rilian Posted November 11, 2005 Report Posted November 11, 2005 mam famasa juz troche. nie moge powiedziec zlego o nim slowa. ...no moze poza tym ze faktycznie ma 'troche' plastikowy wyglad. Moj magazynek dziala bez zarzutu. zasieg jest porownywalny z elektrykami i spokojnie mozna sie z nimi strzelac. ma bardzo wygodny ksztalt (rzucajac sie na ziemie nie wylamujesz sobie magazynka). jest solidny (przy takim ksztalcie w zasadzie moze sie odlamac tylko lufa, ktora zreszta jest 'sztuczna' i nie wplywa na strzelanie). ma bardzo poreczne przeladowanie (duzy jezyk ulatwia przeladowanie), a umieszczenie go pod uchwytem pozwala przeladowywac i strzelac nie przerywajac celowania, co daje spora szybkostrzelnosc. niestety celownik jest troche malo dokladny (szczerbinka ma postac po prostu dziurki, przez co ciezko wyczuc gdzie jest jej srodek i zgrac z nim muszke). na szczescie replika ma dodatkowa szyne na gorze, ktora pozwala zamontowac jakis kolimatorek:) nie polecam strzelac z kulek 0,12. przy kulkach 0,2 zasieg wzrasta o ok. 150%.. Ktos z was moze probowal czy pasuja do famasa magazynki od jakiejs innej spluwki, ktore mozna kupic osobno bez broni, bo 45 naboi to troche malo, a do famasa magazynkow przynajmniej na razie sie nie dostanie:/? Quote
Najemnik91 Posted November 13, 2005 Report Posted November 13, 2005 Czyli podsumujmy to wszystko : Opłaca sie go kupic dla nowincjusza np na pierwszy karabin ?? (patrząc na cene i zasięg) Quote
_Misza_ Posted November 13, 2005 Report Posted November 13, 2005 Moim zdaniem , nie . Klamki z TM lub ta strzelba. Quote
jackobi Posted November 13, 2005 Report Posted November 13, 2005 Ja bym sie nawet bardziej przychylal do klamki :) jak kiedys kupisz cos lepszego to klamka bedzie dobra na bron boczna :) a strzelby przy pasie/udzie nosic nie bedziesz :] Quote
Jayhawk Posted November 13, 2005 Report Posted November 13, 2005 ktostam narzekał że juz nie ma F1 FA-MAS na military.pl http://www.allegro.pl/show_item.php?item=71171690 139zł Kup Teraz Quote
azziz Posted November 21, 2005 Report Posted November 21, 2005 W opisie tego strzelacza jest ze ma jakieś metalowe części... moze ktoś powiedzieć jakie?... opócz śróbek oczywiście :D Np. lufa? Quote
Grey Fox Posted November 23, 2005 Report Posted November 23, 2005 lufa wew, śrubki, sprężyny, prowadnica sprężyny powrotnej pazura naciagu, u mnie pazur naciągu, ciężarki, piny mocujące, zaczepy na pas nośny (z tyłu) i tyle... Quote
mig Posted December 19, 2005 Report Posted December 19, 2005 No minęło troszeczke czasu, czy może komuś się FAMAS zepsuł na amen? ;) A jak nie to jak się sprawuje? Gdyby któryś z posiadaczy mógł opisać byłbym wdzięczny. Quote
666666 Posted December 19, 2005 Report Posted December 19, 2005 A ja muszę Wam powiedzieć że mam Famasa juz dwa miesiące i nic się w nim nie psuje!Prawda że w kolbie cos lata ale nie przeszkadza to zbytnio w zabawie!Ta broń ma naprawde bardzo dobry zasięg!!Jest nawet dosyć ciężka a jednym z jej minusów jest tylko plastikowy wygląd!No i może fakt że ciężko dokupić dodatkowe magazynki! Mam prośbę!!!Jak ktoś wie jak i gdzie mozna kupic magazynki do tego Famasa to proszę o kontakt!!Polecam broń początkującym jak i ludziom którzy chcą mieć broń dobra na elektryki!!!! :wink: Broń naprawdę super polecam!I co za cena!!! [ Dodano: 19 Gru 2005 17:10 ] Tak magazynek naprawdę mieści 40-45 kulek!!!!Ale niestety ładuje sie go jak muszkiet więc przydałoby sie kilka dodatkowych magazynków!! :wink: Quote
ac1987 Posted December 20, 2005 Report Posted December 20, 2005 Po co kilka magow ? Wystarczy szybkoladowacz. O ile wiem sa na allegro po ok. 20 zl. Pozatym osiagi famasa zima strzasznie slabna. A lepsza bronia przeciw elektrykom bylaby niekwestionowana MP5. :| Quote
troll30 Posted December 30, 2005 Report Posted December 30, 2005 ac1987 MP5 jest dla ludzi któży naoglądali sie filmów o anty terrorystach. Poza tym ma krutką lufe iprzez co słaby zasięg i celność. Jest niewiele lepsza od M16 z Wella (Mp5-bardziej celna). Famasa oglądałem też jest krutki ale bul pul (czy jakoś podobnie) sprawia że lufa jest dość dłud, a w takiej Mp5 połowa karabinu to kolba. :twisted: A co do magów to sie zgodze ja mam na 22 BB i mi starcz. Quote
Grey Fox Posted December 30, 2005 Report Posted December 30, 2005 Witam Troll30, zważ na swoje pismo... Poza tym ten układ (magazynek za uchwytem) to bull-pup, po Polsku zwany "bezkolbowym". W magazynku mieści się 45 kulek. A to że jedni lubią serie MP5 to tylko gust i upodobanie. Mnie się FA-MAS podobał i nie chciałem żadnej Mp5 czy M4. Uparłem się na FA-MASie i się nie zawiodłem. Ac1987, ten FA-MAS ma większy zasięg przy dobrym skupieniu od MP5A3 Marui - sprawdzone. Owszem osiągi słabną w zimie... ale nie tylko w FA-MASie, słabną we wszystkich replikach - nie tylko sprężynowych. A zapasowe magi się przydają, bo różne sytuacje na "polu walki" się dzieją :wink: . Pozdrawiam [ Dodano: Pią Gru 30, 2005 10:55 pm ] A co do latających elementów w "kolbie" to na pewno nadlewka kleju. trzeba rozkręcić i inaczej te ciężarki zamocować - polecam izolke. Quote
gekon Posted January 17, 2006 Report Posted January 17, 2006 witam ogromne thx za opisanie tego karabinku :D jestem początkującym żołnierzem,a potencjalnie FAMAS byłby moją pierwszą bronią,więc stąd moje pytania: 1.Czy FAMAS jest dobry dla początkujących? 2.Gdzie znajduje się tak w ogole naciąg?tzn czy naciąganie nie przeszkadza zbytnio w oddawaniu strzałów? 3.Czy naprawdę trudno jest włożyc magazynek? to narazie wszystkie moje pytania,dzięki z góry z odpowiedz :) Quote
Czlowiek Posted January 18, 2006 Report Posted January 18, 2006 U nas w ekipie były 4 famasy teraz wszystkie oprócz jednego rozsypywały się co grę jeden kumpel nie wytrzymał i kupił sobie coś nowego moim zdaniem patrząc na famasa nie widzę jakiś nadzwyczajnych mocy w tej replice jest pospolita a jak ktoś nie u mi się obsługiwać bronią to ją rozwali po tygodniu. Ja mam Sig Sauer 552 i nie zamienię go na nic innego zawsze działa ani razu mnie jeszcze nie zawiódł. Quote
maxavelli Posted January 18, 2006 Report Posted January 18, 2006 Z relacji Grey Fox'a (via komunikator) mozna wnioskowac, ze FAMAS DE niewiele (jesli w ogole) rozni sie od FAMASa CG - no moze poza oznaczeniami producenta, w tym pierwszym dostaniecie orzelki na body (zupelnie za darmo ;-)!). Ja bym zaryzykowal kupno tego DE i gdy tylko odloze troche kasy po tuningu M4 na pewno to przetestuje - 100 zl za sprezyne, to sugeruje juz nienajgorsza jakosc! FAMAS moim zdaniem jest bronia dobra dla poczatkujacych - sprezyna uczy szacunku do pozostalej w magazynku amunicji. Majac AEG siejesz pociski jak cukierki i gdy po jakims czasie dostajesz do rak sprezyne lapie Cie glupawka i nie umiesz sie z nia obchodzic... FAMA jest ladny, ma oryginalny ksztalt i dla mnie jest wyjatkowy. No i byl w MGS - a to jego duza zaleta ;-)! Quote
Ghosty Posted March 11, 2006 Report Posted March 11, 2006 a który Famas jest lepszy ten z military.pl, czy ten a allegro - http://allegro.pl/item90731668_famas_m46p_...storii_asg.html słyszałem że to jest to samo, a kupujac z military.pl przepłaca się 50zł... Quote
troll30 Posted March 11, 2006 Report Posted March 11, 2006 Pytanie do użytkowników Famasów :?: Czy ma on większy zasięg i lepszą celność niż M16 CG. Prosze o porównanie i jeszcze jedno pytanie czy ta broń moze być używana przez osoby wysokie-190cm (wiem wszystko można tylko chodzi mi o wygodę i funkcjonalność). Quote
Zgedi Posted March 11, 2006 Report Posted March 11, 2006 Wzrost raczej nie ma tu nic do rzeczy.Mi przy 186 calkowicie odpowiada.Zapewne chodzilo koledze o zasieg ramion, pod tym wzgledem to kazda bron jest dla mnie za krotka :P Quote
Sco0bY Posted March 11, 2006 Report Posted March 11, 2006 Ja mam 156 i mi odpowiada :D Ja mmam Double Eagle i juz mi sie szyna od raczki mi sie odlamala :D Ale i tak mi nie pasowalo teraz wyglada jak ten z CSa :D Quote
leszczy Posted April 3, 2006 Report Posted April 3, 2006 A widział ktoś zapasowe magazynki do tego guna, bo ja w żadnym sklepie ich nie widziałem :( Quote
Grey Fox Posted April 6, 2006 Report Posted April 6, 2006 Spostrzeżenie użytkownika: Zabawka się "dotarła" i już nie mam tego mega rewelacyjnego zasięgu maksymalnego 50metrów... Zasięg spadł po pół roku użytkowania i maksymalnie wynosi 38metrów. Skutecznie 31metrów. Pozdro Quote
Grey Fox Posted May 17, 2006 Report Posted May 17, 2006 Czas na jakieś wnioski po ponad półrocznym użytkowaniu FA-MAS'a: - nie sypnął mi się na amen. - w zimie osiągi osłabły ale o wiele mniej niż np. w Mp5A3 TMu. - po naprawie naciągu niesamowicie niezawodny. - nie lubie tego magazynka! - kolimator sporo pomaga - kocham z nim chodzić :) - uszczelnijcie sobie głowice tłoka oraz system BAX-lufa dodaje sporo na osiągach - jeśli pazur naciągu jeszcze Wam nie pękł radze na wszelki wypadek wlać "do niego" klej o nazwie "ANSERCOLL PUR" - korzystajcie z kulek Gold Fire bądź Tokyo Marui - najlepszy zasięg i prędkość - cieszcie się nim :P Pozdrawiam. Postuluje do Pana Screamer17 żeby poprawił swojego posta. Quote
Yahalom Posted June 2, 2006 Report Posted June 2, 2006 Pytanie Czy to to samo :mrgreen: http://www.air-soft-gun.pl/index.php?str=p...t&product_id=40 Quote
SoH Jasio Posted June 2, 2006 Report Posted June 2, 2006 Pewnie to samo ale pisze ze w magu 20 kulek,a wchodzi 44 :) Ale napewno to to samo. Jest ktoś chce kupic to zapraszam tutaj : Do komisu a nie reklamy na forum - Medi. :D Quote
Recommended Posts