FENN Posted August 31, 2018 Report Posted August 31, 2018 Witam, Jako początkujący zastanawia i nurtuje mnie jeden temat jak chodzi o naboje CO2. Wiem, że w mojej replice jeden nabój starczy na około 2 magazynki ( 2 , nie raz więcej) . Moje pytania brzmią 1. Czy temperatura ma wpływ na wydajność naboju? każdy i tak ma 12g więc z czego wynika że nie raz wystrzeli się 60 kulek a nie raz 75 ? 2. Jak odpowiednio zarządzać nabojami w magazynku? Czy jeśli zakładam że jeden nabój starczy na trochę więcej niż 2 magazynki to powinienem wymieniać go zawsze co 2 doładowanie? Boje się sytuacji w której będę miał 3 magazynki z końcówką gazu, a z załadowanymi kulkami. 3. Zastanawiałem się też jak przenosić takie naboje. Najlepszy pomysł jaki mi przyszedl do glowy to jakaś podłużna zamykana ładownica w środku której będę miał coś na kształ gumowych pasków na naboje do shotguna. Bardzo prosiłbym doświadczonych kolegów o pomoc! :) dzięki, FENN Quote
omonon Posted August 31, 2018 Report Posted August 31, 2018 1. Tak. Z praw fizyki. Zimniejszy gaz to niższe ciśnienie oraz tendencja do plucia śniegiem (bo to CO2). A gaz zimniejszy robi się nie tylko od temperatury otoczenia ale też od strzelania szybkiego. Ogólnie- temperatura ma bardzo duży wpływ. 2. Jeśli się boisz to wymieniaj na nowe kapsuły spuszczając to co zostało w poprzedniej. 3. To jest twoja boczna czy główna? Bo jak boczna to... po jednym naboju w magu, łącznie powiedzmy 3 magi i tyle, po prostu więcej nie nosić. Quote
FENN Posted August 31, 2018 Author Report Posted August 31, 2018 Lubię biegać na cqb z pistoletem dlatego jest to moja główna aktualnie. Quote
FENN Posted August 31, 2018 Author Report Posted August 31, 2018 a zapytam jeszcze - nie jest to niebezpieczne gdy chce odkręcic nabój w którym jest jeszcze troche gazu ? Quote
omonon Posted August 31, 2018 Report Posted August 31, 2018 Nie. Posyczy, schłodzi się i tyle. Możesz też spuścić gaz zaworem ale polecam raczej odkręcać cały nabój, nie zamrażasz tak uszczelek. Odkręcasz i wywalasz, nie trzymasz w magu aż się wysyczy :D, własnie, żeby oszczędzić zaworowi przepływu bardzo zimnego gazu. Potem na takim zimnym magu się jeszcze wilgoć skrapla... Quote
FENN Posted August 31, 2018 Author Report Posted August 31, 2018 1 godzinę temu, omonon napisał: Nie. Posyczy, schłodzi się i tyle. Możesz też spuścić gaz zaworem ale polecam raczej odkręcać cały nabój, nie zamrażasz tak uszczelek. Odkręcasz i wywalasz, nie trzymasz w magu aż się wysyczy :D, własnie, żeby oszczędzić zaworowi przepływu bardzo zimnego gazu. Potem na takim zimnym magu się jeszcze wilgoć skrapla... Dziękuje za pomoc! :) wiem już co chciałem. Quote
Recommended Posts