Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam,

dawno temu strzelałem się replikami typu cm028 więc wiem z czym to się je jednak przez wzgląd na brak możliwości transportu na strzelanki po prostu z tego zrezygnowałem. Jednak teraz trochę się pozmieniało i na dniach planuję zakupy za ~3000zł jednak jestem typem człowieka który nie lubi półśrodków i zakupów w ciemno więc od tygodnia wertuje fora/grupki żeby kupić coś w miarę rozsądnego w tym budżecie.

Wybory padły na:
replika: GC16 Warthog 9"   -max 1600zł z optyką i magami
ładowarka: Redox Alpha V3
optyka : AIM-O kolimator T1   -max 300zł
gogle: Bolle x810 -max 300zł
mundur: Combat shirt + pants Invader w multicamie   -max 500zł
rękawiczki: FastFit Coyote Mechanix   -max 100zł

i to by było tyle z zakupów których jestem mniej więcej pewien jednak jeśli widzicie lepsze opcje w danych kategoriach cenowych to chętnie je sprawdzę.

1. Jaką batkę 11.1 wybrać i czy jedna wystarczy na około 5h strzelania ?(firma + ile mah)
2. Jakie magazynki mid-cap będą kompatybilne z tą repliką żeby elegancko podawały + w jaki sposób dobrać gramaturę kulek ?
3. Jaki plate carrier wybrać do około 400zł wliczając ładownice i wszystko co się z tym łączy.
4. Czy jest sens pakować się na początek w hełm ? Jeśli tak to który wybrać do 250zł ?

Edited by personx
usunięcie formatowania
Posted

Gogle wybrałbym x800 z jednego prostego powodu, przewiewność. X810 są bardziej zabudowane przez co jest gorsza cyrkulacja powietrza. No i potwierdzone, że x800 się fajnie z hełmem komponują jeśli na taki się zdecydujesz.

Mundur jestem prawie pewien, że nie ma sensu Invader Gear, popatrzył bym za FFI NyCo, w multicamie 575 zł, przynajmniej takie info znalazłem jak sam szukałem, spoko jakość za sensowną cenę.

Plate Carrier do 400 zł z ładownicami itd to albo używana okazja albo tani chińczyk. Przynajmniej ja w tym budżecie nie znalazłem czegoś sensownego. Oczywiście nie mówię, że się nie da ale może być ciężko. No i to samo, w lesie lepszym wyborem mogą być pasoszelki lub inne bardziej przewiewne rozwiązanie. Plate w lesie nie jest idealnym rozwiązaniem, wiem z doświadczenia. Niby się da ale w sumie pasoszelki wyglądają na lepsze rozwiązanie.

Kulki dobiera się raczej organoleptycznie, kupujesz małe paczki/bierzesz od kolegów i testujesz które lepiej latają.

Batka raczej firmowa, Zippy, Redox, Turnigy (z tymi miałem styk i działają dobrze mimo upływu lat). Warto również przelutować wtyczkę na jakiegoś T-Deans lub inne popularne w Twoim otoczeniu dla wymienności.

Pytanie gdzie chcesz się strzelać? Jeśli CQB to hełm jak najbardziej razem ze stalkerem. Jeśli las to boonie/czapka wystarczy. No i warto mieć coś na szyję, jakąś arafatkę czy inny szal przy obecnym wyścigu fps.

Posted

Strzelać raczej będę tam gdzie będzie okazja więc i las i cqb więc w sumie nie wiem co będzie lepszym rozwiązaniem, a co do budżetu to niby mógłbym trochę naciągnąć jeśli jest sens. Powiedzmy ze zrezygnuje początkowo z hełmu, a za to kupię lepszego plate carriera / pasoszelki tylko znowu potrzebuje jakieś konkretne modele godne polecenia. Teraz kwestia munduru bo widzę że ten który polecasz na 3 stronach w google jest niedostępny więc chyba odpada albo źle szukam, a co do batki to nie stracę gwarancji jeśli przelutuję wtyczkę ?

Posted

Sam mam PC, niby się da ale w sumie mogłoby być lepiej,powiem więcej, gry 24h w nim obskoczyłem ale nieco się pomęczyłem. Co do gwarancji dobrym pomysłem niezależnie od repliki jest oddanie jej na serwis, podkładkowanie i smarowanie GB więc i tak gwara leci. Hełm olej, jak pisałem wcześniej, czapka/boonie wystarczy. Ten mundur pojawia się i znika bo jest jednak z Chin. Pisz do ToySoldier może będą mieli niedługo. Miwo w ręce nie miałem ale słyszałem, że robią spoko rzeczy. Co do munduru to możesz poczekać na kamuflaż Mapa, ma być początkiem maja dostępny i zapowiada się ciekawie, produkowany przez Maskpol. 

Posted

Z takim budżetem wydał bym więcej na replikę, w mniej na sprzęt dodatkowy.
Zrób listę tylko niezbędnych rzeczy, a reszta na replikę.

Na pierwszy mundur nie trzeba wydawać 400 zł, można się zmieścić w 200-250 zł. A jak ktoś bardzo chce to i w 100 zł.
Na ochronę oczu też wystarczą okulary za ~60 zł, chyba że chcesz zmieścić okulary korekcyjne pod gogle to wtedy Bolle X800 trzeba.
Rękawice Mechani FastFit to jest ~65 zł.
Baterię licz mniej więcej 1 kulka na 1mAh. Mi zazwyczaj batka 1200 starcza na strzelankę, ale warto mieć zapasową. Redox to nie jest ta sama półka zo Turnigy, Redox spuchnie po roku/dwóch zależnie od używania.
Hełm nie jest potrzebny w ogóle, swojego ze 3 lata już nie miałem na głowie...
Jak chodzisz na CQB to stalker, ale to koszt ~30 zł.
Można kupić z 5-6 mid capów i coś, nie drogiego, aby je przenosić. Naprawdę chest rig za ~100 zł wystarczy.
Co do kulek to ja ostatnio używam 0.30 i do CQB z repliką 1,1J jak i do lasu z repliką 1,8J.
Miwo Praszka ma dobre rzeczy, ale tam najzwyklejszy chest rig to +300 zł.
Ładowarka do baterii ~100 zł

Posted

Zamiast hełmu kup radio, większość nosi baofeng uv-5r za 150 zł i daje radę

Najpierw określ co chcesz nosić w oporządzeniu.

Co lasu i budynków świetnie nada się:

https://www.specshop.pl/product-pol-12363-Condor-Kamizelka-taktyczna-Rapid-Assault-Chest-Rig-Zielony-OD-MCR6-001-uniw.html?gclid=EAIaIQobChMI9_39g9f97wIVjALmCh0LWwngEAYYASABEgJMRfD_BwE

+ worek zrzutowy

do 4 środkowych ładownic dajesz po midcapie, do skrajnej lewej radio a do prawej pistolet, reszta rzeczy, które chcesz mieć przy sobie do nerki

idziesz na imprezę z limitowaną amunicją w magazynkach dokładasz na wierzch kolejną warstwę ładownic i masz 10 realcapów, (albo 9+2 pistoletowe) pistolet i radio a reszta w plecaku i nerce

Posted
15 godzin temu, czapkens1 napisał:

Sam mam PC, niby się da ale w sumie mogłoby być lepiej,powiem więcej, gry 24h w nim obskoczyłem ale nieco się pomęczyłem. Co do gwarancji dobrym pomysłem niezależnie od repliki jest oddanie jej na serwis, podkładkowanie i smarowanie GB więc i tak gwara leci. Hełm olej, jak pisałem wcześniej, czapka/boonie wystarczy. Ten mundur pojawia się i znika bo jest jednak z Chin. Pisz do ToySoldier może będą mieli niedługo. Miwo w ręce nie miałem ale słyszałem, że robią spoko rzeczy. Co do munduru to możesz poczekać na kamuflaż Mapa, ma być początkiem maja dostępny i zapowiada się ciekawie, produkowany przez Maskpol. 

Okej, w takim razie będę się starał upolować ten mundur. Co do repliki to nie jestem jakoś specjalnie przekonany żeby nową gdzieś oddać i tym samym stracić gwarę bo tak naprawdę co mi daję takie podkładkowanie i smarowanie ? Pewnie zyskam na wytrzymałości wnętrza ale stracę gwarę, a jeśli tego nie zrobię to mimo mniejszej wytrzymałości będę mógł oddać do naprawy za darmo więc sam już nie wiem w którą stronę lepiej pójść.

18 godzin temu, Szuwarek79 napisał:

Kolega dobrze radzi nie bierz PC.

Z tym budżetem odwiedziłby stronę Miwo Praszka. Tylko oryginalne materiały i znajdziesz co potrzeba, od ciuchów przez pas, szelki po ładownice.

Ojj zaczyna się robić za drogo jak patrzę na ich ceny... Może w przyszłości.

7 godzin temu, Huba_lbn napisał:

Z takim budżetem wydał bym więcej na replikę, w mniej na sprzęt dodatkowy.
Zrób listę tylko niezbędnych rzeczy, a reszta na replikę.

Na pierwszy mundur nie trzeba wydawać 400 zł, można się zmieścić w 200-250 zł. A jak ktoś bardzo chce to i w 100 zł.
Na ochronę oczu też wystarczą okulary za ~60 zł, chyba że chcesz zmieścić okulary korekcyjne pod gogle to wtedy Bolle X800 trzeba.
Rękawice Mechani FastFit to jest ~65 zł.
Baterię licz mniej więcej 1 kulka na 1mAh. Mi zazwyczaj batka 1200 starcza na strzelankę, ale warto mieć zapasową. Redox to nie jest ta sama półka zo Turnigy, Redox spuchnie po roku/dwóch zależnie od używania.
Hełm nie jest potrzebny w ogóle, swojego ze 3 lata już nie miałem na głowie...
Jak chodzisz na CQB to stalker, ale to koszt ~30 zł.
Można kupić z 5-6 mid capów i coś, nie drogiego, aby je przenosić. Naprawdę chest rig za ~100 zł wystarczy.
Co do kulek to ja ostatnio używam 0.30 i do CQB z repliką 1,1J jak i do lasu z repliką 1,8J.
Miwo Praszka ma dobre rzeczy, ale tam najzwyklejszy chest rig to +300 zł.
Ładowarka do baterii ~100 zł

Problem w tym że kiedyś już biegałem w totalnej budżetówce i jakoś mnie to męczyło... Wszystko ciągle mokre, parujące okulary do tego "zerowa" ochrona, brak jakiegoś poczucia bezpieczeństwa i pewności sprzętu jak wchodziłem gdzieś do budynku. Dlatego stwierdziłem że takie rzeczy jak replika, okulary czy mundur kupie z wyższej półki żeby zostały ze mną na dłużej, a kamizelki, hełmy, radia itp kupie słabsze, a powiedzmy za 2-3 miesiące(bo pewnie tyle to wytrzyma) kupie coś konkretnego pod swoje potrzeby o których jeszcze nie mam pojęcia bo pewnie wyjdą w trakcie strzelania. Jedyne na co jestem w stanie dołożyć to replika JEŚLI to gra warta świeczki bo jest strasznie dużo tematów z m'kami za około 1500 zł, a o tych droższych jakoś ciężko coś sensownego wygooglować więc prosiłbym o propozycje czegoś zbliżonego wyglądem do Warthog 9

3 godziny temu, sledz napisał:

Zamiast hełmu kup radio, większość nosi baofeng uv-5r za 150 zł i daje radę

Najpierw określ co chcesz nosić w oporządzeniu.

Co lasu i budynków świetnie nada się:

https://www.specshop.pl/product-pol-12363-Condor-Kamizelka-taktyczna-Rapid-Assault-Chest-Rig-Zielony-OD-MCR6-001-uniw.html?gclid=EAIaIQobChMI9_39g9f97wIVjALmCh0LWwngEAYYASABEgJMRfD_BwE

+ worek zrzutowy

do 4 środkowych ładownic dajesz po midcapie, do skrajnej lewej radio a do prawej pistolet, reszta rzeczy, które chcesz mieć przy sobie do nerki

idziesz na imprezę z limitowaną amunicją w magazynkach dokładasz na wierzch kolejną warstwę ładownic i masz 10 realcapów, (albo 9+2 pistoletowe) pistolet i radio a reszta w plecaku i nerce

Co chce nosić ? Obecnie do głowy przychodzą mi tylko magi, a reszta pewnie wyjdzie w praniu. Kamizelka która wysłałeś wydaję się być spoko opcją, a co do radia to myślę że jeszcze przyjdzie na to czas.

Posted (edited)
2 godziny temu, personx napisał:

Okej, w takim razie będę się starał upolować ten mundur. Co do repliki to nie jestem jakoś specjalnie przekonany żeby nową gdzieś oddać i tym samym stracić gwarę bo tak naprawdę co mi daję takie podkładkowanie i smarowanie ? Pewnie zyskam na wytrzymałości wnętrza ale stracę gwarę, a jeśli tego nie zrobię to mimo mniejszej wytrzymałości będę mógł oddać do naprawy za darmo więc sam już nie wiem w którą stronę lepiej pójść.

Co daje podkładkowanie i smarowanie? Prosto z fabryki repliki potrafią przyjść suche/z niedużą ilością smaru, potrafią przyjść z zębatkami, które nie są odpowiednio ustawione względem siebie przez co się szybciej zużyją. Dodatkowo taki serwis pozwoli na doszczelnienie całości, wymianę gumki hop siup co powiększy zasięg, celność i fpsy. Co do napraw to z autopsji wiem, że zawsze chce się lepiej i wyda się kilka dodatkowych złotych na lepsze części, żeby było trwalsze/mocniejsze/lżejsze. 

Mundur to na spokojnie, jak kasy nie starczy to myślę, że flectarn też zadziała lub inne wz.93 za 100zł komplet, może nie będzie tak wygodnie jak w lepszych ale będzie git. Byle nie być wielką czerwoną plamą na tle zielonego lasu. Mapa jest ciekawą propozycją ale dopiero będzie na rynek wchodziła końcem kwietnia/początkiem maja więc nie napal się bo może okazać się nie do dostania/niewystarczająco dobra za cenę. Popatrz na MTP, brytyjski kamuflaż, sam taki komplet zamówiłem jakby się okazało, że Mapa nie daje rady.

2 godziny temu, personx napisał:

Co chce nosić ? Obecnie do głowy przychodzą mi tylko magi, a reszta pewnie wyjdzie w praniu. Kamizelka która wysłałeś wydaję się być spoko opcją, a co do radia to myślę że jeszcze przyjdzie na to czas.

Nosić będziesz chciał jedzenie, wodę, może zapasowe kulki, jakiś scyzoryk, czerwona szmatę, zapasowa batka na dłuższe strzelania, kompas i mapa terenu może się okazać przydatna, mała apteczka, coś na komary, krem od słońca w lecie, siatka przeciw komarom na głowę w lecie jak tną jak wściekłe. Zawsze znajdzie się coś co warto mieć a nawet jak przedmioty są małe to po dodaniu ich do siebie wyjdzie dość sporo. Oczywiście można na superlekko tylko woda i magi ale w sumie warto mieć coś dodatkowego swojego.  No i oczywiście rzeczy, które każdy nosi indywidualnie, zależne od preferencji i potrzeb osobnika jak leki antyalergiczne np. Na kilka godzin więcej nie trzeba, przynajmniej ja nie potrzebowałem.

EDIT, zapomniałem o radiu, oczywiście boczniaku jeśli będziesz chciał, dodatkowych magach ale to do odpowiednich ładownic. 

No i w sumie temat las/CQB, nie znalazłem info czy ta replika ma szybką zmianę sprężyny więc zakładam, że nie ma. W lesie potrzeba więcej mocy, żeby był zasięg i było czuć przez mundur i oporządzenie. Nikt nie wpuści Cię z mocą z lasu w CQB. Przynajmniej nikt kto ma limity, jak gracie no-limit to wejdziesz. No i tu jest problem z oporządzeniem, jak nie będziesz miał jak wejść do budynku to nie ma sensu ustawiać oporządzenia na CQB. Z mojego doświadczenia w lesie to około ~450 fps a w CQB ~370 to takie przeciętne wartości dla karabinów szturmowych, oczywiście mierzone na 0.2g. Odpowiednio ~1.9J i ~1.2J na docelowych kulkach. 

Edited by czapkens1
skleroza
Posted
17 godzin temu, personx napisał:

Wszystko ciągle mokre, parujące okulary do tego "zerowa" ochrona, brak jakiegoś poczucia bezpieczeństwa i pewności sprzętu jak wchodziłem gdzieś do budynku.

To się nie zmieni wraz z droższym sprzętem :)
To co jest droższe jest po prostu wygodniejsze i wytrzymalsze.
Okulary za 50 zł chronią równie dobrze jak te za 150 zł. Gogle lepiej, ale tu parowanie kilka razy większe.

17 godzin temu, personx napisał:

bo jest strasznie dużo tematów z m'kami za około 1500 zł

Obecnie polecam ICS lub G&G z GB G2. Można też kupić tańsze Evolution-Dytac, równie dobra buda do tuningu, tylko stockowo w środku przeciętnie.
Obecnie tylko kiepsko z dostępnością i wszystko droższe o 30% niż ze dwa lata temu.

14 godzin temu, czapkens1 napisał:

Prosto z fabryki repliki potrafią przyjść suche/z niedużą ilością smaru

Potrafią przyjść też z za duża ilością smarów, ale odchyły w żadną stronę nie są dobre.
Po zakupie nowej repliki przez pierwsze kilka strzelanek ja totalnie nic w niej nie ruszam. Jak się nic nie będzie działo to znaczy że raczej nie ma żadnej większej wady fabrycznej i można rozebrać i złożyć po swojemu.

Mapa jest ciekawą propozycją ale dopiero będzie na rynek wchodziła końcem kwietnia/początkiem maja

Mapa pewnie będzie cholernie dogra na początku. Obstawiam +400 za komplet.

Popatrz na MTP, brytyjski kamuflaż

Bardzo polecam. Dość tani, na gorące dni idealny.

Nosić będziesz chciał jedzenie, wodę, może zapasowe kulki, jakiś scyzoryk, czerwona szmatę, zapasowa batka na dłuższe strzelania, kompas i mapa terenu może się okazać przydatna, mała apteczka, coś na komary, krem od słońca w lecie, siatka przeciw komarom na głowę w lecie jak tną jak wściekłe.

To wszystko się ma lub nie w samochodzie lub plecaku który leży na respie. Nie targa się tego ze sobą na strzelankach które trwają ~6h.
Przy sobie tak jak piszesz to magazynki i woda.

zapomniałem o radiu, oczywiście boczniaku jeśli będziesz chciał, dodatkowych magach ale to do odpowiednich ładownic. 

Radio się przydaje w lesie, ale nie jest tak że jest niezbędne.
Boczniak w lesie zbędny, czasami biorę, ale i tak się okazuje że ani razu go nie użyłem, chyba żeby sobie na respie postrzelać :P
Boczniak w CQB jak się ma krótką replikę główną też nie jest niezbędny. Oczywiście zależy to od miejscówek CQB, są takie gdzie z długim kałachem nie ma problemu, a są takie gdzie MP5 jest za duże.

• 4 weeks later...
Posted

Czemu chcesz koniecznie kupić rękawice mechanix coyote? To taka wersja niby militarna. Lepiej zobacz sobie wersję rękawic mechanix do pracy, roboczych. Są dużo tańsze od militarnych a na pewno bardziej wytrzymałe. Możesz sobie zajrzeć np. tutaj rękawice mechanix masz w promocji np. rękawice mechanix oryginal albo inne z zabezpieczeniem dłoni za połowę tej ceny. Oczywiście kupujta co chceta tylko nie ma sensu przepłacać za rękawice taktyczne, skoro robocze są pewnie nawet bardziej wytrzymałe.

Edit: nie zauważyłem że post z połowy kwietnie :)