Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam,

nie jestem zbyt obeznany w serwisowaniu replik, ale zanim udam się do serwisanta chciałbym spróbować swoich sił. Problem dotyczy customowej emki, która nie pobiera kulek. Początkowo podejrzenie padło na komorę hop-up, lecz z nią wszystko wydaje się w porządku. Zauważyłem natomiast ciekawe zjawisko: gdy odwrócę karabin "do góry nogami" i włożę kulkę bezpośrednio do otworu komory hop-up, po czym nacisnę spust, to zamiast wystrzelić kulka "podskakuje". Wydaje mi się, że problem w takim razie leży w dyszy, która nie zasysa kulki do komory (nie cofa się?). Zrobiłem także inny test - zatkałem palcem otwór komory i nacisnąłem spust - również zero uczucia podciśnienia, gearbox pracuje, dysza się porusza, ale nie odczuwam żadnej różnicy ciśnień. Czy ktoś ma pomysł w czym dokładnie może leżeć problem?

Dzięki za pomoc!

Edited by Moherek
Posted

Dysza nie zasysa kulek. To sprężyna magazynka je wpycha do komory ;-).

Masz najprawdopodobniej za długą dyszę i na maksymalnym wciśnięciu nie pobiera kulek, bo przysłania wlot.

Może być to również wina za szybkiego cyklu. Jeśli nie używasz 11.1v to powinno być ok.

Spróbuj testu z kilkoma kulkami i z lekkim naciśnięciem na wystającą kulkę (LEKKIM znaczy, by był delikatny nacisk na ostatnią kulę). Jeśli wtedy nie strzeli, to zabrałbym się za dyszę.

Posted

Próbowałem na wolniejszym silniku (batka 7.4V) i wciąż to samo. Faktycznie patrząc przez otwór do magazynka dysza jest widoczna, to oznacza, że jest za długa? Co w takim razie powinienem zrobić?

Posted

Dysza powinna być widoczna ;-), zawsze będzie.

Powinieneś rozebrać GB i jeśli replika na to pozwala to spasować to "na sucho". Tj. sam odciągniesz popychacz do tyłu i na ustawionej względem GB komorze spróbujesz wrzucić kulkę do komory....

W wypadku za długiej dyszy masz możliwość

- kupna nowej,

- delikatnego zeszlifowania - czasami są to dziesiąte milimetra.

Posted

Zrobiłem co następuje:

otworzyłem gb, połączyłem komorę hop-up z dyszą, wsadziłem kulkę do komory i lekko wciskałem ją śrubokrętem. Jednocześnie odciągałem popychacz. Po odciągnięciu popychacza do samego końca opór na śrubokręcie "puszczał". Po zajrzeniu do komory kulka siedziała w gumce. Chyba wszystko w porządku, co?

Posted

1. Odsuń komorę od czoła szkieletu np poprzez nałożenie oringa na komorę.

2. Replika jest osiowa?

3. Jakie masz zębatki? Jaki silnik, jaki popychacz, dysza, sprężynka popychacza, jaka komora i gumka?

• 2 weeks later...
Posted

Mam podobny problem w SCAR H VFC. Magazynek podaje (na stock komorze, przezroczystej, widać, że kulka opiera się normalnie o kołnierz gumki hop-up, a pod nią w rządku ładnie układają się kolejne), przy strzale "na sucho" czuć wyraźnie przedmuch z lufy, a przy podpiętym magu kulka mimo to nie wylatuje. Komora i dysza stock. Podejrzewam problem z gumką.

Na stock dyszy i komorze AirsoftPro ten sam problem (ale miałem tylko jakąś gumkę noname,do testów, sprawdzę jeszcze na zielonej G&G i Guarderze przezroczystym, a potem z dyszą ProTech).