Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam mam takie pytanie ponieważ mam zamiar kupić spodnie i bluzkę w kamuflażu Austriackim ponieważ śmiem twierdzić że jest on lepszy niż woodland np. a wieć poszukuje jakie porządnej kamizelki do tego munduru. Czy widział ktoś cokolwiek w tym kamuflażu bo trochę szukałem ale nic nie znalałzem.

Pozdrawiam Gumiś.

Posted
Witam mam takie pytanie ponieważ mam zamiar kupić spodnie i bluzke w kamuflażu Austryjackim

AUSTRIACKIM po pierwsze bo to panstwo AUSTRIA a nie AUSTRYJA sie nazywa.

Po drugie: kamizelki w tym kamuflazu nie dostaniesz, bo nigdy takich nie bylo. Istnieja pojedyncze elementy w "groszku" takiej jak torby polowe, pokrowce na saperki czy manierki.

Obecnie armia Austrii uzywa umundurowania w jednolitym kolorze i cale wspolczesne oporzadzenie (w tym kamizelki) tez jest w takim kolorze

Posted

Kolego Wally...

Slownik języka polskiego PWN

austriacki przym. od Austria

http://portalwiedzy.onet.pl/polszczyzna.ht...ll&ch=1&x=0&y=0

Nie znaleziono słowa: austryjacki

http://portalwiedzy.onet.pl/polszczyzna.ht...ll&ch=1&x=0&y=0

słownik jęz. polskiego

austriacki (Wilga)

przym. Ib, ~ccy ‘odnoszący się do Austrii, Austriaków’

słownik ortograficzny

austriacki (Wilga)

austriackiego, austriackiemu, (o) austriackim; (o) austriackiej, austriacką; austriaccy; austriackie

Czyzbys nadal uwazal, ze autryjacki jest poprawny?

• 2 years later...
Posted

Odgrzewam starego kotleta :)

Ponieważ temat zmienił się w dywagację na tematy czysto gramatyczne o poprawności językowej :) , chciałem powrócić na początkowy tor tematu.

Zaopatrzyłem się w kurtkę , bluzę i spodnie AUSTRIACKIE :) i teraz pojawia się po raz kolejny pytanie o oporządzenie , mianowicie , czy ktoś wie gdzie takowe można dostać? Chodzi mi głównie o ładownice i nadupniki , które żołdacy noszą w tzw. "pierwszej linii". Oczywiście oprócz okazyjnych aukcji na allegro :)