Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam od jakiegoś czasu chciałbym zrobić tuning na mojej m4 od APS( na dmr 530- 550fps) i wybrałem:

Głowica tłoka powerful airproof (Slong Airsoft)

zestaw dystenserów poprawiący lot kulki (Big Dragon)

listwa dosyłacza v2 z poliwęglanu (POINT)

długi silnik do not stop motor (SLONG AIRSOFT)  z osią silnika typu 0

sprężyna m150 (GUARDER)

gumka hop-up 80°(AIMTOP)

lufa precyzyjna do m4 6.01 410mm (ACTIONARMY)

cylinder 100% (SLONG AIRSOFT)

super doszczelniona głowica cylindra (SLONG AIRSOFT)

Tłok Quantum z zebami pokrytymi tytanem (MODIFY)

Prosiłbym o waszą opinię na ten temat oraz czy wiecie jakie zębatki były by odpowiednie do tego tuningu by pasowały z tłokiem i silnkiem oraz mogły wytrzymać?

Posted

Nie jestem super znawcą części, ale wypowiem się z moich doświadczeń:

Głowica tłoka - Ultimate POM - szczelna, lekka (mniejsze obciążenie na szkielet) bardzo porządnie wykonana

Dystansery i gumki hopa - polecam Maple leaf Macaron (twardość do wyboru) i dystanser omega, raczej łatwo to uszczelnić i daje wymierne korzyści w stosunku do standardowych, nawet polecanych gumek (systema, G&G), ale z gumką nie ma reguły, w jednej m4 musiałem przycinać kołnierz bo nie podawało kulek ale działa bardzo dobrze.

Listwa dosyłacza - czy jest sens wymiany jak działa?

Silnik - nie znam tego co proponujesz, ja osobiście polecam Elementa Ultra Torque. Jak masz duży budżet to są jeszcze lepsze silniki.

Sprężyna - ja nie używam Guarderów bo coś nie mogę trafić na te magiczne... ale ludzie używają i są zadowoleni. Osobiście wolę wsadzić tanie SHS, na podwójnym łożyskowaniu ubije się z 30 fps i potem powinno już trzymać, na pojedynczym m150 powinno wyjśc 540-550 fps docelowo.

Lufa - tu bym się zastanowił nad dłuższą lufą jak to ma być DMR, i celował raczej w Prometheusa czy PDI. Nie wiem jaki masz budżet, z tańszych to Madbull Stellbull podobno jest ok.

Cylinder - typ 0 raczej za duży do takiej lufy, typ 1 max. Do dłuższej lufy może być. W rzeczywistości ma marginalne znaczenie na działanie repliki, grunt żeby był gładki. 

Głowica cylindra - osobiście wolałbym aluminiową do takich fps, firma drugorzędna, byleby miała porządny zderzak i była szczelna, a prowadnica dyszy pasowała do dyszy.

Tłok - Quantum jest mocny, mam i polecam, ale to może trochę overkill cenowy. Niebieski SHS z 14 stalowymi zębami z dobrym AOE też powinien dać radę.

Zębatki - czarne SHS dają radę, przełożenie do wyboru, ale raczej nie brałbym mniej niż 18:1.

Pomyśl jeszcze o doszczelnionej dyszy, chyba że ta co jest zamontowana jest dobra i o kabelkach/prostym mosfecie.

Nie znam trwałości GB replik APS, być może, że nie wytrzyma takich fps. Na głowicę cylindra można nakleić Sorbopad, to trochę zniweluje uderzenia. 

I w ogóle przemyśl budowanie DMR ze zwykłej M4. Na lokalnych strzelankach w niedzielę ok. Ale większe imprezy przeważnie wymagają repliki karabinu DMR (m14, SR25) w celu dopuszczenia tak wysokich fps. Sam mam DMR z G36 i nie za często jest użytkowana :D

Pozdrawiam