Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Czytałeś już, że zabawy z asg nie zaczyna się od pistoletu? No chyba, że chcesz polować na puszki w ogrodzie.

Nie napisałeś jaki masz budżet, czego oczekujesz, co ci się podoba, do czego będzie replika używana,...

Posted

ADIf,

Co by trochę złagodzić ton poprzednich wypowiedzi i żebyś się nie zniechęcał, to może dodam coś od siebie. ;) Tylko uwaga - pobieżnie orientuję się w temacie, ale graczem nie jestem, więc moje sugestie mogą być obarczone błędem.

Jeśli myślisz o braniu udziału w rozgrywkach ASG, to zależy Ci na "broni" samopowtarzalnej. To znaczy, że musi mieć ona napęd gazowy bądź elektryczny. Wyjątek stanowią sprężynowe strzelby (shotguny) z racji na ich konstrukcję - przeładowanie tzw. pompką jest dość intuicyjne i łatwe, tak że można osiągać całkiem przyzwoitą szybkostrzelność.

Bardzo teoretycznie nie potrzebujesz ognia ciągłego i mógłbyś zacząć z dobrej jakości "klamką" (pistoletem) gazową. Zapewne ku ubawie gawiedzi, bo większość graczy traktuje pistolety wyłącznie jako broń boczną. Tak naprawdę, to w świecie replik ASG, między dobrej jakości pistoletem gazowym, a powiedzmy elektrycznym karabinkiem szturmowym nie ma wystarczającej różnicy w energii, żeby wpłynęło to zasadniczo na zasięg, czy celność. Długość lufy, o ile ma pewne znaczenie, to nieporównywalnie mniejsze niż w przypadku broni ostrej.

Natomiast... napisałem, że "teoretycznie" nie potrzebujesz ognia ciągłego. W praktyce jednak zapewne lepiej go mieć. Między innymi dlatego, że nawet ASG z wyższej półki nie są raczej mistrzami precyzji. Strzelając ogniem ciągłym (w przeciwieństwie do ostrego odpowiednika) zwiększasz szansę, że któraś kulka jednak trafi w cel. Ponadto gracz w przeciwnej drużynie może zwyczajnie nie odnotować trafienia pojedynczą kulką. Ale dostanie całą serią już trudno przeoczyć.

Biorąc pod uwagę powyższe, oraz fakt że koszt dobrej jakości gaziaka-pistoletu nie będzie dalece odbiegał od kosztu elektryka-karabinku, doradzałbym Ci jednak zainwestowanie w karabinek. Karabinek będzie miał zwykle też przewagę w postaci (dużo) pojemniejszego magazynka, oraz dłuższej linii celowania (co może ułatwić trafianie i tak niezbyt precyzyjną "bronią").

Mając tą wiedzę w wersji skompresowanej powyżej, zachęcam Cię również do lektury tegoż poradnika:

http://wmasg.pl/pl/articles/show/220585?highlight=poradnik

W poszukiwaniu sugestii konkretnych modeli przeczytaj sobie szczególnie ostatnią, trzecią jego część:

http://wmasg.pl/pl/articles/show/232920?highlight=poradnik

Z tego, co sam się zorientowałem, to najpopularniejszą "bronią" startową są wciąż bardzo często elektryczne karabinki szturmowe Cymy wzorowane na karabinkach AKM (Ak-47) i AK-74, oznaczone numerami modelowymi CM.028 i CM.031.

Natomiast jeśli masz ograniczony budżet, a nie chcesz czekać, to jako broń tymczasową (dopóki nie uzbierasz na Cymkę tudzież coś lepszego) możesz kupić którąś z polecanych strzelb sprężynowych.

Mam nadzieję, że trochę pomogłem.

Pozdro!

:)