Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Chciałbym się dowiedzieć jakie okulary ochronne lepiej kupić:

bezbarwne czy przyciemniane?

P.S. konkretnie to zastanawiam się nad okularami Uvex X-One i nie wiem, którą wersję wybrać.

Posted

Konkretnie, to do ASG kup gogle. Powie Ci to każdy, któremu kulka dostała się pod okulary. U nas już kilka takich przypadków było. Jeden zaowocował nawet zabawną ofertą w komisie "kupię dobre gogle. SZYBKO!". A dobre gogle UVEXa kupisz za jakieś 60zł.

Tak, wiem - masa ludzi biega w okularach i żyje. Powtórzę jednak to co się tutaj przewijało wiele razy - oczy nie odrastają.

Szybka - moim zdaniem bezbarwna.

Ciemna będzie Cię wkurzać w budynkach, zacienionych miejscach itp.

-

Posted

W okularach Uvexa (Ivo) używam czarnej. Nie przyciemnia obrazu tak jakby sie wydawało (nie wiem jak to się nazywa... polaryzacja?). Swobodnie można biegać w nawewt ciemnych pomieszczeniach (a z latarka i w piwnicy). Dla mnie ma tą zaletę że oczy męczą mi się o wiele wolniej (normalnie nosze okluary korekcyjnie). I po ostatnie ... wole szybkę czarną gdyż na wiekszych impreazach pstryka się sporo fotek ... wole być w ciemnych okularkach :)

W okularach Ivo ciemna (czarna) szybka ma poważną wadę - brak wersji z antifogiem. Co w niektórych sytuacjach się przydaje ... Potrafię zaparować Ivo z antifogirm jak mało kto :D a przetrzeć nie można (oczywiscie w bezpiecznych warukach). Ciemne można bez problemu :)

Posted

Panowie, jak dla mnie samo pytanie jest głupawe. Tak jak już przedmówca zauważył, ciemne szkła będą pogarszały widoczność w ciemnych pomieszczeniach, oraz wieczorem. Są dobre moim zdaniem tylko w słoneczne dni, albo w cqb jeśli wchodzisz z flashbangiem, co w asg się raczej nie zdarza. Lepiej kupić okulary z wymienymi szkłami, będą bardziej uniwersalne.

Posted

temat okularów wraca jak bumerang - ale to dobrze, bezpieczeństwo über alles.

ja używam:

1) Gogle Uvex Ultrasonic - białe

2) Okulary Galileo Raptor - czarne przyciemniane

3) Okulary z Tajguna - żółte rozjaśniające

w 95% przypadków używam gogli - najmniej parują z tych trzech i są najpewniejsze (certyfikat B na 120 m/s i brak szczelin przez które może wpaść kulka).

Przyciemniane przydają się rzadko - nie tylko w budynkach, w lesie między drzewami też jest ciemniej niż na otwartej przestrzeni, słońce nie razi bezpośrednio. Gdy zapada zmrok idealne są żółte (za to na słońcu nie da się w nich wytrzymać).

Jeśli koniecznie chcesz mieć jedne uniwersalne, polecam bezbarwne (białe), jeśli będziesz miał czapkę z daszkiem lub boonie hata, to daszek lub rondo ochroni Cię przed słońcem wystarczająco, a gdy zacznie szarzeć będziesz widział normalnie.

Jeśli koniecznie chcesz mieć przyciemniane, to rzeczywiście Uvexy i-vo przyciemniają chyba najmniej, da się jeszcze w nich działać w ciemniejszych warunkach (Galileo Raptor przyciemniają bardziej).

Posted

Mój typ- bezbarwne...tak jak wspominali przedmówcy.

P.S.: KRA Wukasz- Polaryzacja polega na zmianie rozkładu ładunków elektrycznych w obrębie atomu lub cząsteczki na skutek odzdziaływania z zewnętrznym polem elektrostatycznym. -Ma to więc związek raczej z elektrostatyką i fizyką.

Posted

Oraz z optyką... wpisz w google polaryzacja światła (zresztą jak mówiłem nie wiem jakie to zjawisko że obcina tylko część światła choć szkiełko ciemne - strzelałem)

Posted

Uvex Hawk.

- biale

- czarne

- zolte

I masz po problemie. 219zl. Mam takie od ponad roku. Uzywam do wszystkiego ASG, rower, samochod (tutaj chyba najwiecej bo i duzo jezdze (te jedyne 6500km miesiecznie ;-) )).

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...