Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Cześć,

Od jakiegoś czasu męczę się z następującym problemem:

Po złożeniu repliki, wszystko jest w porządku. Każdy mechanizm działa na sucho jak powinien. Po pełnym złożeniu body i podpięciu maga, dysza i listwa popychacza zostaje naciągnięta po paru strzałach. Przy naciskaniu dyszy nic się nie dzieje, jest zablokowana. Podczas strzelania mechanizm działa tzw dysza porusza się. Problem jest w tym, że kulki lecą na 10 m. W mojej replice mam tylko semi.

Próbowałem z dokładaniem opóźniacza listwy popychacza jak i bez niego. 

Co może być przyczyną? Mam podstawowy mosfet, ale bez AB. Nie mniej chciałbym uniknąć wyższych kosztów. Zauważyłem, że po otwarciu listwa jest zawsze mocno wygięta w stronę tłoka. Listwa nie jest nigdzie pęknięta. Obecnie mam dysze 24.75mm (chodzi dosyć ciężko, więc ją wymienię) , wcześnie miałem 24.00 mm (bardzo luźno chodziła) i było tak samo. 

W załączeniu przesyłam filmik jak wygląda gearbox zaraz po otwarciu. Dodam jeszcze, że przy wyjmowaniu silnika, zębatka silnikowa została w środku, myślicie że to normalne ?

Posted

To że dysza zostaje w tylnym położeniu jest spowodowane lekkim overspinnem. Można temu zaradzić używając mosfetu z AB. Ale nie ma to wpływu na fpsy, w lepszych mosfetach i tak zazwyczaj używa się precockingu który jest w sumie wymuszonym overspinnem.
Wygięta listwa to też nic niezwykłego. normalnie zębatka tłokowa cofnęła by listę z dyszą, ale na otwartym GB łatwiej jest się jej wygiąć niż cofnąć.
Ustaw zębatkę tłokową tak że by nie dotykała listy, zamknij GB i powciskaj dyszę, powinna się lekko i szybko poruszać.
Za długa lub za krótka dysza może powodować nieszczelność. Dla dyszy 0,1 mm ma znaczenie. Oczywiście nieszczelność może być też gdzie indziej.

W dniu 2.06.2020 o 11:10, Riasrock napisał:

Dodam jeszcze, że przy wyjmowaniu silnika, zębatka silnikowa została w środku, myślicie że to normalne ?

Tego nie rozumiem.

• 3 months later...
Posted

Rozwiązaniem problemu była zmiana gumki hop up i wymiana dyszy na ciut krótszą. Ale jestem prawie pewny, że zasięg 10-15m to była kwestia gumki w której pewnie nieudolnie zrobiłem flat hopa.

Druga kwestia czyli pozostającą zębatką silnika w środku gearboxa przy wyjmowaniu silnika była spowodowana kablem, który blokował zębatkę silnikową podczas wyjmowania silnika

Posted
W dniu 18.09.2020 o 14:41, Riasrock napisał:

Druga kwestia czyli pozostającą zębatką silnika w środku gearboxa przy wyjmowaniu silnika była spowodowana kablem, który blokował zębatkę silnikową podczas wyjmowania silnika

Myślę ze to raczej źle zamontowana zębatka na silniku. Niewystarczająco mocno i dlatego dałeś radę zahaczając o cokolwiek ją zdjąć.

Nie wiem jaki to typ zębatki, ale opcje są tylko dwie,  więc albo była źle nabita albo niedokręcona śruba mocująca.

A odnośnie ogólnego problemu, ahh jak ja kocham niezgodność dyszy z komorą i gumką hop siupa ... zakichany brak standardów w ASG w produkcji i projekcie, jakieś ISO by się przydało ;)