Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Jestem członkiem Związku Strzeleckiego "Strzelec" i (jak może niektórzy wiedzą lub należą to takowego) nie używamy tam replik w sensie takim, że z nich nie strzelamy. Więc zacząłem się zastanawiać "Po co mi jakiś kałach czy eMka, skoro PM też będzie dobry?" Także zacząłem się przyglądać wcześniej wspomnianym broniom i natknąłem się na replikę PP-Bizona 19 marki CYMA (CM.058), które kosztuje ok. 600 (na promocji na TaiwanGunie 540zł jakby ktoś chciał zamówić), lecz jest także CM.058A które różni się chyba tylko tłumikiem a kosztuje... prawie 1000zł więcej! I tutaj moje pytanie: Dlaczego jest aż tak kolosalna różnica cen?

Posted (edited)

A mógłbyś to jaśniej wyjaśnić? W sensie wytłumaczyć co to jest PBS-1 I ta kobra. A poza tym porównuję cenę z Taiwanguna i z TanichMilitarii

Edited by mrbialy1
Posted (edited)

PBS-1 to tłumik, kobra to kolimator. Jako członek "Strzelca" powinieneś wiedzieć, a wpisanie tego w google też nie boli.

Edited by Humber
  • 2 weeks later...
Posted

Jako członek "Strzelca" powinieneś wiedzieć, a wpisanie tego w google też nie boli.

Nie boli, ale od tego jest forum, aby się dowiedzieć takich rzeczy nieprawdaż? I tak, jako członek organizacji "Strzelec" powinienem, no chyba, że nie jestem typem gościa, który się nie interesuje broniami. Tak samo jestem członkiem, ale od 7 miesięcy i nadal jestem "Rekrutem". Nie jestem typem człowieka, który musi to wiedzieć za nim tam przystępuje, ale jestem tam po to, aby się takich rzeczy właśnie dowiedzieć ;).

Posted

Nie boli, ale od tego jest forum, aby się dowiedzieć takich rzeczy nieprawdaż? I tak, jako członek organizacji "Strzelec" powinienem, no chyba, że nie jestem typem gościa, który się nie interesuje broniami. Tak samo jestem członkiem, ale od 7 miesięcy i nadal jestem "Rekrutem". Nie jestem typem człowieka, który musi to wiedzieć za nim tam przystępuje, ale jestem tam po to, aby się takich rzeczy właśnie dowiedzieć ;).

Od tego jest forum, ale często ludzie idą na łatwiznę i zamiast czegoś poszukać samemu to od razu idą na forum i jest post typu "zróbcie wszystko za mnie".

Dla mnie przynależność do takiej organizacji kojarzy się z zainteresowaniem militariami ;)

Pozdrawiam

Posted

W sumie to źle nie świadczy o Tobie Mrbialy1 a raczej o ludziach którzy "mają coś do powiedzenia" w organizacji której członkiem jesteś ;)

Jak człowiek trafia do wojska - tego prawdziwego to choćby własnie wylazł z przysłowiowego "lasu" to w każdej jednostce są ludzie własnie od tego, żeby wytłumaczyć która stroną przykłada się do ramienia karabinek, którą strona wylatują te metalowe "pestki" no i wna jakimś tam etapie nawet powinni nauczyć młodego żołnierza kilku fajnych nazw - bo łatwiej powiedzieć: "eeeee ty przynieś magi do Beryla" niż wołać: "eee tyyy przynies te takie wygięte metalowe/plastikowe z tymi fasolkami w środku co to się podczepia w ta dziura między tym co trzymasz tą ręką z tyłu a tą co trzymasz z przodu..."

:D

Może zasugeruj swoim "dowódcom" że przydałoby Ci się poznać nazwy, wygląd kilku podstawowych egzemplarzy ręcznej broni używanych w naszym wojsku kiedyś i dziś.

Posted

W sumie to źle nie świadczy o Tobie Mrbialy1 a raczej o ludziach którzy "mają coś do powiedzenia" w organizacji której członkiem jesteś :icon_wink:

Jak człowiek trafia do wojska - tego prawdziwego to choćby własnie wylazł z przysłowiowego "lasu" to w każdej jednostce są ludzie własnie od tego, żeby wytłumaczyć która stroną przykłada się do ramienia karabinek, którą strona wylatują te metalowe "pestki" no i wna jakimś tam etapie nawet powinni nauczyć młodego żołnierza kilku fajnych nazw - bo łatwiej powiedzieć: "eeeee ty przynieś magi do Beryla" niż wołać: "eee tyyy przynies te takie wygięte metalowe/plastikowe z tymi fasolkami w środku co to się podczepia w ta dziura między tym co trzymasz tą ręką z tyłu a tą co trzymasz z przodu..."

:icon_biggrin:

Może zasugeruj swoim "dowódcom" że przydałoby Ci się poznać nazwy, wygląd kilku podstawowych egzemplarzy ręcznej broni używanych w naszym wojsku kiedyś i dziś.

To nie tak, że my się tam nie uczymy nazw broni czy coś takiego, po prostu jestem na etapie Rekruta, czyli ja muszę znać budowę, dane i kaliber zwykłego kałacha, a na inne rzeczy także przyjdzie pora ;)