marceliopti1 Posted January 23, 2020 Report Posted January 23, 2020 mam w planach zrobienie strzelby dubeltówki (znana jako BOSG ale nie wiem czy w ogóle istnieje) o lufach pionowo ustawionych. mam pytania co do mechanizmu shelsów gazowych . wiem że aby wystrzeliły należy wcisnąć guzik z tyłu shelsa. jak mocno jednak należy go wcisnąć aby kulki wystrzeliły? czy trzeba zrobić jakąś lufę wewnętrzną aby replika miała jakiś zasięg? replika miała by wydrukowany mechanizm i być może łoże z drewna. lufa to rurki Quote
sjzmisiek Posted January 24, 2020 Report Posted January 24, 2020 Mechanizm to budowa cepa ;) bardzo prosty. Nie wiem jak w shelsach ale w sumie są to takie mini granaty jak te 40mm gazowe a te odpalić można poprostu wciskając spłonkę palcem więc nie trzeba dużo siły. Co do lufy Castorama/obi są rurki mosiężne i alu. Aluminiowe często są za ciasne dla kulki mimo, że opisane fi 8mm i 1mm ścianka czyli wewn. 6mm. Łatwo to gwintowanym prętem 5mm i odrobiną wody przerobić żeby kulka pasowała poszukaj na YT są filmy . Quote
marceliopti1 Posted January 27, 2020 Author Report Posted January 27, 2020 tylko nie mogę nigdzie znaleźć łusek w normalnej cenie . znalazłem tylko https://gunfire.com/pl/products/zestaw-4-shellsow-dominator-tm-12-gauge-co2-high-power-1152218970.html a one są na co2. czy shelsy co2 można zasilać też green gazem? nic sie nie dzieje z łuską? a zrobienie luf wewnątrz mogło by zwiększyć moc? Dzięki Quote
sjzmisiek Posted January 29, 2020 Report Posted January 29, 2020 Zaworek do ładowania powinien przyjąć dyszę od green gazu, a z racji mniejszej mocy niż co2 odczujesz różnicę tylko na zasięgu i wygodzie w użytkowaniu. Aktualnie shellsy są w promocji z tego co widzę w linku. Co do lufy wewnętrznej na pewno zwiększyłaby zasięg i moc ale wszystko musiałoby być dobrze dopasowane i uszczelnione. Gdyby chciało Ci się troszkę pobawić to i hopup byś do tego zrobił. Aktualnie mam kilka projektów, które staram się ukończyć i shotgun też się przewijał. Niestety zawsze coś mi przeszkadza żeby się zabrać do roboty. Jak się zrobi ciepło potestuję system podkręcania kulki bez gumki hu. Podobno było to kiedyś popularne w paintballu teraz w tzw blasterach gellbalowych... może i w ASG zda egzamin, zobaczymy. Quote
Recommended Posts