Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

OPERACJA Z.I.M.A.
czyli
Zimowe Integracyjne Manewry Airsoftowe
29.02.2020r
Lubliniec - https://goo.gl/maps/z6ySt7DSQ2oGrXhV7

Hammer - ASG team Organizuje zlot składający się z 2 etapów.
1. Gra sztabowa 11h w godz 8.30-19.30
2. 20.00 - do rana ;) Impreza integracyjna na sali, z poczęstunkiem (ciepłe danie obiadowe + kawa ciacho)

Całe zaplecze OFFgame`owe to teren ośrodka “Oblacka Przystań”
Tam odbywać się będzie rejestracja, odprawa oraz impreza integracyjna na sali.
-Do dyspozycji będą miejsca noclegowe na ogrzewanej sali sportowej. (płatne 20zł od osoby, ). Gdzie postawione zostaną łóżka / łóżka polowe (ok 90szt), śpiwór każdy w własnym zakresie). Na sali dostępne prysznice i ubikacje.
Ośrodek dysponuje hotelem, jednak aktualnie jest on w remoncie i termin końca remontu, zgrywa się z naszym terminem gry - więc na chwilę obecną, nikt nie chce gwarantować tam miejsc. (jeśli w późniejszym terminie otrzymamy informację, że hotel będzie do dyspozycji, to niezwłocznie was poinformujemy)
-Na terenie ośrodka do dyspozycji również będzie duży grill i ławki
- Przez cały czas trwania zlotu do dyspozycji będzie sala restauracyjna (aby się ogrzać, albo zjeść coś dodatkowego)
-Rejestracja graczy i punkt pomiaru mocy, startuje w piątek od 18tej

Gra sztabowa:
- Dwie strony konfliktu. MATRIONA I REBELIA
- Podział stron na plutony bojowe, które z sztabu (od dowódców stron) będą na bieżąco otrzymywać rozkazy i informacje.
- .Plutony 10-20 osobowe
- .Scenariusz i zadania, na bieżąco moderowane aby nie było nudno.
- .Duży leśny teren gry
- .Gra będzie trwała w dzień jak i w nocy (ZAKAZ używania optoelektroniki czyli Termo i noktowizja) gramy tylko na latarkach, albo bez ;)

- .Limity mocy:
* pomiar w Joulach na kulkach 0,32g (DMR i snajperki na docelowych):
^ Snajperki (2/4 takty) - Max 3.9J +boczniak
^.DMR ( tylko SEMI) - Max 2,8J + boczniak
^ Wsparcie (tylko prawdziwe odpowiedniki KM) -Max 2.3J
^ Szturmowe - Max 1,9J
^ Boczniaki i CQB - Max 1,1J
^ Podane moce się maksymalnymi wartościami
- Zakaz PIRO
- Zasada FullKontakt
- Każdy gracz będzie posiadał opatrunek osobisty. po pierwszym postrzale - ktoś może go uleczyć, po następnym śmierć.
- Respy całym plutonem 15 minut (udzielane telefonicznie przez sztab)
- Limit ammo - Obowiązek strzelania na kulkach BIO ( z racji ustaleń i umowy z nadleśnictwem)
- Magazynki:
* repliki DMR - tylko mid/real capy
* szturm - zakaz używania magazynków typu DRUM
- Limit wieku 18 lat

Koszt: 99.99zł od osoby
W cenie:
- organizacja gry i imprezy integracyjnej

- naszywka (jako oznaczenie stron)
- pakiet startowy (mapy, opatrunek osobisty, regulamin itp)
- ubezpieczenie graczy
- wynajem terenu leśnego
- wynajem terenu ośrodka “Oblacka Przystań”
- wynajem sali imprezowej
- ciepłe danie obiadowe
- kawa + ciasto

Limit graczy
Min 100
Maks 330

Link do regulaminu i mechaniki
https://docs.google.com/document/d/1nunsYIULWngHMbOgh-HE8hS46FiUwCxI7JUVBPsQZrM/edit?usp=sharing

Zapisy na Operacja ZIMA:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScu638jXWDiZQKNRO2jJgHiRBVNcrK_0bKeIiY_Wtftnp03ug/viewform

Wydarzenia na Facebooku
https://www.facebook.com/events/515558072413889/

Płatność do 3 dni od otrzymania maila zwrotnego z nr konta. Aktualnie czekamy, na dokończenie formalności odnośnie z wynajmu terenu leśnego.
Dodatkowo czekamy aż zgłosi się min 100 osób, dopiero potem zaczniemy wysyłać maile z nr konta.

Nasi Partnerzy:
Koral Electronics - https://www.facebook.com/koral.electronics.airsoft/

Gdzie nas znaleźć?
Mail: asgHammer@gmail.com
FB: https://www.facebook.com/HammerAsgTeam
INSTA: https://www.instagram.com/hammer_asg_team/
WWW: https://asghammer.wordpress.com/
Tel: 667951708
WMASG.PL: gracz Krauzak

Posted
Zapraszam wszystkich na wydarzenie "Operacja Z.I.M.A.
Chcemy tą imprezę wprowadzić jako cykliczną i coroczną

Link poniżej.
Biorąc przykład z innych imprez:
- Pierwsze 100 osób na liście - opłata 85 zł od os.
- Kolejnych 50 osób na liście - opłata 90 zł od os.
- Reszta- 99.99zł :)

*Z płatnościami czekamy, aż nadleśnictwo wyznaczy nam termin na podpisanie umowy (uwielbiamy to!)
Osoby, które się zapiszą, zostaną poinformowane osobnym mailem o tym że opłaty ruszyły.

Link do zapisów:
  • 3 weeks later...
Posted
Startujemy z wpłatami!

Udało nam się wreszcie dograć temat z nadleśnictwem Lubliniec. Możemy działać pełną parą!
Na maile jakich użyliście w formularzu rejestracyjnym - wysyłamy nr konta do przelewu.

Pamiętajcie o tym aby podać KSYWE i Ekipę w tytule przelewu!!

Przy aktualnej ilości ludzi opłata od osoby wyjdzie 90zł - aby “były szanse wyjść na 0“. Mamy nadzieję, że nie będzie to dla was problemem.

Od dzisiaj czekamy pełne 3 dni na wpłaty, potem robimy czyszczenie listy. Czyli 2.02.2020 - usuwamy z listy osoby, które nie zapłaciły.

pozdrawiam Krauzak

• 3 weeks later...
Posted
UWAGA!
Ostatnie dni aby się zapisać na zlot OPERACJA ZIMA!!
Ostatnia nasza informacja o tym, obiecujemy, że nie będziemy już więcej spamować :)

20.02.2020 zamykamy listy

Aktualnie na liście mamy 113 osób

ZAPISY przez formularz:
  • 3 weeks later...
Posted

OPERACJA Z.I.M.A. 2020 - podsumowanie od organizatora

Już poniedziałek. A sił dalej brakuje. Ostatni tydzień był wyzwaniem pod względem organizacyjnym i logistycznym. Jednak było warto. Naprawdę!

Wielkie dzięki dla wszystkich, którzy się pojawili, zagrali, integrowali i dobrze się bawili.
Moje (Krauzaka) osobiste założenia tej imprezy udało się spełnić na 97%. Mam nadzieję że wasze odczucia, nie odbiegają mocno od moich.

Plan zrobienia takiej imprezy miałem już kilka lat w głowie. Połączenie długiej gry sztabowej dzień + noc, w zimowych warunkach, z zapewnieniem ciepłego zaplecza noclegowo - sanitarnego, oraz planowanej imprezy integracyjnej.
Sporo osób mi odradzało i wróżyło porażkę, wiele podchodzio sceptycznie i nie podzielało mojego entuzjazmu. Więc sam musiałem wiele razy nad tym posiedzieć i pomyśleć czy przypadkiem,  tylko w mojej głowie to może wyglądać tak różowo. Pchała do przodu jedynie organizacja kolejnych Fedrunków, a raczej nowi i starzy znajomi, którzy z uśmiechem proponowali, że trzeba się kiedyś spotkać, zintegrować i pobawić. Jeśli trzeba, to trzeba! Jeśli się spotkać to z wszystkimi. Jeśli trzeba zorganizować, to kto jeśli nie osoba, która wie jak...Więc sam się wyznaczyłem palcem :)

Od października, powoli startowałem z tematem. Powoli bo w ramach Hammera chcieliśmy zakładać stowarzyszenie, jednak po rozmowach, planach i pozbieraniu doświadczenia od innych grup daliśmy sobie z tym na wstrzymanie. 
Lubliniec nie był pierwszą lokacją, o którą się starałem (organizacyjnie, mam ponad godzinę drogi z domu, więc nie było to miejsce nr1 na liście)
Dużym problemem okazało się znalezienie miejsca OFFGameowego ulokowane w pobliżu lasu (nawet stawiałem na to aby było w środku lasu, abyśmy w wypadku kiepskiej pogody, mogli kierować grupy w pobliże offgame, aby mogli pół godzinki w ciepłym i suchym zjeść i ruszać do boju. Problem okazała się wielkość (większość mogła przyjąć na sali imprezowej koło setki ludzi), kolejny problem baza noclegowa (wszelkie hufce i ośrodki letnie...są letnie i w zimie nieczynne i nieogrzewane), parking  i zaplecze również, po cenę i chęci właścicieli ww. Lubliniec był lokacją numer 3 a raczej 3 i 4. wcześniej sprawdzałem tereny i dogadywałem się w 2 innych miejscach. Dlaczego 3 i 4? Chciałem to organizować tam gdzie było 10lecie śląskiego ASG - czyli na Posmyku, jednak intensywność odpisywania na maile z prędkością, jeden na 2 tygodnie - mocno mnie zniechęciła. Oblacka Przystań była miejscem gdzie jechałem w ciemno, nie wiedząc co zastanę. Okazało się że jestem bardzo dobrze przyjęty na dzień dobry i mimo początkowych problemów z hotelem i zrozumieniem formy imprezy jaką chciałem zrobić - udało się dogadać wszystkie szczegóły, załatwić bazę noclegową na sali gimnastycznej - co było strzałem w dziesiątkę.
Potem zostało już tylko nadleśnictwo i kilka wycieczek tam, papierologia, telefony do nich co 2-3 dni przez półtora miesiąca (do połowy lutego) i “już” miałem umowę.

Wszystko to składało się na to, że startowaliśmy z informacjami dopiero w styczniu, z zapisami w połowie stycznia. Stanowczo za późno. Lista, która zapełniała się z prędkością ślimaczego spaceru, pomówienia o chęć zbicia fortuny na tym wydarzeniu, oraz zaliczki, kaucje i opłaty, które poniosłem. Przyprawiły mi kilka siwych włosów w brodzie ;)
Niezmiernie mnie cieszy, że udało się końcowo nazbierać fajną ilość ludzi. Udział w grze wzięło 115 ludzi. Razem z organizatorami mocne 120. Ogólny wcześniejszy zamysł imprezy na 200+ ludzi był trochę inny i z finansowych względów musiałem odpuścić kilka fajnych elementów i pomysłów, ale obiecuje je zastosować na następnej ZIMIE.

Co do samej gry:
Miałem przygotowane w terenie, 5 wielowątkowych zadań oraz jeszcze 3 czekały w kanciapie.
Wykonaliście 2 i to nie w całości. Lenie! 
Początkowa jebanka na H1 nie była planowana, okazało się, że jedna drużyna Matriony, skutecznie zatrzymała falę 3 drużyny Rebelii, które wg, planu miały zdobyć i przeszukać H1 a następnie się udać w pościg za sarkofagiem z ładunkami plutonu (w międzyczasie wchodząc w walkę z 2 nadchodzącymi drużynami Matriony. Planowana 1h na H1 - zmieniła się w prawie 4, jednak chyba to wam się podobało, bo przez 2 godziny, d-cy próbowali wysyłać drużyny poza H1 aby ruszyły w pościg za sarkofagiem, a te wolały krwawą jatkę ;)
Ekipa z sarkofagiem, okazała się wyjątkowo mobilna, zwrotna i pomysłowa. Skutecznie wychodząc z opresji przez wiele godzin gry. Na początku 1 ekipa pościgowa próbowała ich nieskutecznie dorwać. Potem były to 3 grupy…
 Nie będę robił za was raportu - czekam na wasze. 

Z informacji, które przekazaliście mi wszyscy, schodząc na koniec gry - bawiliście się dobrze, i o to nam właśnie chodziło!! 

Osobiście mam do was jedno “ale”. Przedmioty fabularne. Gra sztabowa to nie LARP!! Nie zbieramy wszystkie co znajdziemy.  Przyznam, że nie mówiłem o tym na odprawie, ale było to dla mnie taką oczywistością, że nawet nie przeszło mi przez myśl że muszę.
Skrzynki z amunicją jedna z ekip zabrała z miejsca i tak dobrze ukryła w lesie, że nie jestesmy w stanie ich znaleźć, mimo kilku godzin poszukiwań. Parawan, który był elementem zadania, robił za osłonę przed wiatrem dla jednej z ekip. O ile te przypadki nie były od razu monitorowane i nie zaburzyły gry w sposób “ciężki” to - dla mnie, dla sztabu i sporej ilości graczy - przypadek celowego zabrania klucza, zignorowania rozkazu aby go oddać, brak informacji o tym że nadal jest w kieszeni oraz dalsze złośliwe uśmieszki i zadowolenie po grze z tego czynu - jest karygodne. Sporo nad tym myśleliśmy i zdecydowaliśmy że Klub FAT, a głównie Zarazza otrzymuje oficjalną żółtą kartkę - Za CELOWE rozłożenie głównego zadania, które wprowadzało do kolejnych. Takie zachowanie to okazaniem braku szacunku dla organizatorów, dowódców i graczy (nie tylko tej gry, ale też z wizja na inne). Spowodowało spory niesmak u graczy - którzy w 30 szukali klucza w promieniu 20m, tracąc sporo czasu, chęci i humoru (gdybyśmy chociaż widzieli o tym że Zarazza postanowił mieć wszystko w czterech literach, moglibyśmy zareagować wcześniej i moderować płynnie grę. unikając niepotrzebnych złych wrażeń) 

Chciałbym podziękować wszystkim, za wspaniałą atmosferę, uśmiech na twarzach i chęć przybycia. Za dzielne brnięcie przez bagna i wodę w niesprzyjających warunkach pogodowych oraz za godziny rozmów, opowieści i śmiechu w ramach integracji. Dajecie mi sporego kopa do organizacji kolejnych imprez!

Szczególnie podziękowania dla:
- Ekipy organizacyjnej, która pomogła mi ogarnąć wszystko przed, po i w trakcie imprezy.
- Dowódców stron Matt Po i Dariusz Mikołajczyk - którzy zostali siła wyciągnięci do tego (bali się odmówić, czemu się nie dziwię :D)
- Dowódców wszystkich plutonów, którzy doskonale wykonywali swoją robotę
- Sponsorów Koral Electronics i SoldiersASG za przedmioty, które przekazali na nagrody w konkursie, który trwa i czekamy na wasze relacje
- Logana( Szymon Kamiński) , który pojawił sie na imprezie z ramienia WMASG.com, pobiegał nie tylko z repliką, ale również z aparatem
- Dla ludzi i firm z Oblacka Przystań i slowdownmum.pl, które obdarzyły mnie zaufaniem i czekały na ostatni moment z zamówieniem i dogrywaniem końcowych warunków.
- Dla graficzki Justyna Stefaniak za pracę na ”cito” w swoim wolnym czasie (i to nie tylko ZIMA ale również  Fedrunkowe grafiki)
- Wszystkich tych, o których zapomniałem pisząc, ten tekst ale pamiętam o ich wkładzie!

Wielkie Dzięki!!
Pozdrawia Krauzak wraz z Hammer ASG team - Śląsk

ps: 06.02.2021r - tak wstępnie :)
ps2: sala ma być wyremontowana….ale nadal dostępna! :)