Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Czołem!

Poszukuję repliki do około 650 PLN. Wymagania? Replika przeznaczona będzie do rozgrywek leśnych na średnim i długim dystansie. Chciałbym też, żeby była w miarę porządnie wykonana oraz żeby części wewnętrzne pozwalały na tuning (jeśli będzie to konieczne) do około 420 FPS. Ostatni mój wymóg jest taki, żeby nie była to replika oklepana, z którą biega 90% społeczeństwa typu CYMA.028.

Mam tutaj kilka swoich typów. Co o nich myślicie? Czy może w tym budżecie doradzicie coś innego?

1. CM16 Raider od firmy G&G. W stocku ma 330 FPS, więc musiałbym wsadzić mocniejszą sprężynę. Kosztuje około 597 PLN.

2. XR-5 FG-1508 od firmy CSI. W stocku 380 FPS. Wygląd bardzo fajny, ale nie znalazłem o niej informacji. Kosztuje około 608 PLN.

3. M4 (CA4 DELTA 10) od firmy Classic Army. W stocku 330 FPS. Ma wbudowany MOSFET i lufę 6.03. Kosztuje około 607 PLN.

Na razie te trzy sztuki przypadły mi do gustu. Co o nich sądzicie? Czy w tym budżecie polecicie coś innego?

Bardzo liczę na Waszą pomoc :)

Pozdrawiam, Dominik.

Posted (edited)

XR-5 kosztuje aktualnie trochę mniej:

https://gunfire.pl/p...1508-Biala.html

I chyba tylko ta replika w tych realiach cenowych spełnia wymóg:

żeby nie była to replika oklepana, z którą biega 90% społeczeństwa typu

No i 380 fpsów a 420 to różnica nie warta grzebania w replice zanim nie będzie takiej potrzeby.

Edited by thor_
Posted (edited)

XR-5 kosztuje aktualnie trochę mniej:

https://gunfire.pl/p...1508-Biala.html

I chyba tylko ta replika w tych realiach cenowych spełnia wymóg:

No i 380 fpsów a 420 to różnica nie warta grzebania w replice zanim nie będzie takiej potrzeby.

Wiesz, nie do końca chodziło mi z tym oklepaniem o to, że to M4 czy MP5, tylko bardziej o firmy tych replik :icon_smile:

Edited by dominikpiekacz
Posted

Dominik ale Classic Army, G&G to "oklepane" marki. A CSI hmm ciężko ocenić bo w naszych sklepach do kupienia jest tylko chyba ten wynalazek XR-5 ;)

Więc nadal XR-5 jedynie spełnia Twój dodatkowy warunek ;)

Posted

Dominik ale Classic Army, G&G to "oklepane" marki. A CSI hmm ciężko ocenić bo w naszych sklepach do kupienia jest tylko chyba ten wynalazek XR-5 :icon_wink:

Więc nadal XR-5 jedynie spełnia Twój dodatkowy warunek :icon_wink:

Kurcze, może faktycznie niepotrzebnie to pisałem. Zapomnijmy o tym. Chciałbym porządną replikę do lasu i tyle :)

Posted

Jeżeli XR-5 jest zbudowany na klasycznym układzie gearboxa v.2 (a ponoć jest) to masz zwykłego AEGa patrząc od strony "konstrukcyjnej". Czyli zero problemów z przeróbkami i tuningiem związanymi z pracą GB. Lufy tez standardowe. O mocy już pisałem, jeżeli replika jest wykonana na średnim poziomie jakościowym to te 380 fpsów spokojnie Ci wystarczy do lasu. Jak gdzieś w tyle głowy chodzi Ci bycie ciut innym od reszty to bierz i za jakiś rok napisz jak się sprawuje ;)

Posted

Jeżeli XR-5 jest zbudowany na klasycznym układzie gearboxa v.2 (a ponoć jest) to masz zwykłego AEGa patrząc od strony "konstrukcyjnej". Czyli zero problemów z przeróbkami i tuningiem związanymi z pracą GB. Lufy tez standardowe. O mocy już pisałem, jeżeli replika jest wykonana na średnim poziomie jakościowym to te 380 fpsów spokojnie Ci wystarczy do lasu. Jak gdzieś w tyle głowy chodzi Ci bycie ciut innym od reszty to bierz i za jakiś rok napisz jak się sprawuje :icon_wink:

Jeszcze przemyślę, ale jeśli padnie na XR-5 to na pewno podzielę się swoją opinią. A co myślisz o tej M4 od Classic Army? Ma wbudowany MOSFET. Podobno bebechy na dobrym poziomie, pozwalające na wymianę sprężyny dającej 420 FPS bez większej ingerencji w pozostałe części wewnętrzne.

Posted

Ehhh...

Ostatni mój wymóg jest taki, żeby nie była to replika oklepana, z którą biega 90% społeczeństwa typu CYMA.028.

90% "społeczeństwa" biegało z 028 może 15 lat temu. Przejdź się na dowolną strzelankę - 80% ludzi ma jakąś replikę emki, a cm028 to ma może "jeden lub dwóch co niedawno zaczęło". Tak to wygląda z obserwacji, więc zwrócenie uwagi, iż "nieoklepana replika" i "emka" się wzajemnie wykluczają nie jest uszczypliwe.

Posted

UAR APS nie jest oklepany, a ma magazynki Stanag, długą lufę i GBv3 z szybką zmianą sprężyny.

Miałeś okazję z tego postrzelać? Jakie wykonanie zewnętrzne? Bo przyznam, że podoba mi się.

Posted

UAR w stocku strzela, bez rewelacji ale tragedii nie ma, mój ma ~350 fps kupiony z taiwanguna, wygodny, nie trzeszczy. Używałem tylko w CQB więc ciężko mi określić jak sobie poradzi w lesie i czy zasięgu starczy. Dużo o nim jest w specjalnym temacie na forum.

Posted

Oklepane repliki są dobre To są konstrukcje, które się po prostu sprawdzają.

Jak nie chcesz okapanej to po prostu wykreślasz z listy AK i M4. Nawet G36 ostatnio coraz rzadziej widuje na strzelankach.

Posted

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Postawię na XR-5 od firmy CSI. Totalna nowość na rynku, więc będzie się ciekawie testować. Na pewno podzielę się pierwszymi wrażeniami jak do mnie przyjdzie.

Posted

To jest replika jakiejś broni z gry czy filmu sci-fi?

Pamiętaj że do takiej repliki potrzebny będzie odpowiedni strój:

master-chief1-640x533.jpg

fett.jpg

A tak serio, abstrahując od wyglądu, to do mnie nie przemawiają plastikowe eMki, ale ta jest trochę grubsza to może...

Posted (edited)

Te XR-5 wykonane są bardzo średnio - kolega kupił. W rękach jak zabaweczka, trzeszczy, lekka jak piórko i caly czas mialem wrażenie, że mi się połamie. prowadnica kolby odpadnie jako pierwsza, razem z całą kolbą oczywiście. G36 JG czy Cymy zdecydowanie lepszej klasy wykonanie.

Khemmmm.

A

Edited by arend
Posted

Te XR-5 wykonane są bardzo średnio - kolega kupił. W rękach jak zabaweczka, trzeszczy, lekka jak piórko i caly czas mialem wrażenie, że mi się połamie. prowadnica kolby odpadnie jako pierwsza, razem z całą kolbą oczywiście. G36 JG czy Cymy zdecydowanie lepszej klasy wykonanie.

Khemmmm.

A

Dziwne jest to co mówisz, bo do mnie replika właśnie dotarła i jak na tak małą broń to jest ciężka...waży ciut powyżej 3 kilogramów. Może kolega faktycznie zamówił jakąś zabawkę?

Posted

Witajcie ponownie!

Tak jak pisałem, wybór padł na XR-5 od firmy CSI. Jedyny "tuning" to wymieniona gumka hop up na niebieską od firmy MadBull. Dziś jest już po pierwszych testach. Pierwsze wrażenie jest świetne. Replika jest bardzo dobrze spasowana, materiał z którego jest wykonana jest na prawdę solidny. Jest też ciężka, bo waży ponad 3100 gram bez baterii i bez magazynka. Kolejny plus to miejsce na baterie. Spokojnie wchodzi tam klasyczne Li-Po 1500 i jeszcze jedno zapasowe też by wlazło.

Jeśli chodzi o samo strzelanie to wydaje mi się, że ma więcej FPS niż podaje producent (380). Niestety nie mam chrono, żeby to sprawdzić. Ma świetne skupienie, szybkostrzelność na baterii Li-Po 7.4 jest bardzo zadowalająca. Zasięg kulki też jest na prawdę dobry.

Na razie tyle. W niedzielę będzie na pierwszej strzelance, zobaczymy jak się spisze. Na pewno napiszę jeszcze coś o niej po miesiącu użytkowania, potem po 3 miesiącach i po pół roku.

Jeśli macie do mnie jakieś pytania co do tej repliki to śmiało piszcie. Ja na razie jestem bardzo zadowolony.

Pozdrawiam, Dominik.

Posted

Pisałem to z myślą o porównaniu do mojej full aluminiowej AR'ki ze stalową lufą i dość dużym szkłem na risie. Gdyż albowiem zawżdy waży ona ponad 5kg, jak nie 6. Jak odstawiłem swoją i wziąłem do ręki tą XR'kę, to miałem wrażenie że to nerf.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...