Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam, jakiś czas temu kupiłem na allegro używaną replikę gazową z zapasem 76 naboi co2 12g, oraz 3ma magazynkami. Replika wg sprzedającego mało używana, więcej noszona w kaburze na strzelankach niż użyta do strzelania. Ze zdjęć widać otarcia i przetarcia metalu lecz ponoć szanowana i konserwowana. Po dotarciu repliki w moje ręce z repliki wystrzeliłem niecałe 2 magazynki na 1 naboju. Podczas wymiany naboju dokręcając śrubkę uszczelniającą wszystko ok, lecz po 1 sek od dokręcenia cały gaz nagle uciekł, przez dyszę w magu, wkładając magazynek udało mi się oddać 1 strzał a później replika bez oddania strzału wypuściła resztę gazu robiąc pssssssssss. Po włożeniu naboju do kolejnego magazynka szczelność zachowana magazynka lecz po wystrzeleniu 5-6 strzałów zamek repliki nie robił pełnego cyklu lecz bezwładnie cofał się i wysuwał do przodu na złudzenie przypominając serię podczas jednorazowego wciśnięciu spustu rzecz jasna i nagle słyszę psssss/ ,,pierdzenie przez lufę'' i nabój co2 pusty... Po ponownym nabiciu nabojem maga replika nie oddała żadnego strzału tylko od razu słychać psssss/ ,,pierdzenie przez lufę'' może ktoś mi wyjaśnić co powoduje zachowanie tej repliki ? bo magazynek rozumie trzeba przesmarować sylikonem w sprayu ? by była szczelność ? replika też wymaga wyczyszczenia pewnie ? Nie ukrywam że posiadam pierwszy raz replikę gazową więc proszę o wyrozumiałość.

Posted

Uszkodzenie mechanizmu spustowego, pęknięta dysza, nieszczelność dysza-głowica tłoka, uszkodzony mag. Może to być wszystko ale nie koniecznie coś poważnego ;) Trzeba zdjąć zamek i pooglądać mechanizm spustowy (np porównać ze zdjęciami z neta). Często usterki można łatwo znaleść i usunąć. Musisz sprawdzić cykl zamka "na sucho" czy nie ma oporów. Poczyścić i przesmarować. Nie warto wierzyć na słowo jak się kupuje używkę. Musisz niestety dać serwisantowi do zrobienia jeśli nie masz o tym pojęcia lub ogarnąć to sam z pomocą neta- na YT jest pełno filmów jak to rozebrać i poskładać do kupy. Gaziaki nie są takie straszne jak się wydaje jeśli chodzi o serwis, głównie to prosta mechanika. Choć na olx bywa sporo rozmontowanych pistoletów, których ktoś nie potrafił poskładać ;) i często brakuje jakichś drobnych części... Dlatego przemyśl czy chcesz się za to zabrać.

• 3 weeks later...
Posted

Witam, rozumie, pozwoliłem sobie zajrzeć do środka i widzę że gdy odciągam zamek dysza jest zahaczona o lufę zew. dopiero gdy zamek odciągnę do końca dysza puszcza lufę zew i trafia na swoje miejsce czy to normalne ? Oraz głowica tłoka ma trochę luzu w cylindrze sprawdziłem to wkładając głowice w cylinder zatkałem palcem dziurę w cylindrze (dysza magazynka) a przez samą dyszę wdmuchiwałem powietrze i czuć było nieszczelność.

Posted

Myślę że mogę Ci pomóc. Co prawda mam kp-13 KJW i na nim ćwiczyłem usuwanie usterek i upgrady. Ale zasada każdego CO2 w standardzie  TM jest taka sama.  Tylko że problem jest taki, że w zależności od modelu są stosowane trochę inne kluczowe elementy typu dysza, tłoczek dyszy. tłoczek bow-back i parę innych. W Twoim przypadku pierwsze co musisz zrobić to porządek z zaworami podającymi w magazynkach. Chodzi o uszczelnienie przylegania tego teflonowego krążka do czoła zaworu. https://www.youtube.com/watch?v=IuCeQa8-80c Filmik gdzieś tak od 28-mej minuty to pokazuje. Ale nie ma potrzeby obwijania taśmą teflonową całego tego teflonowego krążka jak mumię. Wystarczy Plasterek taśmy teflonowej pod ten krążek, wcisnąć na to krążek i obciąć w około nadmiar np. nożyczkami do mani cure czy jak tam zwał. Druga rzecz sprawdzić czy sprężynka zaworu porusza się swobodnie i sam element w który uderza  młoteczek zbijaka spustu. Czyli ta część która wystaje z zaworu. Nazwijmy ją zwalniak zaworu. Dobrze, mocno wkręcić śrubę w ten zwalniak zaworu ( dobrze zastosować kropelkę kleju na gwint). Bo poluzowanie się tego gwintowanego  połączenia to na bank każdy nowo wkręcony nabój CO2 idzie w atmosferę.

Z tego co piszesz, to z innych podstawowych rzeczy nad którymi musisz popracować. To zapewnienie szczelności tłoczek-dysza i tłoczek od blow-back. Bo te fabryczne a szczególnie z drugiej ręki, to różnie bywa a często bardzo źle. Nie mają nic wspólnego ze szczelnością. A to podstawa. Chociaż CO2 ze względu na duże ciśnienie dużo wybacza w tej kwestii.

Nie cofanie się dyszy po oddaniu strzału do położenia wyjściowego . Jak już masz załatwioną szczelność to. Za słaba sprężynka powrotna dyszy (Loading Nozzle Spring). Niedobrana gumka hop-up. W tym sensie że końcówka dyszy za ciasno wbija się w nią i utrudnia cofnięcie się. Bywa też tak że dla niektórych gumek dysza posiada za małą przerwę między wylotem dyszy a tym "cyckiem" pod spodem dyszy i w tym miejscu klinuje się na krawędzi gumki w miejscu spotkania z gumką.

Generalnie. To. No nie wiem na ile Cię stać. W sensie wiedzy. Ale na pewno będziesz musiał też trochę zainwestować złotówek żeby to działało jak ma działać. Sporo "ulepszonych" części można kupić u nas na Spec czy Taiwan. Można też kupić tylko trochę drożej np. tu : https://www.begadi.com/tuning-internals/gas-co2-pistols-tuning.html

Szkoda że tak daleko mieszkasz ode mnie (ja Szczecin). Bo chętnie bym Ci to zrobił za darmo. Bo lubię się w tym grzebać. Koszt to ewentualne części. Ale powodzenia. Może znajdziesz kogoś bliżej.

Posted

Witam,

Na wstępie chciałbym podziękować za ,,konkretną'' odpowiedź na mój problem. Uszczelnianie zaworu w magu wygląda faktycznie ,,banalnie''. Gorzej się ma temat z pracą samej repliki, lecz cóż będę próbował a jak mi się nie uda to wyślę do serwisu specshop gdyż wątpię by ktoś zajmował się takimi naprawami z okolic Rzeszowa.