Yeneth Posted April 11, 2018 Report Posted April 11, 2018 Cześć wszystkim, mam pomysł na to jak przenieść tryb i sposób gry w airsoft wzorując się na popularnej grze Counter Strike. Czy wy jako długoletni gracze mielibyście ochotę wziąć udział w takim wydarzeniu, gdyby udało mi się takowe zorganizować? Szukaj informacji na rynkach o większym potencjale. W USA istnieje sporo komercyjnych ośrodków/lokalizacji/firm oferujących poza zwykłymi scenariuszami typu skirmish lub mil-sim także wariacje typu battle royale lub PUBG. Przeszukaj youtuba a szczególnie kanały bardziej znanych gwiazdek airsoftu a znajdziesz filmy własnie z takich rozgrywek. Wszystko podane na tacy. Jak już pooglądasz sobie i się dowiesz jak to ogarnąć to zdasz sobie sprawę że ma to sens tam gdzie komercyjny airsoft ma solidne fundamenty... czyli niestety nie w Polsce. Cóż, taka smutna rzeczywistość rodzimego hobby w którym większość grających wychodzi z założenia że "las jest za darmo" ;) Quote
Huba_lbn Posted April 12, 2018 Report Posted April 12, 2018 Wydaje mi się że tu nie chodzi o fundament komercyjnego airsoftu, a raczej dostępne fundusze na hobby. Ceny replik / części / kulek są dla Zachodu Europy i USA proporcjonalnie do średniej krajowej 4 razy tańsze. Wyobraźcie sobie że za markową replikę nie płacicie 1600 zł, tylko 400 zł, za 1 kg kulek nie 40 zł, tylko 10 zł. Za niedzielą komercyjną strzelankę u nas spokojnie można zapłacić 10-20 zł z własnym sprzętem i jest to normalna cena. Czyli na zachodzie 10-20 euro. Nawet jeżeli przeznaczamy taki sam procent naszej pensji na airsoft jak na zachodzie, a nie jest to prawdą bo na zachodzie większy procent jest na rozrywkę, to można tam zarobić cztery razy więcej. A koszty życia nie są czterokrotnie wyższe. U nas dodatkowo własne małe firmy dobijają podatki. Sam ZUS zabije taki pomysł. Może to być tylko dodatek do innej prowadzonej działalności, bo z samych weekendów się nie wyżyje. U nas na szczęście dużo jest lasów państwowych, które są "za darmo". Są też porzucone PGRy, na których już się można pobawić mniej legalnie. A jak las jest prywatny to się idzie do właściciela z flaszką i nie ma problemu. Quote
Recommended Posts