Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Karabin snajperski na wypasie - stan na marzec 2021

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam kompozytowych towarzyszy :) 

Po wielu latach dojrzałem do decyzji, żeby spełnić marzenie z licealnych lat i kupić sobie VSR-10 i dopieścić na wypasie. Ile na chwilę obecną taka przyjemność kosztuje? Z tego co się orientuję, to G-Spec + zestaw Bart + precka PDI to tak jak 8 lat temu ciągle polecany zestaw. Byłby ktoś w stanie rozpisać skrócony kosztorys ile to wszystko by wyniosło razem? Nie daję budżetu, domyślnie sky is the limit przy czym znowu nie chciałbym dopłacać +2k za +2m zasięgu skutecznego ;)

Co bym chciał? Maksymalne osiągi jakie da się wyciągnąć z najlepszymi na rynku kulkami (jakie to obecnie?). Proszę również o info jaki zasięg skuteczny (popiersie co najmniej 7/10) jestem w stanie wyciągnąć z podanych zestawów.

Pozdrawiam, 

J.

Edited by jarni5
Posted

Zagadałem do Dextera. Wg niego obecnie zasięg skuteczny to około 95m, bez przekraczania 600 fps'ów. 3700 u Dextera. 1400 u Norvitscha, którego dość mocno chwalą. Można podobno u niego też zamontować springa z okolic m160 - m170 i wydrzeć te 600 fps. Teraz pytanie, czy jest sens dawać 2.5x więcej? Czy ktoś ma porównanie jak mniej więcej strzela SSG10 A1 i VSR-10 na tych 600 fps, jak spora jest różnica w celności i zasięgu? Ktoś zna jakiegoś posiadacza? :)

Posted

Kupowałem jedną VSR z ręki Dexa, poprawiał moje AAC T10, sprowadzałem też 3 szt SSG10

Jeśli chodzi o zasięg to każda ma podobny potencjał. Różnica jest w kulturze pracy. SSG10 z pudła działają różnie. Wszystkie 3 miały problem z tarciem podczas naciągania, 2 wymagały wymiany gumki.

Repliki od Dexa pracują jak masełko, idealnie aczkolwiek nie strzelają jakoś specjalnie dalej czy precyzyjniej.  One są raczej dla kogoś, kogo stać na takie "jednorożce".

• 10 months later...