Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• Replies 255
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Nie wiem o jakie ciężarki chodzi :P

a preckę możesz wstawić, pewnie zauważyłeś że lufa wewnętrzna sięga do 14 cm od wylotu lufy patrząc; więc nie jest długa. Można wstawić preckę dłuższą, tylko pytanie, czy w replice za 120zł warto wstawiać lufę za 100zł? ;)

Posted (edited)

Witam.ja również przymierzam się do tego guna i moje pytania sa nastepujące:

Czy można go posmarowac bez rozkręcania?Tj.Czy pierwsza kulka w smarze wystarczy?

Czy komus jescze odłamał się ten pazur od ładowania?jeżeli tak to czy to wymienią na gwarancji.

I czy strzela dobrze bez tuningu,itp, albowiem złotą rączką nie jestem...

I jak się go rozkręca?

A i czy do magazynka pasuje ta szybkoładowalnica(taka strzykawka)bo mam teraz shota DE i nie mam tej ładowajnicy i się pociąć przy ładowaniu można...

Edited by obrzyn
Posted

Dzisiaj miałem go w rękach i :

- Ludzie pisali dziwne rzeczy o pazurze ładowania, dementuję plotki. Jest b. solidny i nie ma prawa się odłamać.

- Strzela dobrze, choć gdyby miał dłuższą lufę... W każdym razie daje radę.

A na resztę pytań musi ci odpowiedzieć właściciel jakiegoś...

Posted

http://www.military.pl/?prod=10478&cat=213

Kup ją od razu, inaczej będziesz wciskał kulki po kolei co nie jest szybkie i łatwe...

Pazur jest bardzo solidny, trzeba mieć talent żeby go złamać.

Z 30 metrów można spokojnie trafić w człowieka

A z resztą, co się będę znów wysilał :wink: na poprzedniej stronie masz moje posty w których są wszystkie odpowiedzi... tak trudno zobaczyć? To nie boli !

• 3 weeks later...
Posted

Witam !

Jestem szczęśliwym posiadaczem Famas'a od CeberGun'a już jakieś 3 miesiące i jeśli miałbym wystawiać ocenę w skali 1/10 to dałbym spokojnie 9 (oczywiście jak za taką cenę, bo replikę kupiłem za 120 zł).

Jego wady to:

- Krótka lufa wewnętrzna (nawet bardzo). Można dorobić samemu i tym samym zwiększyć ciut zasięg i celność.

- Końcówka lufy zewnętrznej (nie wiem jak to nazwać, ale to ten element przykręcany) jest z ABS'u i dlatego łatwo to ułamać. Mi się jeszcze nie udało i raczej ciężko to zrobić, ale jak ktoś walnie w drzewo to pękniecie murowane. Trzeba pamiętać, żeby po walce to wykręcić na czas transportu (przynajmniej ja tak robię).

- Ciężkie celowanie na bliskich dystansach (poniżej 10m). Można wyczuć gun'a, ale na początku to kłopotliwe trochę.

Zalety:

- Ładny :).

- Jak na sprężynę za te pieniądze to ma super wagę - około 2 kg.

- Magazynek na około 45 kulek.

- Bardzo dobrze wyważony. Jak ktoś ma tendencję do akcji typu "Rambo" to może strzelać z jednej ręki :).

- Wygodny.

- Dobre elementy celownicze. Można dosyć precyzyjnie celować do 30-35 m (bez wiatru).

- Mimo że to sprężyna i tak dużo osób chce go potrzymać ;).

- Zasięg skuteczny to tak około 30-35m. Później kulka robi różne wygibasy, ale trafić jeszcze można :).

- Świetne przeładowywanie. W jednej ze strzelanek koledzy z przeciwnej drużyny myśleli, że mam AEG'a i strzelam na semiauto :D.

- Tani.

- Dobrze wykonany. Mimo, że z ABS'u to nic nie trzeszczy.

Polecam początkującym!

PS

Kumpel jakiś czas temu też kupił tego Famas'a i wrażenia podobne do moich.

Posted

Ten gwint od tłumika płomienia jest bardzo kruchy. Mi się ułamał w dziwnych okolicznościach, szedłem z Famasem na plecach, chrupnął i tłumik z gwintem na ziemi....

Posted

Cholerka...Czyli nikt go jescze nie rozkręcał?Bo silikonowym to raczej bebechów się popsuć nie da:>?Czy sie mylę?

Ja rozkręcałem. Nie da sie tego popsuć, jest niemal pancerne.

http://www.military.pl/?prod=10478&cat=213

Kup ją od razu, inaczej będziesz wciskał kulki po kolei co nie jest szybkie i łatwe...

W sumie, to np. ja dostałem w zestawie taką szybkoładowarke w prostszej wersji = taka rurka + pręcik i używam go do midcapów teraz w aeg'u :P

Chociaż ta szybkoładowarka to dobry zakup, napewno Ci się jeszcze przyda jak opchniesz famasa.

Posted

Myśle, że ta strzykawa jest przydatna ale nie tak bardzo. Strzelając się z kolegami po lesie moge stwierdzić, że magazynek(43)kulki wystarczy na 2 spore akcje czy jak kto woli rundy. Aha wracając do strzykawy to jest dobra jak masz np. 2-3 magazynki do załadowania.

Jeśli chodzi o famasa to radzę uważać na lufę bo 2 z 9 famasów u nas w zespole już jej nie ma...

Posted

Szybkoładowarkę do Famasa i tak się opłaca kupić, nawet jak nie ładuje się w boju. Ta rurka z kijkiem plastikowym to sie nadaje o kant d..y roztrzaskać.

Posted

No to miałem dzisiaj akcje z rozkręcaniem Famas'a, ale od początku :).

Jechaliśmy z ekipą na spotkanie wewnętrzne. Wszyscy nagrzani, pogoda super, zero wiatru, słonko świeci. Byłem przygotowany do wyjazdu już o 13 (na 14 byliśmy umówieni) i tak o 13:40 pomyślałem, że strzelę sobie do rynny w celach treningowych ;). Wyjmuje Famas'a z pudełka, chwytam w łapki, przymierzam się do strzału, załadowuje... yyy... nie mogę załadować. Sprawdzam spust, a ten napięty na maxa. Zero możliwości strzału. Myślę co to może być, a tu nagle sruu... replika wystrzeliła. Jedna kulka wyleciała, druga rozpadła się w środku. Zostały tam od poprzedniej walki (bo zawsze 2 zostaną, chyba, że przeładowuje się trzymając broń w pionie). Nie mam pojęcia kto mi załadował guna i jak to sie stało, ale stało się.

Po tym wystrzale, nie mogłem załadować kulki. Coś się w środku rozsypało. 15 min przed wyjazdem zacząłem rozkręcać replikę. Największy problem miałem ze śrubkami, których było full. W środku konstrukcja prosta. Pozbierałem resztki kulki. Powkładałem elementy które jakoś wypadły (nie wiem jak), skręciłem wszystko i Famas strzela dalej.

No i teraz pytanie, czy jeśli sprężyna była napięta przez około tydzień to już do wymiany się nadaje ? Bo mam wrażenie, że osiągi broni spadły. Strzelać strzela, ale zasięg mniejszy.

W najbliższym czasie będę próbował przedłużyć lufę i coś tam jeszcze porobić. Wrzucę zdjęcia jak będą chętni.

Pozdrawiam

Posted

Jeżeli czujesz zmianę mocy i zasięgu to możesz zmienić ale ja bym osobiście zaczekał bo sprężyna w jakimś stopniu się rozciągnie (oczywiście nie wróci do stanu poprzedniego). Nie będzie to dużo ale zawsze coś :-P

Posted

Famasa posiadam od niedawna, ale niestety już udało mi się ułamać tłumik płomienia. Na pierwszej strzelance! :(

Nie wiecie czy da się coś z tym zrobić?

Wogóle to okolicznosci tego zdarzenia bezprecedensowe chyba - szedłem z Famasem przewieszonym przez plecy, mocowanie od paska 'wyskoczyło' i replika na ziemi, w dwóch częściach :(

Jedyny plus akcji to zwycięstwo teamu, karabin naprawdę sprawdza sie bardzo dobrze - wygodne przeładowanie, dobry zasięg i celność(na 0.2, bo przy 0.12 po przeleceniu 5m zamiast kulki mamy 'misję na marsa' ;) )

W sumie chyba warto było go kupić.

Zobaczymy, jak się będzie dalej sprawował

Posted

...Nie wiecie czy da się coś z tym zrobić?...

A co chcesz z tym zrobić ? Skleić ? Załączył byś jakieś foto (dokładniejsze) i dokładniejszy komentarz, co chcesz z nim zrobi... ;-)

Posted

No generalnie to mi właśnie o sklejenie chodziło ;)

Fotki nie mogę zamieścić, ale łatwo jest to sobie wyobrazić - po prostu Famas bez tłumika ;)

Złamał się cały gwint i nie wiem czy jest wogóle sens to kleić i czy się bedzie trzymało. Ew. myślałem żeby to wzmocnić jakimś elementem metalowym, tylko tam nie bardzo jest jak...

Posted

Sklejanie nie ma sensu, od razu nie pozostawię ci złudzeń. ;-) Nie będzie się to trzymać a nawet jeśli to będzie bardziej łamliwe niż zapałka. Takie jest moje zdanie.

A co do wzmocnienie elementem metalowym to faktycznie nie ma gdzie...

Pozdrawiam!

• 3 weeks later...