Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• Replies 58
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted
Witam. Pytanie trochę jak bajka ale czy ktoś spotkał się z repliką powstańczego pm'a Błyskawica? albo pistoletu VIS?

Chcesz się bawić w powstańca,to MP 40,pistolet Mauser albo Sten 8)

Posted

Piszę tego posta jeszcze raz bo coś za pierwszym razem padło...

Chcesz się bawić w powstańca,to MP 40,pistolet Mauser albo Sten

W zasadzie to interesuje mnie ogólnie sprawa akcji bojowych AK na terenie całej podziemnej Polski. Wiem że napisałem o powstańczym pm'ie Błyskawica - jakoś tak mi się skojarzyło błednie - nie wiem czemu (w czasie PW wykonano tylko 40 - z ponad bodaj 1300 sztuk - Błyskawic).

Po tych dwóch postach rozumiem że dostępne repliki to tylko mp40, mauser (pistolet) i sten? A powiem szczerze że nie znalazłem nigdzie repliki stena - ale poszukam jeszcze raz. A co do tego mp40 - to przepraszam za wyrażenie ale jest to zwyczajny szmelc - przynajmniej to co najczęściej można znaleźć i na złość jest to zwykle to coś na allegro. W każdym razie myślałem że chociaż VIS - sławny Polski pistolet - ma swoją replikę... no trudno.

Chłopie, ja bym też chciał. Ale Mr Adam Sładowy... Niestety...

"Za przeproszeniem Jegomości, ja nie jestem chłop żaden, jeno szlachcic - choć ubogi" :)

Nie rozumiem jednak tej wypowiedzi :)

W każdym razie, dziękuję za odpowiedź i rady...

Pozdr.

Posted

Prawda... Zapomniełem, że młodsze pokolenia nie znały programu "Zrób to sam" Adama Słodowego. Pokazywał w nim, jak z niczego można zrobić coś - stąd moje odniesienie :lol: .

Stena gdzieś widziałem, chyba gazowego, ale nie dam głowy. Niestety nad Błyskawicą i Visem trzeba się będzie pobiedzić.

Może konwersja Colta? Zdjęcia nie są w jednej skali, ale przy odrobinie samozaparcia + okładki z Allegro...

visicolt7kk.th.jpg

Posted

Sten którego widziałem,był na allegro,kosztował 320 zł.Dokładnie nie pamiętam jaki miał napęd,ale takiego samego widziałem na zlocie pojazdów militarnych w Olsztynie.

Co prawda ta chińska replika schmeissera to szmelc,ale na ścianie wyglądać może całkiem przyzwoicie,jeśli tylko ktoś ma cały pokój obklejony propagandowymi Polskimi plakatami :lol:

Posted

Ten Sten był niestrzelającą repliką. Można przeładować i oddać suchy strzał. Kiedyś już zamieszczałem zdjęcia z waloryzacji MP 40 DE. Były słabej jakości. Dziś lepsze.

16ll.th.jpg

31bn.th.jpg

46mz.th.jpg

54zd.th.jpg

66vl1.th.jpg

Bez magazynka, kolby i bebechów waży 1800 g.

Posted

1800g? To z blachy jest? Wygląda bardzo ładnie, btw :)

Bo ja też mam MP40 - WIERNĄ REPLIKĘ WEHRMACHTU double eagle i moja waży jakieś 100g? 120? :)

Jak złamałem w nim lufę, to wstawiłem plastikową pokrywę szyny zamykającej szafę, zakleiłem taśmą i było dobrze.

Teraz muszę skombinować uszczelkę.

A tak z innej beczki, co sądzicie o tym:

http://www.machinegun.pl/sklep/product_inf...roducts_id=1044

mini_1152822296.jpg

Wygląda ładnie... dobry do rekonstrukcji bitew ponoć.

Posted

Chodził mi po głowie pomysł na zamontowanie g-boxa od Double Eagle w tym MP40, plus oczywiście komora HU i góra magazynka od jakiejś innej "taniej repliki". Baterię 7,2V dałoby się spokojnie zamelinować z tyłu korpusu, elektrykę zrobić na prostym przełączniku.

A co do TOP'a, to Dzikki miał wątpliwą przyjemność posiadania tego sprzętu, sklął go na czym świat stoi i wcale nie jest odosobniony w tej opinii.

Posted

Nie wiem, czy czytałeś od początku, ale to moje "coś" to jest DE :lol: :lol: . A co sądzimy o TYM? Drogie :lol: . No i jest klasą dla samego siebie. Ale takie coś to tylko w Er... no jak masz nadmiar kasy :lol:

• 2 months later...
Posted

Haha! Rozbawił mnie ten shit PPS43 (nie jestem pewny, czy to jest właśnie pps, bo bardziej przypomina mi takiego jednego smg...) a co do Kar98k (mausera), to jest troche tego... A mosina w życiu nie widziałem (repliki ofkz.) Jak znajd taką stronkę replik z II wś. (wiecie o co mi chodzi?), to i tak dam znać

Pozdro. Mam nadziej, że pomogłem (sam nie wiem w czym, ale... :mrgreen: )

• 5 months later...
Posted

ja mam replike MP 40 i też się interesuję II wojną fajnie sie nudzę z dnia na dzień poszukuję grupy która też ma sprężyniaki i MP 40 jak by jakaś była w pobliżu Płocka niech pisze na gg 4307489

• 9 months later...
Posted
O ile mi wiadomo w czasie drugiej wojny światowej nie produkowano replik... icon_razz.gif

Jemu pewnie chodzi, czy są jakieś repliki broni używanej podczas II wojny światowej.

Znalazłem Walthera P38 za 99 zł. Całkiem niezły. Link.