matRONIX355 Posted August 23, 2021 Report Posted August 23, 2021 Moja mała replika firmy Specna Arms model RRA-SA-C10, którą mam około pół roku ma malutki problem. Jest nim mianowicie brak reakcji na spust po oddaniu kilku strzałów na "semi" i gdy przestawię selektor ognia na pozycję "auto" reakcja wraca. Puszczam więc serię i znów przełączam na ogień pojedynczy i cykl się powtarza. Nie wiem co jest przyczyną i chciałbym ja poznać zanim oddam karabinek na gwarancję. Quote
Huba_lbn Posted August 23, 2021 Report Posted August 23, 2021 To niestety jest dość powszechny problem dla standardowych kostek stykowych. Zębatka tłokowa akurat zatrzymuje się w pozycji w której podnosi przerywacz, który rozłącza kostkę. Czyli próbując strzelić, przerywacz "przerywa" strzał zanim on faktycznie nastąpi. Można spróbować wymienić kostkę i na innej może ten problem nie występować. Można spróbować poprawić obecną kostkę, ale nie zawsze się da. Można wsadzić mosfet z AB, ale nawet z takim mosfetem może ten problem wystąpić. Jedyne co na zawsze rozwiązuje ten problem to układ mosfet zastępujący kostkę w którym nie ma przerywacza. Quote
Recommended Posts