Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Zależy do czego ta lufa ma być i oczywiście od stanu lufy.

Do replik z których strzelać się będzie precyzyjnie na większe odległości przyda się lufa nowa. Do cekubowych rozpylaczy z lufami rzędu 30cm moim zdaniem silenie się na precki nie ma sensu i tu można kupić używkę ( porządniejszą niż w stoku oczywiście). Osobiście bardzo lubię stare stokowe mosiężne lufy CA i TM. Mam je w obu aksu. Problem polega tylko w ocenie stanu kupowanej lufy bo do tego trzeba ją mieć i w ręku i przy oku.

A i oczywiście że lufy się zużywają. Zależy to od ilości i jakości przemielonych kulek i materiału lufy. Pamiętam że takie zielonkawe bioP&J w ciągu 4 dni wytłukły mi teflonową powłokę z luf. A któreś z podkalibrowych kulek zostawiły widoczne wgniecenia w aluminiowej precce madbula.

Posted

Używana lufa jak używane cokolwiek: jeśli używana lufa jest w dobrym stanie to warto a jak nie to nie.

Pytanie jest trochę dziwne. Warto kupić używanego passata?

Kupując używane rzeczy wiele razy trafiłem świetne okazje. Ale zakupy robiłem starannie i ostrożnie. Znam natomiast wiele (WIELE) sytuacji, gdzie kupno używki było strzałem w stopę i potem były same problemy- czy to ze sprzętem czy z egzekwowaniem zwrotu kasy za sprzedany crap.

Arend, pytanie jest o preckę a Ty wymieniasz stocki? I to zwłaszcza TM? One mają średnice wiadra i z precką akurat wspólnego nic nie mają.

Posted

Moim zdaniem ładowanie się w preckę nie jest dobrym pomysłem. W pierwszej kolejności upewniłbym się czy stockowa lufa jest czysta, a replika zapewnia w miarę dużą powtarzalność strzału.

Posted

No sam się zastanów po co precka do aksu, p90, mp5k czy mioteł w tym guście? Co ona ci da? Przyrost prędkości kulki o 10fps, czy poprawę skupienia o centymetr?

Pakujesz 6,05 teemowską i wiesz że przy wysokim rofie i tak wypluje wszystko, a na cqbowym dystansie rozrzut w zasadzie nie ma znaczenia.

Posted (edited)

No sam się zastanów po co precka do aksu, p90, mp5k czy mioteł w tym guście? Co ona ci da? Przyrost prędkości kulki o 10fps, czy poprawę skupienia o centymetr?

Pakujesz 6,05 teemowską i wiesz że przy wysokim rofie i tak wypluje wszystko, a na cqbowym dystansie rozrzut w zasadzie nie ma znaczenia.

Ale OP nie napisał nic o CQB ani w ogóle jaką ma replikę i co z nią robi.

Edited by kukunamuniu
Posted

6,05 teemowską? One mają coś około 6,12mm a nie żadne 6,05. Stocki TMa to bardzo słabe lufy, już lepsze stocki są faktycznie od CA czy G&P. I gdzie Ty masz w ogóle mowę o CQB? I po co zmieniać stocka na stocka? :D I czemu doradza ktokolwiek kto nie wie jaki jest sens montowania precek? :|