Riasrock Posted June 2, 2020 Report Posted June 2, 2020 Cześć, Od jakiegoś czasu męczę się z następującym problemem: Po złożeniu repliki, wszystko jest w porządku. Każdy mechanizm działa na sucho jak powinien. Po pełnym złożeniu body i podpięciu maga, dysza i listwa popychacza zostaje naciągnięta po paru strzałach. Przy naciskaniu dyszy nic się nie dzieje, jest zablokowana. Podczas strzelania mechanizm działa tzw dysza porusza się. Problem jest w tym, że kulki lecą na 10 m. W mojej replice mam tylko semi. Próbowałem z dokładaniem opóźniacza listwy popychacza jak i bez niego. Co może być przyczyną? Mam podstawowy mosfet, ale bez AB. Nie mniej chciałbym uniknąć wyższych kosztów. Zauważyłem, że po otwarciu listwa jest zawsze mocno wygięta w stronę tłoka. Listwa nie jest nigdzie pęknięta. Obecnie mam dysze 24.75mm (chodzi dosyć ciężko, więc ją wymienię) , wcześnie miałem 24.00 mm (bardzo luźno chodziła) i było tak samo. W załączeniu przesyłam filmik jak wygląda gearbox zaraz po otwarciu. Dodam jeszcze, że przy wyjmowaniu silnika, zębatka silnikowa została w środku, myślicie że to normalne ? 20200601_190845_1.mp4 Quote
Huba_lbn Posted June 3, 2020 Report Posted June 3, 2020 To że dysza zostaje w tylnym położeniu jest spowodowane lekkim overspinnem. Można temu zaradzić używając mosfetu z AB. Ale nie ma to wpływu na fpsy, w lepszych mosfetach i tak zazwyczaj używa się precockingu który jest w sumie wymuszonym overspinnem. Wygięta listwa to też nic niezwykłego. normalnie zębatka tłokowa cofnęła by listę z dyszą, ale na otwartym GB łatwiej jest się jej wygiąć niż cofnąć. Ustaw zębatkę tłokową tak że by nie dotykała listy, zamknij GB i powciskaj dyszę, powinna się lekko i szybko poruszać. Za długa lub za krótka dysza może powodować nieszczelność. Dla dyszy 0,1 mm ma znaczenie. Oczywiście nieszczelność może być też gdzie indziej. W dniu 2.06.2020 o 11:10, Riasrock napisał: Dodam jeszcze, że przy wyjmowaniu silnika, zębatka silnikowa została w środku, myślicie że to normalne ? Tego nie rozumiem. Quote
Riasrock Posted September 18, 2020 Author Report Posted September 18, 2020 Rozwiązaniem problemu była zmiana gumki hop up i wymiana dyszy na ciut krótszą. Ale jestem prawie pewny, że zasięg 10-15m to była kwestia gumki w której pewnie nieudolnie zrobiłem flat hopa. Druga kwestia czyli pozostającą zębatką silnika w środku gearboxa przy wyjmowaniu silnika była spowodowana kablem, który blokował zębatkę silnikową podczas wyjmowania silnika Quote
_Czarny_ Posted September 23, 2020 Report Posted September 23, 2020 W dniu 18.09.2020 o 14:41, Riasrock napisał: Druga kwestia czyli pozostającą zębatką silnika w środku gearboxa przy wyjmowaniu silnika była spowodowana kablem, który blokował zębatkę silnikową podczas wyjmowania silnika Myślę ze to raczej źle zamontowana zębatka na silniku. Niewystarczająco mocno i dlatego dałeś radę zahaczając o cokolwiek ją zdjąć. Nie wiem jaki to typ zębatki, ale opcje są tylko dwie, więc albo była źle nabita albo niedokręcona śruba mocująca. A odnośnie ogólnego problemu, ahh jak ja kocham niezgodność dyszy z komorą i gumką hop siupa ... zakichany brak standardów w ASG w produkcji i projekcie, jakieś ISO by się przydało ;) Quote
Recommended Posts