Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam.

Pytanie proste i krótkie:

- Czy możliwe jest zrobienie bursta zamiast full auto ?

Bo troche denerwuje mnie że nie ma m16 z burstem... każda ma auto chociarz wszystkie a2 i a4 powinny miec tą własnie opcje.

Jeżeli ktoś wie jak zrobi bursta naprawde będe wdzięczny.

Posted

Nie dam Ci dokładnego przepisu. Podpowiem, że bursta miały dwa pierwsze SIGi z Marui (552 już nie ma), o ile kojarzę było to rozwiązanie elektroniczne, więc teoretycznie dałoby się je zastosować w każdym innym elektryku. Szukaj informacji w tym kierunku...

-

Posted

Generalnie sprawe selekcji typu ognia mogliby wreszcie rozwiazac elektronicznie. Malaplytka drukowana i prosty ukladzik - to by bylo smiesznie tanie i nie jestem pewien czy nie w takiej samej cenie co obecne "niezawodne" rozwiazania mechaniczne. Ja na przyklad ciagle sie borykam z tym cholernym przerywaczem i mam generalnie auto na semi. Niby wiem co jest nie tak i jak to ustawic ale jakos mi ostatnio nie wychodzi zeby to semi dzialalo ;) (wiec przy baterii 10,8 i silniku torque up musze miec naprawde szybki palec zeby zrobic semi :) )

Dodatkowo przy ukladzie elektronicznym moznaby to rozwiazac w taki sposob jak jest w broni treningowej Systemy - jesli konczy sie amunicja w magazynku to bron przestaje strzelac. Podrozylo by to troche koszt magazynkow ale z drugiej strony wystarczyloby tylko pare blaszek mechanicznie zamykajacych/otwoerajacych styk w roznych stanach maga i zamk/otw obwod informowalby uklad spustu czy mozna strzelac.

Mam nadzieje ze to jeszcze przed nami, mimo ze juz teraz mozliwosci istnieja. Natomiast prawdopodobnie jest tak ze chinscy i tajwanscy konstruktorzy dawkuja nam stopniowo nowosci zeby moc utrzymac efekt marketingowy tzn zebysmy mieli wrazenie ze nieustannie wprowadzane sa jakies ulepszenia i ze o nas mysla i dbaja ;)

Posted

Hehe. Jasne proste nie jest ale mozliwe do zrobienia bez wiekszych problemow.

Kiedys mialem taki ruski samochodzik milicyjny na kablu na plaska baterie. Jezdzil tyl przod i skrecal tylko trzeba bylo za nim biegac. Jesli to bylo mozliwe to i selektor da sie zrobic ;)

Posted

Kumpel w drużynie ma SIGa 550.

Ostatnio przy okazji jak połamał sobie body rozebrał tego siga, i miałem szanse się przyjrzeć.

Nie pamiętam czy była tam jakaś płytka drukowana, ale było kilka złączek typu "mini" (1dna do bateri, 2ga gdzieśtam, i jeszcze trzecia)

Moja propozycja taka: Dorwij kogoś z SIGiem 550, ściągnij przednią oslone i przyjrzył się dokładnie jak poukładane są te kabelki i jak połączone są złączki.

Posted

No tak moze i dorwe kogos ale przeciez tego sam nie zrobie bo to bylaby wbrew pozorom potezna przerobka. Na pewno mozliwa przy okreslonym nakladzie czasu i pracu ale nie chce mi sie w to tyle wysliku wkladac. Generalnie place i wymagam i chcialbym zeby mi to zrobil producent replik ;)

Posted

Oglądałem sobie Siga 550 i mechanizm bursta polega właśnie na odłączeniu prądu po ustalonym czasie. Nie ma żadnego mechanizmu liczącego kulki czy fotokomórki w lufie: dlatego jeśli ustawi się np. na 3 kulki, a podłaczy baterię 12V, to wyleci 5-6. Gdy bateria zaczyna słabnąć, w serii będzie mniej kulek. Nie znam się na elektryceelektronice, ale takie użądzenie nie może być przesadnie drogie - byleby mialo pokrętło umożliwiające płynną regulację. Możnaby je wpiąć szeregowo między baterię a gearbox i schować w kolbie.

• 11 months later...