Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Kisić się we własnym sosie może i się da, ale ten sos będzie chciał się zmienić. Po góra roku ktoś kupi chociażby M4 za sto złotych i nagle każdy będzie chciał mieć elektryka, a że te za stówkę są słabe to zaraz pojawi się MP5 Galaxy, CM028 czy coś droższego.

Tak było u mnie - trzy czy cztery springi. Pojawia się M4 za stówkę - szał ciał! Jakie to jest super, a jak strzela szybko. Ło Jezu! Fakt, że M4 padło szybciej niż strzelało, ale każdy już wiedział, co to elektryk i każdy chciał. Z czasem było tak, że nowi nie kupowali shotgunów od DE czy AGM, a zbierali na elektryki.

Posted

Generalnie to, co tu piszemy sprowadza się do jednego - pistolet na sam początek jest bez sensu, pomijając jakieś bardzo specyficzne sytuacje.

Posted

Chyba jedyny przypadek kiedy można zacząć od pistoletu to ograniczenie się do cqb wiosną i latem (przeciwnicy nie będą za grubo ubrani).

Jak znajdzie się przecenionego cymoglocka poniżej 200 zł można go kupić zamiast shotguna agm i odkładać na coś dłuższego.

Posted

Z samym pistoletem na hali ubawiłem się jak świnia w błocie, ale ani nie była to moja pierwsza strzelanka, ani strzelanie otwarte dla obcych ludzi.

Także zbieraj na pełnowymiarowego elektryka, a na razie spróbuj się zakręcić dobrze i ktoś Ci pożyczy.

Posted

Najniższy obecnie próg wejścia z repliką AEG, który można polecić:

https://gunfire.pl/product-pol-1144792765-Replika-karabinka-CM028S.html - tylko należy być delikatnym z kolbą, niestety jest to najsłabszy element w tej replice.

trochę drożej: http://redberet.pl/p/71/1152252195/jg-replika-jg068mg-pistolety-maszynowe-repliki-elektryczne-repliki-asg.html

jeszcze drożej: http://azteko.pl/cyma-cm028a-tactical-p-4946.html - ale z kolbą stałą i podstawowymi szynami, więc zawsze potem dorzucić można jakiś bieda kolimator czy rączkę taktyczną i brak problemu łamiącego się zatrzasku kolby.

Reszta opcji to pompki od AGM, DE i Cymy.

Żadne pistolety - celność, zasięg, szybkostrzelność, pojemność magazynka - we wszystkich tych aspektach pistolet przegrywa z dowolnym nawet najtańszym AEGiem (również z tymi nie polecanymi).

Posted
Lepszym wyborem będzie kupienie za około 100 full plastikowego pseudo ersoftowego M4 z plastikowymi bebechami w środku i da na pewno więcej frajdy. oczywiście to też wywalenie kasy w błoto ale dużo "fajniejsze" :icon_wink:

Oj, nie, nie, nie... Kiedy miałem miesięczny staż w airsoftcie, to pierwszy raz miałem kontakt z elektrykiem tego typu (dokładnie CM.021) i już wtedy byłem wprost zachwycony... że posłuchałem innych, i nie pchałem się w to badziewie, tylko kupiłem pompę. I to pomimo, że gracze biegali wówczas z replikami w okolicach 300 FPS. Teraz, kiedy średnia na spotkaniach to jakieś 450 FPS, to nie wyobrażam sobie irytacji, jaką przeszedłby użytkownik takiej zabawki.

Warto dołożyć / dozbierać do pełnoprawnego AEGa (typu CM.028 Cyma lub G608 JG). Teraz niestety nawet z repliką strzelby trudno o dobrą zabawę, chyba że w CQB (a wtedy i tak równie dobra klamka).

Klamka natomiast nie byłaby takim złym wyborem, jeśli zainteresowany brałby udział w rozgrywkach CQB, a kupno długiej repliki elektrycznej byłoby wyłącznie kwestią czasu. Dopóki rozgrywki odbywają się w miarę ciasnych korytarzach, klatkach schodowych i pomieszczeniach, to krótka replika gazowa ma parę zalet nad długimi elektrykami (gabaryty, błyskawiczne oddanie strzału po naciśnięciu spustu). W momencie jednak, kiedy rozgrywka przeniosłaby się na otwarte hale lub poza budynki, szybko można się zrazić.

Oczywiście, trzeba by zminimalizować budżet na klamkę, by jak najszybciej dozbierać na główną replikę. I tutaj odpowiedź wydaje się jedna: Beretta M9 od STTI. Jest bardzo tania, nieawaryjna, oszczędna, a po kupnie długiej repliki, może służyć w roli broni bocznej. M9 od STTI ma też jeszcze jedną, olbrzymią zaletę - zima jej nie straszna, więc może się okazać, że autor będzie korzystał z tej taniej repliki jeszcze przez wiele lat.

Posted

M9 od STTI ma też jeszcze jedną, olbrzymią zaletę - zima jej nie straszna, więc może się okazać, że autor będzie korzystał z tej taniej repliki jeszcze przez wiele lat.

Replika plastik-fantastik i zawsze budzi uśmiech politowania u innych graczy, który znika, jak zobaczą wywalenie całego magazynka bez syfonu i w dodatku zimą.;) No i całkiem wystarczający jak na boczniaka zasięg.

Posted (edited)

M9 STTI - błyskawiczne oddanie strzału.

Wybierz jedno :icon_biggrin: STTI ma paskudnie długą drogę spustu zanim strzeli, a do tego spust stawia większy opór niż np. w gazowym Glocku. I nie odbija tak szybko. W kaburze zawsze noszę ją z naciągniętym kurkiem.

Beretta STTI to narzędzie służące do wyjęcia raz-dwa razy na strzelanie, jak masz przeciwnika za blisko. Jako replika główna, nawet w CQB, ma po prostu za kiepskie osiągi, dobrze się sprawdza w terenach mieszanych, gdzie tylko przechodzisz przez budynek albo zajmujesz go, żeby potem zająć pozycję z długą repliką w oknie. Do lasu ostatnio nawet jej nie biorę, choć do strzelania w plecki jest w sam raz.

To bardzo dobra replika za swoją cenę (sam mam dwie), ale do użytku tylko jako boczniak i na okazjonalnym klamka party.

Edited by kukunamuniu
Posted

Prawda, repliki krótkie bez blowbacku to niezbyt dobry przykład w kontekście szybkiego oddawania strzałów, ale jednak po napięciu kurka pierwszy można oddać dość szybko - a w ciasnych pomieszczeniach często to ten pierwszy decyduje.

Paskudnie długą drogę spustu to ma ichnie Mk23 :icon_wink:

Kilka razy (z różnych przyczyn) używałem jej jako podstawowej w CQB i naprawdę nie było tak źle. Mając chwilę czasu na wymierzenie, da się każdą kulkę pakować w cel wielkości sylwetki człowieka z tych 25 metrów. W przypadku otwartej wymiany ognia z AEGowym przeciwnikiem na takim dystansie oczywiście niewiele można zrobić, ale łażąc po klatkach schodowych lub małych pomieszczeniach - daje radę!