Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam, mam już poważne wątpliwości nad zasadnością bezpieczników, niektórzy stosują zawszę, niektórzy nigdy a jeszcze inni w zależności. Sam posiadam Specne z mosfetem GATE nanoASR od 4 lat z lipo 11,1. Tysiące kulek wystrzelanych, upał, zima, deszcz. Wszystko działa tylko silnik stockowy przestał wyrabiać. (to nie ma znaczenia kupiłem nowy pod tuning dodatkowy) Z kolei od 2 lat użytkuję G&G TR16 z ETU i ten ma mosfet płytkowy/nożycowy ? Kolejna replika - Ak od BOIY ma zamontowany przez mnie układ mikroprocesorowy od JeffTrona i tam w instrukcji chcieli bezpiecznik, na wątku poświęconym Jefftronowi zdania były podzielone ale jednym się paliły te układy po strzelance a innym lata trzymają. Sam zamontowałem samoróbkę gniazda do bezpiecznika płytkowego https://www.taiwangun.com/okablowanie-laczniki-styku-2/bezpiecznik-mini-30a?from=listing&campaign-id=19 z 2 konektorów do silnika i płytki plastikowej dla utrzymania odległości. Z kolei w fabrycznym układzie GATE aster na zdjęciach nie widziałem bezpiecznika.

Z racji mieszanych uczuć pytanie zasadnicze są 2: 
1. Czy bezpiecznik jest zawsze potrzeby czy są takie układy które ich nie potrzebują ? Ew pewne warunki które zmniejszają ryzyko związane z jego brakiem (przy mocnej sprężynie w DMRce np. jest większe ryzyko niż w repli z sp110 z 400 FPS )
2. Jeżeli jest potrzeby to jaki brać najlepiej ? Te śmieszne w szklanopodobnej osłonce czy może te płytkowe,nożycowe samochodowe - jak tak to gdzei dostać dobre gniazdo do nich które w AEGach będzie banglać. 

Posted

Bezpiecznik ma chronić baterię, silnik lub inną elektronikę przed za dużym natężeniem prądu. Niektóre bardziej zaawansowane układy jak Tytan czy Aster sprawdzają na bieżąco natężenie i mają wbudowane elektroniczne bezpieczniki.

Ja osobiście zawsze wywalam bezpieczniki nawet jak mosfety go wymagają według producenta. Po prostu czasem natężenie skoczy na chwilkę i nic się nie dzieje dalej, a tak by się spalił bezpiecznik i koniec strzelania aż do wymiany, trzeba by nosić bezpieczniki ze sobą. Podczas mojej kariery spaliłem ze dwa mosfety, jedną samoróbkę i jeden stary najtańszy gate'a jak jeszcze były po ~50 zł.

Teraz ma w replikach tytana lub aster, wiec nie potrzebuje. Ale pewnie jakbym miał Peruna który wymaga dodatkowego bezpiecznika i kosztuje ~300 zł, to bezpiecznika bym nie wywalał :)