Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam,

od paru miesięcy zbieram fundusze na zakup pierwszej repliki GBBR i po długich poszukiwaniach znalazłem dwa modele które wpadły mi w oko. Mianowicie chodzi o AUG od GHK oraz HK416A5 (ewentualnie M27) od VFC. Interesują mnie w szczególności modele w ofercie sklepu switairsoft które zostały poddane wymianie układu hopup i lufy. 
Po dłuższej analizie obu replik zauważyłem że model GHK będzie bardziej niezawodny, wygodniejszy (dobrze mi się pracuje z układem bezkolbowym) a długość lufy korzystnie wpłynie na celność, ponadto GHK, według wszystkich materiałów jakie przejrzałem, lepiej radzą sobie w niskich temperaturach. Modele VFC z kolei mają więcej opcji w kwestii dopasowania pod potrzeby właściciela i ewentualnej zmiany stylu gry (regulowana moc, okresowa dostępność magazynków w kraju no i kompatybilność z częścią akcesoriów do AR-15). Modele VFC są też trochę tańsze,  a bez względu na to który model wybiorę będę podnosił jego moc i montował własną optykę przez co repliki HK wypadną dużo taniej w tuningu. 

Moje pytanie więc brzmi:

Czy różnice na korzyść AUGa są na tyle istotne by zainwestować w tą platformę zamiast dużo tańszego HK (lub czy tak naprawdę to VFC zrobiło lepszy karabinek?) 

AUG - 500$ 
magazynki - ~180$
szyna - 40-50$
dysza o zwiększonej mocy - 27$
koszta wysyłki szyny i dyszy - ???

HK - 450$
magazynki - 1200 zł