Fcio Posted April 6, 2021 Report Posted April 6, 2021 Witam wszystkich, W teorii nie jestem osobą początkującą, ale z uwagi na przerwę od tego zacnego sportu przez jakieś 4 lata podchodzę do tematu jakby pierwszy raz. :) Przychodzę do Was z takim problemem - mam ze starych czasów CM.048, jednak z uwagi na wiek repliki jej stan techniczny wymagałby wymiany połowy komponentów na nowe ( co swoją drogą nadal rozważam, bo pomimo wieku replika w wersji stockowej spisywała się świetnie), jednak drugą opcją jest zainwestowanie tych pieniędzy w coś świeższego i stąd mój post. Mój budżet to tak około 800zł, z tego co zdążyłem się zorientować ciężko kupić sprzęt, który od wydobycia z pudełka będzie zadowalał wynikami dlatego biorę pod uwagę, że po jakimś czasie trzeba będzie dołożyć do interesu więcej. Mimo wszystko - poszukuję karabinu, który sprosta strzelaniu poza terenem zurbanizowanym w wersji stockowej ( wiadomo, nie wymagam zasięgu skutecznego na 100m tylko chociaż na tych 50), póki co myślałem o: - https://www.taiwangun.com/pl/karabin-szturmowy-aeg/m906d-fire-control-system-edition-de?from=listing&campaign-id=19 ( Double Eagle M906D - czytałem dużo pozytywnych opinii o tej firmie, tylko martwi mnie tutaj krótka lufa), - https://www.taiwangun.com/pl/karabin-snajperski-aeg/cm-098a-e-edition-cyma?from=listing&campaign-id=19 ( CYMA Platinum 098A, przekraczając znacznie budżet, ale ciekawa opcja). Tak jak pisałem - zdaję sobie sprawę, że przy wszystkim trzeba będzie coś majstrować aczkolwiek nie jestem w stanie zainwestować z buta 2 tysięcy w karabin, więc szukam czegoś co będzie już na starcie przyjemnie bawiło i da możliwość rozciągniętej w czasie rozbudowy - co myślicie o tych replikach oraz czy macie może jakieś inne rady i propozycję? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi! Quote
Huba_lbn Posted April 6, 2021 Report Posted April 6, 2021 (edited) Jak twoja stara CM048 nie wyłapała jakiś większych luzów na korpusie to ja bym wolał zainwestować te 800 zł w odświeżenie/tuning tej repliki. Za tą kwotę można to całkiem sensownie złożyć. Jakby to miała być nowa replika do 800 zł to bym kupił to, dobra promocja: https://azteko.pl/el-replika-karabinka-elak702-custom-gen2-p-18113.html Poczytaj o tej SRce od CYMY czy są do niej dostępne aluminiowe szkielety, bo podobno od RA nie pasuje, co tak naprawdę może uniemożliwić porządny tuning tej repliki i podważa sens kupowania bazy AR10 zamiast AR15. Edited April 6, 2021 by Huba_lbn Quote
Fcio Posted April 6, 2021 Author Report Posted April 6, 2021 Dzięki za opinię, chwilowo staram się doprowadzić tego dziadka do jakiejkolwiek sprawności i zobaczymy co będzie dalej :) Póki co wolę rozważyć wszystkie opcję i czas pokażę co będzie opłacalne :D Generalnie dopnę do tematu, jakby to miało być istotne - nie zależy mi na jakimś hard-tuningu, wystarczą modyfikację poprawiające zasięg i celność :D Quote
Huba_lbn Posted April 7, 2021 Report Posted April 7, 2021 12 godzin temu, Fcio napisał: nie zależy mi na jakimś hard-tuningu Zazwyczaj jak się kupuje replikę z bazą AR10 to dlatego że są na imprezach dopuszczane z większymi ograniczeniami (2,8J). Ale stockowy szkielet długo tego nie wytrzyma, dlatego też wsadza się mocniejsze szkielety. Retro Arms jest tu bardzo popularny i podobno nie pasuje do SRek od CYMY. Oczywiście można latać z SRką z 1,9J jak się komuś wygląd podoba, ale jest to mniej wygodne niż M4 z 1,9J. SR25 ma większe, mniej dostępne magazynki, mniejszy wybór części itp. itd. Po prostu mniej popularna platforma i dlatego z M4 na 1,9J można łatwiej i taniej zrobić niż SR. Quote
Fcio Posted April 7, 2021 Author Report Posted April 7, 2021 Jeszcze tak dorzucę - co myślicie o modelach firmy Arcturus? Widzę również dużo pozytywnych opinii, chociaż jak miałem do czynienia z jedną sztuką realnie to nie było jakiegoś szału. Zainteresował mnie np. ten model: https://www.taiwangun.com/pl/karabin-szturmowy-aeg/ar15-rifle-at-ar01-rf-arcturus?from=listing&campaign-id=19 Quote
Recommended Posts