SturmFJ Posted May 19, 2019 Report Posted May 19, 2019 Cześć i czołem, szybkie pytanko - czy ktoś z Was miał może styczność albo użytkował Walthera P38 produkcji WE? W internecie skąpo na jego temat (reckę Neo35, jak i jego samego, pomijam), a jestem ciekaw jaką wartość ów pistole przedstawia: standard WE, czy może jednak jest trochę lepiej (albo gorzej)? Quote
SikorPL Posted May 20, 2019 Report Posted May 20, 2019 Miałem 3 na raz WE, Maruzen plastik i Maruzen Black Metal. W skrócie: najlepiej wygląda Maruzen plastik (Black Metal to też plastik tylko błyszczący). WE to trochę stali i głównie ZnAl albo coś podobnego ale bez żadnych oznaczeń. I jest tylko nieco cięższy niż Maruzeny. Nie chronowałem ale zasięg i celność podobne ze wskazaniem na Maruzena ok 20 max 25 m w sylwetkę ale pierwszymi kulkami. Jakość wykonania znacznie lepsza u Maruzena. Zabezpieczanie i deckoking zupełnie różne, nie wiem jak w oryginale ale lepiej to działa w Maruzenie. Środek podobny, dla mnie WE to kopia Maruzena (ale ekspertem nie jestem). Magazynki no największa qpa niestety :-( Wąskie i przyjmują mało gazu, albo mam pecha albo to technologiczny syf bo z żadnego nie da się wystrzelić wszystkich kulek w magi WE 14 a Maruzenie 12. Generalnie piękna broń, ale skuteczność GG znacznie mniejsza niż CO2. Quote
SturmFJ Posted May 20, 2019 Author Report Posted May 20, 2019 Maruzeny w kolekcji mam obydwa ("41" kupiony jeszcze od Sepp'a circa 2011 r., dzielnie się trzyma), faktycznie cudeńka - zwłaszcza jak porówna się je z orgo egzemplarzem, piękna sprawa z zewnątrz, jak i w środku. Problem w tym, że kolejne sztuki kupowane "do boju" szlag trafia mniej więcej po roku-dwóch tyrania w polu i powoli taki biznes przestaje mi się opłacać XD Ale fajnie że napisałeś, po recce Neo myślałem, że ten WE to jakiś chłam najgorszy, ale Neo jest "specyficzny" - a skoro parametry strzelania, mówisz, podobne, to brzmi obiecująco. Co do magów to rzuć okiem (mówię o Maruzenie) czy może nie uciekła przypadkiem sprężynka wspomagająca powrót górnego zaworu w położenie nominalne - widać ją od góry, przez okno w uszczelce, którym gaz podawany jest z maga do pistoletu. Jeśli jej nie ma, to możliwe że gaz cichutko ucieka z górnego zaworu, kiedyś mnie taki pech w jednym magu spotkał. Quote
Recommended Posts