięć nie myli to jedna chyba bez patki, ale pewny tylu nie jestem, i to też jest jakis wzór z serii wietnamskiej