Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam ostatnio wymieniałem styki razem z kostką w gearboxie v3 i teraz mam problem który kabelek podłączyć do odpowiedniego styku . Wiem że głupio zrobiłem i przyznaję się do błędu bo mogłem to zrobić od razu po tym jak wymieniłem kostkę ale cóż , człowiek uczy się na błędach . Wracają do tematu : nie wiem który kabel z silnika ma iść do którego wtyku w kostce stykowej i który kabel ma iść do gniazda baterii . W internecie znalazłem schematy ale one nie pokazują szczegółowo który kabelek idzie do konkretnego wtyku . Liczę na pomoc z Waszej stroni i z góry dziękuję :maniak_OK:

Posted

Nic nie piszesz o mosfecie, więc rozumiem że chodzi Ci o "czystą" instalację. Jeśli tak. To do gniazda baterii idzie czarny przewód od silnika. A czerwony do górnego styku w kostce.

Posted

W zasadzie montaż polega na podłączeniu plusa wtyczki męskiej do plusa silnika, a minusa silnika do minusa wtyczki. Tylko po drodze gdzieś musisz dać przełącznik, czyli kostkę stykową. I czy będzie ona położona na przewodzie +, czy - to nie ma żadnego znaczenia.

Posted (edited)

Jak podłączy odwrotnie, to będzie musiał robić "powrotkę" kablem czarnym. Wtedy zamiast 2 kabli przy osłonie ośki silnika, będzie miał trzy.

Kolory kabli podane "orientacyjnie".

Edited by mikadorus
Posted

Ok , już wiem prawie wszystko , tylko jedna rzecz mnie męczy 08ae4f4d339e6f2dmed.jpg

Który kabel podłączyć do plusa a który do minusa na wtyczce ( które wejście to plus a które minus :icon_biggrin: ) górny kabel na zdjęciu idzie od kostki a dolny od silnika

Posted

Może masz takie kolorki. Wtedy czerwony to plus a srebrny to minus. Wyślij zdjęcie tego silnika łatwiej bedzie doradzić. ;)b5cc889182a7368f4cfa7e23ba07a34b.jpg

Wysłane z mojego ASUS_Z017D przy użyciu Tapatalka

Posted

Jak pomylisz bieguny to nic się złego nie stanie.... o ile nie będziesz trzymał w takiej sytuacji długo spustu i czekał na reakcję.

Sygnałem pomylenia polaryzacji powinien być cichy dźwięk "cyknięcia" z okolic silnika.