Stolar Posted November 6, 2005 Report Posted November 6, 2005 Czy poprzez rozładowywanie baterii urządzeniem, które ma duży pobór prądu można w jakiś sposób je uszkodzić? Chcę podłączyć wentylator od chłodnicy samochodowej(Lub ewentualnie jakiegoś mniejszego bo obawiam się ze może być za mocny) do pakietu na ogniwach N-1900SCR(a więc na stosunkowo „mocnych” -> http://sanyo.wslogic.com/pdf/pdfs/N-1900SCR.pdf) – mniejsza o to po co :wink: . Gdy uzyskam odpowiedź temat można usunąć. Pozdrawiam! Quote
pav Posted November 8, 2005 Report Posted November 8, 2005 Odpowiadając na twoje pytanie: Poprzez rozładowywanie baterii urządzeniem, które ma duży pobór prądu nie można go(urządzenia) uszkodzić w żaden sposób jeśli zasilanie jest napięciem znamionowym. :) Chyba, że chodzi Ci o uszkodzenie baterii wówczas zgodnie z wykresami, które posiadasz maksymalny prąd rozładowywania to 8 It (It=1900mA). 8It=15.2A Jeśli będziesz rozładowywał w pełni naładowane ogniwo prądem 8It w temp. 20stopni Celsjusza, to po 7 niecałych minutach ogniwo będzie miało 0.8V (zaleca się rozładowywać do 1V na ogniwo) Ale Uwaga!! :) Zgodnie z następnym wykresem (Cell capacity) jeśli będziesz rozładowywał tak dużym prądem to po naładowaniu maksymalna pojemność jaką uzyskasz to 80% pojemności znamionowej. Coś kosztem czegoś. Aby uzyskać 100% pojemności należy rozładowywać ogniwo prądem 0,5 It Jak widać z wykresu (Cell capacity) przy odpowiednim rozładowaniu ogniwa możemy uzyskać (po naładowaniu) pojemność większą niż 100% !!! Wszystkie dane i wartości, którymi się posłużyłem podane są w specyfikacji baterii (to co podałeś w linku). Nie jest podana wartość It. Myślę ze jest to prąd znamionowy, który dla twojej baterii wynosi 1900mA ponieważ zgodnie z wykresem jeśli rozładowanie prądem 1It w pełni naładowanego ogniwa wynosi 60 minut, a pojemność baterii to 1900mAh, to It=1,9A Jeśli ktoś myśli inaczej niech się podzieli swoją teorią. PS. Jeśli masz takie same ogniwa to są one przystosowane do szybkiego ładowania, które polega (zgodnie z wykresem :) ) na ładowaniu ogniwa stałym prądem 2.9A do momentu osiągnięcia temperatury 45 stopni Celsjusza.(trwa to około 1 godziny w zależności od temp. otoczenia) Quote
Recommended Posts