Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Cześć, właśnie dostałem moją pierwszą replikę, a dokładnie karabin snajperski MB01, chcę do niego dokupić jakąś lunetę. Budżet mam dosyć ograniczony. Może mi ktoś coś polecić w miarę nie drogiego ale wydajnego? 

Posted

Jeżeli luneta ma wyglądać a nie być używana to jakakolwiek która ci się podoba. Jeżeli ma być używana do celowania to......... to przekroczy wartość repliki około 10-15 razy.
Wydatek na lunetę przez którą da się celować bez bólu oczu i głowy to minimum 2000pln. Absolutne minimum na rodzimym rynku to Vortex ( i to też ta z górnej półki cenowej) lub Delta Optical ( też te droższe). Reszta chińskich i udających niechińskie lunety to w zasadzie atrapy.

Natomiast najtańszą drogą do uzyskania niedrogiej a niezłej lunety to aukcje myśliwskie. Czasami a nawet dość często trafiają się markowe lunety myśliwskie starszej produkcji. Może nie będą one zbyt "taktyczne" z wyglądu, z zasady będą na dziwnych montażach ale jakościowo będą górowały nad "taktyką" z tanich sklepów.

Posted

Arend: on ledwo dostał tego wella więc obstawiam, że jeszcze nie wie, że bez tuningu nie będzie z tego snajperki. Do niego na obecnym etapie wystarczy dowolna luneta żeby wyglądało na snajperkę. W zasadzie to nawet kolimator by się sprawdził tylko nie wyglądałby pro :) .

Odnośnie bólu oczu to mogę potwierdzić ale sam mam 4 chińskie takie lunety (do 400zł) i wszystkie miały możliwość wyregulowania sobie obu zewnętrznych soczewek. Jest z tym trochę zabawy ale jest do ogarnięcia jak się wie co się robi.

Z taką tanią deltą to już nie ma lipy, chyba że coś się zmieniło przez ostatnie lata.

Posted

Przynajmniej oczy nie bolą. Z tych tańszych też da się celować i mi nawet ustawy się nie rozregulowują przy używaniu na GBBR. Mimo wszystko patrząc z perspektywy czasu bardziej się opłaca kupić raz a dobrze niż kilka tanich, żeby zostać przy jednej z nich.